Σήμερα ο ναρκισσισμός ορίζεται γενικά ως η διαταραχή προσωπικότητας όπου το άτομο ασχολείται υπερβολικά με τον εαυτό του, την εμφάνιση, τον τρόπο ομιλίας, ακόμα και την γλώσσα του σώματος και γενικότερα την εικόνα την οποία δημιουργεί στους άλλους. Περνάει έτσι πολύ χρόνο της ημέρας μόνος.
Στον συναρπαστικό αρχαίο μύθο με τον Νάρκισσο και την Ηχώ, τα μηνύματα και η σοφία, είναι τόσο σαγηνευτικά, όσο και επίκαιρα.
Πολλές φορές λέμε, αυτός ή αυτή είναι νάρκισσος, ή μακριά από νάρκισσο γιατί δεν πρόκειται ποτέ να σε αγαπήσει, σχέσεις ταλαιπωρητικές που ο ένας από τους δύο είναι νάρκισσος, ώσπου οι εμπλεκόμενος αποφασίζει να επισκεφθεί ένα ψυχολόγο τις περισσότερες φορές.
Ο ναρκισσισμός υπάρχει και σε αρκετούς πολιτικούς, και ανθρώπους που επιθυμούν να έχουν όλα τα φώτα στραμμένα πάνω τους.
Η πλοκή του μύθου
Λίγο πολύ γνωρίζουμε τον Νάρκισσο, σαν έναν πανέμορφο νέο που ήταν ερωτευμένος με τον εαυτό του.
Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, η Ηχώ καθώς περιπλανιόταν στα καταπράσινα δάση, είδε τον Νάρκισσο και τον ερωτεύτηκε ακαριαία. Μόνο που καθώς προσπάθησε να τον κατακτήσει με την τέχνη της σαγήνης, τίποτε δεν κατάφερε, γιατί ο άνδρας ήταν απορροφημένος τόσο στην δική του ομορφιά που δεν έβλεπε τίποτα άλλο. Τότε η Ηχώ σκαρφίστηκε το κόλπο να χρησιμοποιήσει την όμορφη φωνή της, αλλά ούτε και αυτό είχε κάποιο αποτέλεσμα.
Η όμορφη νύμφη έπεσε σε βαθιά θλίψη, και άρχισε να κρύβεται στα δάση ώσπου εξαφανίστηκε η φυσική της υπόσταση. Οι Θεοί λυπήθηκαν το δράμα της, και την μεταμόρφωσαν σε βράχο, και όποια φωνή έφτανε σε αυτόν, οι τελευταίες συλλαβές επαναλαμβανόντουσαν, καθώς έμεινε η φωνή της να ηχεί.
Για αυτό και ως ηχώ σήμερα λέμε τον γνωστό αντίλαλο. Όταν προ ενός πετάσματος, ή στερεού εμποδίου, παραχθούν ήχοι κάποιας έντασης και άνω, τότε τα διαδιδόμενα ηχητικά κύματα αυτών προσπίπτοντας στο εμπόδιο ανακλώνται και έτσι γίνονται αισθητά στο ανθρώπινο αυτί.
Όταν ο Χορν ερμήνευσε τον Νάρκισσο και η Λαμπέτη την Ηχώ
To να ακούς τον Δημήτρη Χορν με την Έλλη Λαμπέτη να ερμηνεύουν αυτόν τον αλληγορικό μύθο, είναι κάτι ανείπωτα μαγευτικό. Ολόκληρη η ερμηνεία των δύο θρύλων, υπάρχει ατόφια, ευτυχώς, στο ytube.
Πρόκειται για το απόσπασμα το από το σπουδαίο έργο του Νότη Περγιάλη “Ηχώ και Νάρκισσος”, το 1954, που παίχτηκε στο ραδιόφωνο από τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές.
ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ: Ότι αγάπησα στη ζωή μου, κράτησε τόσο, μα τόσο, λίγο, έχω ένα δαίμονα μέσα μου που τα γκρεμίζει όλα… ότι αγαπάω φτερουγίζει και φεύγει, ότι αγγίζω χάνεται, για αυτό τραγουδάω τη νύχτα θλιμμένα
ΗΧΩ: Αχ να τραγούδαγες για εμένα,
ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ: Για αυτό περπατώ όλη τη μέρα, μέχρι να λυθούν τα γόνατά μου, και να πέσω καταγής.
ΗΧΩ: Αχ να σεργιάνιζα στη γη
ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ: Η πρώτη μου αγάπη ήταν ένα πουλί, μα σαν έμαθα το τραγούδι του, το βαρέθηκα. Ύστερα αγάπησα μια όμορφη, που η ομορφιά της μάραινε τα λουλούδια. Μα σαν έγινε δικιά μου την βαρέθηκα.
Έπειτα αγάπησα τα όμορφα λόγια, τα νυχτιάτικα τραγούδια, τις κρυφές σκέψεις. Μα και εκείνα γρήγορα τα βαρέθηκα.
Πέρασα πάνω από όλα, σαν να ήμουν ένα μανιασμένο άσπρο άλογο που συνέχεια έτρεχε και δεν στεκόταν πουθενά να πάρω μια ανάσα και να βρω λίγη χαρά.
ΗΧΩ: Δεν υπάρχει χαρά..
ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ: Αλλοίμονο αν δεν υπάρχει χαρά για εμένα
ΗΧΩ: Ούτε για εμένα
ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ: Γιατί όταν γελάω γελάς και όταν κλαίω, κλαις;
ΗΧΩ: Πονάω όταν κλαις
ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ: Παράξενο αν πονάς με τον ξένο πόνο.. Πες μου τι χρώμα έχουν τα μάτια σου και τα μαλλιά σου;
ΗΧΩ: Σαν τα δικά σου
ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ: Και η φωνή σου ;
ΗΧΩ: Σαν τη δική σου
ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ: Μα εγώ δεν έχω στον κόσμο ταίρι να μου μοιάζει. Με λένε Νάρκισσο, Νάρκισσο μοναχό.
ΗΧΩ: Και εμένα Ηχώ…
Το νόημα
Ο Νάρκισσος, λατρεύει μόνο τον εαυτό του, τόσο βαθιά και εμμονικά, που τίποτε άλλο δεν του δίνει χαρά. Όπως λέει παραπάνω, ούτε τα πουλιά, ούτε τα τραγούδια, ούτε οι φωνές… είναι λοιπόν ένας δυστυχισμένος άνθρωπος, γιατί είναι ανίκανος να δει ή να γευτεί την οποιαδήποτε χαρά κρύβεται στα απλά πράγματα της ζωής. Είναι τόσο απορροφημένος σε αυτό το ψευδεπίγραφο εγώ που πηγάζει από το «είδωλό του» που δεν μπορεί καν να αντιληφθεί την αγάπη της έρμης Ηχούς.
Αν κάτι λοιπόν γίνεται παραπάνω από σαφές, είναι πως ο έρωτας και η αγάπη έχουν νόημα όταν μοιράζονται, και υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να αγαπήσεις όσο και χιλιάδες άνθρωποι να αγαπήσει κανείς.
Στον σημερινό κόσμο, που ο εγωισμός βασιλεύει όσο και η ευθεία ανάγνωση των πραγμάτων, συμβαίνει κάτι οξύμωρο. Η ανάγκη για αγάπη και έρωτα, είναι παραπάνω από επείγουσα στις καρδιές των ανθρώπων.
Εξάλλου σε έναν κόσμο που δυστυχώς υπάρχει ο φόβος, η απόρριψη, και η δυστυχία, πόσο όμορφο μοιάζει να παραδεχτούμε το πιο απλό πράγμα εν τέλει που είναι,
Ότι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον.