13.9 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αητός και ο γυμνοσάλιαγκας..

Άλλος ένας υπέροχος μύθος του Αισώπου και τόσο μα τόσο επίκαιρος..

Ήτανε μια φορά ένας αητός που σταμάτησε στην κορυφή ενός βουνού για να ξαποστάσει. Καθώς αγνάντευε, έπιασε το μάτι του έναν γυμνοσάλιαγκα να επιχειρεί ν’ ανέβει στην κορυφή. Προς στιγμήν σκέφτηκε να τον βοηθήσει, αλλά η αποκρουστική του εμφάνιση τον απέτρεψε.

Έπειτα από κάποια ώρα, ο γυμνοσάλιαγκας πλησίασε τον αετό.

«Τα κατάφερες, τελικά», του είπε ο αετός.

«Ναι», απάντησε ο γυμνοσάλιαγκας, «γλείφοντας, έρποντας και με τα κέρατά μου κατάφερα ν’ ανέβω στην κορυφή».

Σας θυμίζει κάτι η ιστορία αυτή; Πόσες φορές το έχουμε δει να συμβαίνει;

Πως το αντιμετωπίζουμε; Γινόμαστε και εμείς ”γυμνοσάλιαγκες” ή επιμένουμε και ας είμαστε κόντρα στο ρεύμα, σαν την πέστροφα που παέι πάντα αντίθετα…

Λίγα λόγια για την ανατομία του γυμνοσάλιαγκα, του απαραίτητου μαλάκιου για  την λειτουργία της φύσης 

Ο όρος γυμνοσάλιαγκας αναφέρεται σε φαινομενικά χωρίς κέλυφος χερσαία γαστερόποδα μαλάκια. Δηλαδή πρόκειται για σαλιγκάρια χωρίς κέλυφος.

Το σώμα του γυμνοσάλιαγκα αποτελείται κυρίως από νερό και, χωρίς κέλυφος πλήρους μεγέθους, οι μαλακοί ιστοί είναι ευαίσθητοι στην αφυδάτωση. Πρέπει να παράγουν προστατευτική βλέννα για να επιβιώσουν, δηλαδή αυτό το κολλώδες υγρό που έχουν.

Γίνονται πιο ενεργοί μετά τη βροχή, ενώ σε περίοδο ξηρασίας τους αρέσει να κρύβονται σε υγρά μέρη, όπως κάτω από το φλοιό δέντρων, πεσμένους κορμούς, βράχους και τεχνητά αντικείμενα, όπως γλάστρες, ώστε να διατηρήσουν την υγρασία του σώματός τους.

Οι γυμνοσάλιαγκες είναι ερμαφρόδιτοι, έχοντας τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα. Μόλις ο γυμνοσάλιαγκας εντοπίσει τον σύντροφο, ο ένας κάνει κύκλους γύρω από το άλλο και ανταλλάσσουν σπέρμα από τα εξέχοντα γεννητικά τους όργανα. Μερικές ημέρες αργότερα, οι γυμνοσάλιαγκες γενούν περίπου 30 αυγά σε μία τρύπα στο έδαφος ή κάτω από κάποιο αντικείμενο, όπως ένας πεσμένος κορμός.

Ο αποφαλλισμός, δηλαδή η αποτομή του πέους συμβαίνει σε κάποια είδη, καθώς το πέος σφηνώνει στο σώμα του άλλου συντρόφου, με αποτέλεσμα ο γυμνοσάλιαγκας να πρέπει να το φάει για να απελευθερωθεί.

Και ναι!  Οι γυμνοσάλιαγκες παίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα καθώς τρώνε φυτικά και μυκητιασικά υλικά σε αποσύνθεση..

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles