20.1 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Πάμε διακοπές με τροχόσπιτο; Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη της CAMPERCLUB και μας λύνει όλες τις απορίες

Με τον Γιώργο Παναγούλια, ιδιοκτήτη του CAMPERCLUB κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την αγορά των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων στην Ελλάδα. Η αγορά αυτή ήταν  ιδιαίτερα πεσμένη στην Ελλάδα όμως με τον covid πήρε τα πάνω της.

παλια το πελατολογιο μασ ηταν 80% ξενοι και 20% ελληνεσ. τωρα ειναι το αντιστροφο

Πόσο κοστίζει, ποιες είναι οι παροχές, και όλες τις απορίες μας λύνονται, ενώ αξίζει να αναφέρουμε και τη λογική out of the box που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τροχόσπιτο.

Πως είναι η αγορά του αυτοκινούμενου τροχόσπιτου στην Ελλάδα

Ξεκίνησε το 2002 γιατί τότε εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή ώστε να μπορούν να εισάγονται αυτά τα οχήματα στην Ελλάδα. Μέχρι τότε δεν μπορούσαν να εισαχθούν για αυτό δεν υπάρχει φιλοσοφία χρήσης εδώ στη χώρα, σε αντίθεση με την Ευρώπη που εδώ και 70 με 80 χρόνια τα χρησιμοποιούν. Οπότε μέχρι και το 2002 δεν υπήρχε η δυνατότητα να το γνωρίσει το ελληνικό κοινό.

Από τότε μέχρι και σήμερα, έχει ανέβει, και ιδιαίτερα την τελευταία τετραετία από όταν ξεκίνησε ο covid, έχει ανέβει αρκετά με αποτέλεσμα τώρα το 2023 να πωλούνται 150-200 οχήματα ετησίως στην Ελλάδα.

Ποιο είναι το κόστος της αγοράς ενός τροχόσπιτου;

Για ένα καινούργιο όχημα, είναι περίπου στις 70.000 ευρώ. Τα μεταχειρισμένα ποικίλλουν και από τις 20.000, αλλά ένας μέσος όρος είναι γύρω στις 40.000

Ποιο είναι το κόστος ενοικίασης;

Ποικίλλει ανάλογα τη σεζόν, τη σεζόν που διανύουμε είναι στα 180 ευρώ την ημέρα, την χαμηλή σεζόν είναι 120, και την μεσαία 140.  Ένας μέσος όρος είναι γύρω στα 150 ευρώ την ημέρα.

Πόσα άτομα μπορεί να φιλοξενήσει ένα τροχόσπιτο

Μάξιμουμ 6 άτομα. Υπάρχουν και τροχόσπιτα που απευθύνονται σε δύο άτομα. Η διαρρύθμιση κάθε τροχόσπιτου είναι ανάλογα με το που απευθύνεται, σε ζευγάρι, σε παρέα κτλ. Υπάρχουν και οχήματα 7 μέτρων, που μπορούν να εξυπηρετήσουν μέχρι 6 άτομα, με 6 ζώνες για την πορεία και 6 κρεβάτια, και υπάρχουν και οχήματα 7 μέτρων που εξυπηρετούνται μόνο δύο άτομα. Την ίδια τιμή έχει και το ένα, την ίδια τιμή έχει και το άλλο.

Καταλαβαίνω ότι για έξι άτομα αυτή τη τιμή αν το μοιραστούν θα είναι συμφέρον να κάνουν αυτόν τον τρόπο διακοπών.

Ναι έχουμε νεαρά άτομα, που έρχονται μαζεύονται παρέα είτε φίλοι είτε ζευγάρια 5-6 άτομα και κάνουν μια ενοικίαση. Εκεί μπορείς να πεις ότι είναι ένα οικονομικό μέσο διακοπών.

Που παρκάρουμε τα τροχόσπιτα ;

Κατά κύριο λόγο στα κάμπινγκ, και από τη στιγμή που δεν μεταποιεί την βασική διάσταση του οχήματος, όπως να ανοίξει τέντες κτλ και εντός 24ωρου θα μπορούσε να παρκάρει, οπουδήποτε σαν ένα ΙΧ επιβατικό.

Αναφορικά με τα camper stops;

Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα camper stops και θα έπρεπε να δημιουργηθούν, όπως υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη γιατί είναι χώροι ανεφοδιασμού και στάθμευσης αυτοκινούμενων τροχόσπιτων. Υπάρχει μια πίεση από εμάς και τους συναδέλφους στην κυβέρνηση να γίνουν γιατί πραγματικά βοηθούν.

Πόσα διαθέσιμα τροχόσπιτα υπάρχουν προς ενοικίαση

Τροχόσπιτα προς ενοικίαση που διατίθενται είναι γύρω στα 80 σε όλη την Ελλάδα. Επίσης ένα όχημα που κοστίζει γύρω στις 65.000 πχ στην Ιταλία εδώ κοστίζει 75.000 γιατί υπάρχουν δασμοί, φόροι εισαγωγής, μεταφορικά κτλ

Ένα από τα παράδοξα ήταν ότι η πανδημία ανέβασε τη ζήτηση στα τροχόσπιτα. Σωστά;

Ναι ανέβηκε η ζήτηση σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Εμάς η δραστηριότητα ενοικίασης στην εταιρία μας έχει ξεκινήσει το 2004. Και επειδή έχουμε αρκετά οχήματα, δεν μπορούσαμε να τα καλύψουμε από το ελληνικό κοινό γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον μέχρι το 2018-2019. Άρα απευθυνόμασταν στο εξωτερικό και το πελατολόγιό μας ήταν 80% Ευρώπη, και 20% Έλληνες. Τώρα έχει γυρίσει τελείως ανάποδα. Το περισσότερο είναι Έλληνες και το λιγότερο ξένοι.

Ο Έλληνας στην ουσία μέσα στον covid γνώρισε αυτό το μέσο διακοπών, προσπαθώντας να προστατευτεί από την πανδημία και να νιώσει ασφάλεια, οπότε ήρθε και το γνώρισε πολύς κόσμος και έτσι αναπτύσσεται. Ο κόσμος καταλαβαίνει τα πλεονεκτήματα του τροχόσπιτου, που έχει και μια λογική της απλότητας. Δεν είναι ένα μέσο χλιδάτο, είναι ένα μέσο που παρέχει απλά πράγματα για να μπορέσεις να κάνεις διακοπές. Επαφή με τη φύση, με τον ήλιο, το χώμα..

Τι παροχές παρέχει ένα τροχόσπιτο

Οι παροχές που έχει μέσα είναι ψυγείο 150 λίτρων με κατάψυξη, η κουζίνα γίνεται χρήση με υγραέριο, το ψυγείο γίνεται χρήση και με υγραέριο, και με ρεύμα 220 και με 12 wolt, έχει τρεις παροχές ενέργειας δηλαδή, αναλόγως τι στάση κάνεις σε ένα κάμπινγκ φεριπείν είναι με το 220. Αν κάνεις ελεύθερο είναι με το υγραέριο. Αν είσαι on the road δουλεύει με το δυναμό του αυτοκινήτου και δίνει ενέργεια στο ψυγείο. Υπάρχει boiler για ζεστό νερό, υπάρχει θέρμανση, εκεί είναι το καταπληκτικό.

Δεν είναι μόνο καλοκαιρινό μέσο διακοπών! Εμείς τα παίρνουμε το χειμώνα με -5 βαθμούς και κοιμόμαστε στα χιονοδρομικά! Απλώς ο κόσμος δεν το έχει συνηθίσει και οι Έλληνες το κάνουν περισσότερο χρήση καλοκαίρι, γιατί έχουμε καλό καιρό και έχουμε συνηθίσει να ζούμε έξω.

Τις περιόδους που δεν υπάρχει ζήτηση πως αξιοποιείτε τα τροχόσπιτα;

Το τροχόσπιτο είναι ένα μέσο που φτάνει μέχρι εκεί που θες εσύ. Εμείς έχουμε ένα συνεργείο 5 ατόμων και κατασκευάζουμε τέτοια πράγματα δηλαδή έρχεται ένας πωλητής σουβενίρ πχ.

Παίρνουμε ένα τροχόσπιτο το χωρίζουμε στη μέση, το μισό το κάνουμε δειγματισμό, το άλλο για να μένεις και γυρίζεις από πόλη σε πόλη για να δειγματίσεις το προϊόν σου. Μετατρέπουμε στην ουσία τα οχήματα αυτά, ώστε να προωθήσουν την υπηρεσία και το προϊόν που θέλουμε.  Έχουν χρησιμοποιηθεί για πολιτικές καμπάνιες και διαφημιστικές καμπάνιες ή εκστρατείες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles