20.7 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Ερμής : Ο νεανικός θεός που διέφερε από τους υπόλοιπους θεούς!

Αυτός ο θεός είναι πολύ διαφορετικός. Δεν έχει σχέση με την σοβαρότητα και επισημότητα και την δύναμη των άλλων θεών.

Έχει ένα χαρακτήρα νεανικό, επιπόλαιο, δεν παίρνει τίποτα στα σοβαρά. Και ίσως να μην είναι τυχαίο που είναι ο κυβερνήτης του αστερισμού των Διδύμων, μιας και οι Δίδυμοι έχουν στην πλειοψηφία τους μια έμφυτη νεότητα και επιπολαιότητα!

Είναι κεφάτος, αεικίνητος, θρασύς. Και αναιδής πολλές φορές του αρέσει να διασκεδάζει και αυτό το κάνει κλέβοντας πολλές φορές!

Είναι ο θεός των κλεφτών ο Ερμής, αν και επίσημα είναι ο θεός του εμπορίου. Από μωρό ακόμα έκλεψε ολόκληρο κοπάδι με βόδια που ανήκε στον αδερφό του Απόλλωνα. Δεν έμοιασε της μητέρας του μήτε του πατέρα του.

Μητέρα του ήταν η ντροπαλή νύμφη Μαία που κατοικούσε σε μια σπηλιά του βουνού της Κυλλήνης στην Πελοπόννησο. Πατέρας του ήταν ο Δίας που μάλιστα έτρεφε αδυναμία, του συγχωρούσε εύκολα τα παραπτώματά του, αλλά του εμπιστευόταν και πολλά από τα μυστικά του, και ζητούσε συχνά τη βοήθειά του.

Ο Ερμής τον βοήθησε να κλέψει την Ιώ, που είχε μεταμορφώσει σε αγελάδα η Ήρα από τη ζήλεια της επειδή την ερωτεύτηκε ο Δίας. Ο Ερμής τον βοήθησε επίσης να καρφώσουν τον Προμηθέα πάνω στο βράχο του Καυκάσου, επειδή έδωσε την φωτιά στους ανθρώπους, αλλά και ο Ερμής έκλεψε τις φλέβες του Δία που τις έχει κόψει ο Τυφώνας και της είχε δώσει στην Δελφύνη για να τις φυλάει.

Αγγελιαφόρος των θεών ήταν η Ίριδα, αλλά σιγά σιγά τον ρόλο πήρε ο Ερμής. Με τα φτερωτά του πέδιλα και το φτερωτό του κράνος, πετούσε παντού για να μεταδώσει τις προσταγές και τις επιθυμίες των θεών. Στο χέρι του κρατούσε το κηρύκειο το ραβδί με τα δύο τυλιγμένα φίδια, που του έφερνε γούρι και πλούτη, και έγινε το σύμβολο του Ιπποκράτη και της Ιατρικής αργότερα.

Λένε ότι ο Πάνας ο τραγοπόδαρος θεός της Αρκαδίας ήταν γιος του Ερμή. Τον απέχτησε με τη νύμφη Δρυόπη. Μα όταν  αυτή είδε πως γεννήθηκε το μωρό, το εγκατέλειψε στην τύχη του. ο Ερμής όμως το πήρε και το πήγε στον  Όλυμπο και εκεί με χαρά τον ανέθρεψαν οι θεοί.

o οδυσσεασ ηταν δισεγγονοσ του ερμη!

Άλλος γιος του Ερμή ήταν ο Αυτόλυκος  που απέκτησε με την νύμφη Χιόνη. Ο Αυτόλυκος ακολούθησε την τέχνη του πατέρα του και έγινε ένας από τους πιο ξακουστούς κλέφτες.  Έκλεβε τα κοπάδια των βοσκών και κάποτε έκλεψε και το κοπάδι με τις αγελάδες του φίλου του Σισύφου. Μα ο πονηρός Σίσυφος ο βασιλιάς της Κορίνθου, που αργότερα καταδικάστηκε στο φοβερό μαρτύριο με τον βράχο, τον ανακάλυψε.

Την κόρη του Αυτόλυκου την Αντίκλεια την παντρεύτηκε ο Λαέρτης ο βασιλιάς της Ιθάκης και μαζί της απέκτησε τον θρυλικό Οδυσσέα. Δηλαδή ο Οδυσσέας ήταν δισέγγονος του Ερμή. Να λοιπόν από που κληρονόμησε την εξυπνάδα και την πονηριά ο Οδυσσέας, ο πανούργος!

ερμησ προστατησ των εμπορων και των κλεφτων

Αλλά ο Ερμής ήταν προστάτης και των εμπόρων. Ανακάλυψε τα μέτρα και τα σταθμά πρώτος, καθώς και το κέρδος. Για αυτό τον ονομάζουν Κερδώο Ερμή.

Ήταν ακόμα  θεός της υγείας , των νέων, των βοσκών, και θεός των δρόμων. Για αυτό σε πολλούς δρόμους έστηναν αγάλματά του  που τα ονόμαζαν Ερμές.

Ήταν μαρμάρινες στήλες  που στην κορυφή τους είχαν λαξεμένο το κεφάλι του Ερμή. Συνήθως τα έστηναν στα σταυροδρόμια, αλλά αργότερα οι Αθηναίοι τα έστηναν μπροστά στα σπίτια τους.

Μια άλλη ιδιότητα του Ερμή ήταν να οδηγεί τις ψυχές των νεκρών στον κάτω κόσμο, για αυτό ονομαζόταν και ”προπομπός”.

Ο Ερμής λέγεται ότι ήταν από τους λίγους θεούς που αγαπούσε το ανθρώπινο γένος και προσπαθούσε πάντα να το ευεργετεί.  Έδωσε στους ανθρώπους και τους πρώτους νόμους αλλά και κανόνες για τις εμπορικές συναλλαγές. Αλλά και τα γράμματα λένε πως ήταν εφεύρεση του Ερμή. Σε πολλά μέρη τον λάτρευαν σαν θεό του λόγου, και για αυτό στους βωμούς έψηναν γλώσσες ζώων.

Γενικά ο Ερμής ήταν θεός του εμπορίου που είχε ανακαλύψει το κέρδος αλλά και την απάτη.! Στη Σάμο μάλιστα μια φορά τον χρόνο γιόρταζαν τον Ερμή σαν θεό της κλοπής και επέτρεπαν σε όλους να κλέβουν!

Hermes_di_Prassitele,_at_Olimpia,_front

Οι νέοι τον λάτρευαν γιατί ήταν εκείνος που θέσπισε τους κανόνες των αθλητικών αγωνισμάτων και ιδιαίτερα της πάλης. Η παλαίστρα μάλιστα πήρε την ονομασία της από την κόρη του Ερμή που την έλεγαν Παλαίστρα.

Η λατρεία του κόσμου στον Ερμή φαίνεται και από τα πολλά ιερά και ναούς που του ήταν αφιερωμένα/ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο. Ο αρχαίοι γλύπτες έδωσαν αριστουργηματικά αγάλματα με την μορφή του Ερμή με κορυφαίο όλων, που ευτυχώς έχει διασωθεί τον Ερμή του Πραξιτέλη!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles