28.7 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

Η Ειρήνη Κωνσταντάκου μας εξηγεί τι είναι η διαλειμματική νηστεία (βίντεο)

Με την Ειρήνη Κωνσταντάκου διακεκριμένη διαιτολόγο- διατροφολόγο MSc στη μοριακή διατροφή, συζητήσαμε για την περίφημη διαλειμματική νηστεία, την διαφορά της με τημ παραδοσιακή νηστεία, τα οφέλη της στην υγεία μας, αλλά και που αντεδύκνειται.

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία;

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος δίαιτας κατά την οποία έχουμε είτε κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα που καταναλώνουμε πολύ λίγες θερμίδες, συνήθως 2 μέρες και τις υπόλοιπες 5 μέρες τρεφόμαστε κανονικά, το λεγόμενο 5:2.

Είτε κατά τη διάρκεια της μέρας κάποιες ώρες δεν καταναλώνουμε τίποτα θερμιδούχο πέρα από νερό και ροφήματα χωρίς θερμίδες και στο υπόλοιπο διάστημα τρεφόμαστε, όπως είναι το 16:8, όπου 16 ώρες δεν τρώμε και στο 8ωρο ουσιαστικά καταναλώνουμε τα γεύματά μας.

Υπάρχουν πολλά καιδιαφορετικά συστήματα διαλειμματικής νηστείας, όμως το 16:8 φαίνεται να έχει περισσότερα οφέλη για τους διαιτώμενους, όμως και πάλι αυτό σχετίζεται με τις εξατομικευμένες ανάγκες του διαιτώμενου.

Ποια η διαφορά της από την κανονική νηστεία;

Στο λεγόμενο fasting έχουμε μέρες που ουσιαστικά δεν καταναλώνουμε τίποτα θερμιδούχο πέρα από νερό και ροφήματα χωρίς θερμίδες. Εδώ ναι μεν προάγουμε την καύση του λίπους, όμως είναι αρκετά επίπονο κι επικίνδυνο και για τον οργανισμό, αλλά και για την ψυχολογική μας διάθεση καθώς στερούμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και οι διαιτολόγοι δεν το προτείνουμε σαν λύση απώλειας, καθώς θέλει υποστήριξη από συμπληρώματα διατροφής και μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αδιαθεσία, ζαλάδες, εξαιτίας της απουσίας ενέργειας που χρειάζεται φυσιολογικά ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά.

Εδώ συστήνεται προσοχή στο να μην γίνεται παράλληλα άσκηση ή οδήγηση ή χειρισμός μηχανημάτων για την πρόληψη ατυχήματος. Δεν πρέπει να ακολουθείται για πάνω από 3 μέρες!!!

Ποια τα οφέλη της για την υγεία;

Βοηθάει στην απώλεια βάρους, απώλεια λίπους, μείωση της φλεγμονής, βελτίωση της συνολικής ευεξίας, μιας και τονώνει την αυτοπεποίθησή μας η επίτευξη του στόχου για μείωση σωματικού βάρους, μείωση κινδύνου για μεταβολικά νοσήματα, καθώς και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Μπορεί ο καθένας μας να κάνει ή υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις;

Δε συστήνεται σε διαβητικούς ασθενείς, άτομα που λαμβάνουν αντϊυπερτασική αγωγή, αγωγή για καρδιαγγειακά νοσήματα, άτομα με διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές διάθεσης, παιδιά, εφήβους, εγκυμονούσες, θηλάζουσες, αθλητές, υπερήλικες ή άτομα με σοβαρή νόσο όπως καρκινοπαθείς.

Καλό είναι εδώ να υπάρχει συνεργασία με διαιτολόγο- διατροφολόγο για να γίνει συνεκτίμηση της συνολικής υγείας και του καταλληλότερουσχήματος διατροφής για τον εκάστοτε διαιτώμενο.

Περιλαμβάνει συγκεκριμένο είδος διατροφής; 

Κανονικά εφόσον έχει καταρτιστεί από διαιτολόγο-διατροφολόγο είναι ισορροπημένη διατροφή που περικλείει όλες τις ομάδες τροφίμων για να καλύπτουμε σε θρεπτικά συστατικά τον οργανισμό μας.

Δυστυχώς κυκλοφορούν διάφορα σχήματα διαλειμματικής σε διαδίκτυο και βιβλία που δεν ενισχύουν τον αυτοέλεγχο, αλλά απεναντίας δημιουργούνπεριόδους στέρησης κι απόλυτης ασυδοσίας σε ό,τι επιθυμεί να καταναλώσει το άτομο, αναφέρομαι σε γλυκά και αλκοόλ, κάτι με το οποίο είμαι αντίθετη γιατί εκπαιδεύουμε το διαιτώμενο να διαχειριστεί τη συναισθηματική του πείνα και να καλλιεργήσει μακροπρόθεσμα υγιεινές συνήθειες.

Απεναντίας, προάγεται η ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφών και ποτών που ωθούν το άτομο σε υπερφαγικά επεισόδια, τα οποία όχι απλά δεν οδηγούν σε μείωση του σωματικού βάρους, αλλά προκαλούν και διαταραχές στις ορμόνες της όρεξης και του κορεσμού, επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολισμό και έχουν αντίκτυπο και στη διάθεσή μας, που έχει διακυμάνσεις κι ευερεθιστότητα.

δείτε το βίντεο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles