14.1 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Κασσάνδρα – η Μάντισσα που ήταν καταδικασμένη κανείς να μην τη πιστεύει..

Τι μοίρα και αυτή! Να προβλέπεις όλα τα δεινά του κόσμου, και να μην παίρνει κανείς σοβαρά τα λεγόμενά σου. Ακόμα και σήμερα λέγεται για κάτι που θεωρείται λάθος πρόβλεψη πως δεν θα γίνει δηλαδή, ότι θα “διαψευθούν οι Κασσάνδρες” ή “μην πιστεύετε τις Κασσάνδρες”. Το έχουν πει και γνωστοί πολιτικοί. Είναι λάθος όμως αυτή η έκφραση, γιατί όπως θα δούμε στην ανάλυση του μύθου που ακολουθεί, η Κασσάνδρα προέβλεπε με μεγάλη ακρίβεια τα μελλούμενα, αλλά ή κατάρα της ήταν να μην την πιστεύει κανείς ..

Θα δούμε όμως και το τραγικό της τέλος, που και αυτό προέβλεψε, από το φονικό χέρι της Κλυταιμνήστρας, όταν έφτασε στο Άργος ως ερωμένη του Αγαμέμνονα, μετά την άλωση της Τροίας. Την οποία φυσικά είχε προβλέψει πολλάκις, όμως κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά τα λόγια της …

η κασσανδρα και η καταρα να μην γινεται πιστευτη

Από τις πιο τραγικές μορφές της ελληνικής μυθολογίας είναι η Κασσάνδρα, η πεντάμορφή κόρη του Πριάμου. Την είχε αγαπήσει ο Απόλλωνας, και εκείνη του υποσχέθηκε να δεχθεί τον έρωτά του, φτάνει να την έκανε μάντισσα που να μην λαθεύεται ποτέ σε ότι προέλεγε.

Όταν όμως εκείνος ανταποκρίθηκε στην επιθυμία της και την προίκισε με το χάρισμα της μαντικής, η Κασσάνδρα πάτησε την υπόσχεσή της και αρνήθηκε να του δοθεί.

Θυμωμένος ο Θεός επειδή δεν μπορούσε να πάρει πίσω ότι μια φορά είχε δώσει, την καταράστηκε να μην πιστεύει ποτέ κανείς άνθρωπος τις μαντείες της όσο αληθινές και να είναι!

Η κατάρα αυτή συνοδεύει την Κασσάνδρα σε όλη της την ζωή. Κάθε τόσο προβλέπει καταστροφές για την πατρίδα της όταν γεννιέται ο Πάρης, όταν οι γονείς του τον ξαναβρίσκουν, όταν οι Τρώες αποφασίζουν να σύρουν μέσα στο κάστρο τους τον Δούρειο Ίππο που έμελλε να είναι και η καταστροφή τους. Η Κασσάνδρα τους είπε μάλιστα «καθαρά και ξάστερα» ότι το ξύλινο εκείνο άλογο ήταν γεμάτο με οπλισμένους εχθρούς, αλλά και πάλι δεν έγινε πιστευτή.

Όμως της μοίρας της είναι να μην δίνει κανείς σημασία στα λεγόμενά της.

Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ

Μετά την άλωση της Τροίας, η Κασσάνδρα κατέφυγε στον ναό της Αθηνάς. Μόλις είδε τους εχθρούς να ορμούν μέσα στο παλάτι έτρεξε να αγκαλιάσει το ξόανο της Αθηνάς για να την προστατέψει, ούτε αυτό όμως μπορούσε να την γλιτώσει από την ατιμία.

Ο Λοκρός Αίας χύνεται πάνω της την αρπάζει από τα μαλλιά και τη ρίχνει κάτω παρασέρνοντας και το άγαλμα της Αθηνάς μαζί της, και τη βιάζει μέσα στο σηκό του ναού. Μπροστά σε μια τόσο ανίερη πράξη, το ξόανο ζωντανεύει και στυλώνει τα μάτια του στον ουρανό.

Τρομαγμένοι οι Αχαιοί από αυτό το κακό σημάδι, και για να μην χάσουν την εύνοια και την αγάπη της θεάς που τους προστάτευε τόσα χρόνια, αποφασίζουν να λιθοβολήσουν τον Αίαντα. Εκείνος καταφεύγει ως ικέτης στο ναό της Αθηνάς και γλιτώνει προσώρας τον θάνατο.

Αμφορέας 450πΧ Νέα Υόρκη Metropolitan Museum η Κασσάνδρα αγκαλιάζει το άγαλμα της Αθηνάς εκλιπαρώντας προστασία από τον Αία

Όμως ο θυμός της Θεάς για την ασέβεια αυτή δεν πέρασε και οι Λοκροί έμελλε για χίλια ολόκληρα χρόνια να πληρώσουν ακριβά την ιεροσυλία του ήρωά τους.

Ύστερα από την λεηλασία και αφού σκοτώνουν όλο τον ανδρικό πληθυσμό οι Αχαιοί κατεβάζουν στα καράβια τους τα λάφυρα μαζί και τις γυναίκες των Τρώων και βάζουν φωτιά από την μία άκρη ως την άλλη. Από την πλούσια και πολύχρυση Τροία του Πριάμου, δεν μένει τίποτα άλλο από στάχτη και χαλάσματα.

Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑΣ

Όταν οι κατακτητές μοιράσθηκαν τις γυναίκες των ηττημένων, η Κασσάνδρα έπεσε στον κλήρο του Αγαμέμνονα, ο οποίος την ερωτεύθηκε και την πήρε μαζί του στις Μυκήνες.

Και εδώ έρχεται το τραγικό τέλος της σύμφωνα με τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου, από το φονικό χέρι της Κλυταιμνήστρας.

Ο Αγαμέμνονας επιστρέφει στο παλάτι του που κατά τον Αισχύλο είναι το Άργος και όχι οι Μυκήνες. Εκεί γυρίζει νικητής αλλά εκεί θα δολοφονηθεί από το χέρι της Κλυταιμνήστρας.

Ο Αίγισθος ο εραστής της Κλυταιμνήστρας, παρουσιάζεται εδώ ως ένας άβουλος και δειλός άνδρας, που το μόνο που μπορεί να καυχηθεί πως έκανε, είναι να καταστρώσει το σχέδιο της δολοφονίας.

Gérin_Clytemnestre_hésitant_avant_de_frapper_Agamemnon_endormi_Louvre_5185

Ο λόγος που η Κλυταιμνήστρα μισεί θανάσιμα τον άνδρα της είναι η θυσία της αγαπημένης της κόρης, Ιφιγένειας στην Αυλίδα, όταν στην αρχή της εκστρατείας, οι άνεμοι που έπνεαν αντίθετα, εμπόδιζαν τον αχαϊκό στόλο να ξεκινήσει την εκστρατεία.

Για τον παράνομο δεσμό της με τον Αίγισθο δίνει την δικαιολογία πως για μια γυναίκα είναι αβάσταχτο να κάθεται στο σπίτι τόσα χρόνια δίχως άνδρα, την ώρα μάλιστα που εκείνος καλοπερνούσε στην Τροία πότε με η Χρυσηίδα, πότε με άλλες σκλάβες.

Και σαν μην έφταναν αυτά, δεν ντράπηκε να φέρει μαζί του την Κασσάνδρα, την ερωμένη του, και να ζητήσει από την γυναίκα του να την δεχθεί με συμπάθεια.. ένας λόγος παραπάνω να πάρει την άξια τιμωρία του.

Και φτάνουμε στο  σημείο που έχει μαθευτεί η νίκη των Αχαιών που κυρίεψαν την Τροία και επιστρέφει στο παλάτι ο Αγαμέμνονας με την Κασσάνδρα, που γνωρίζει ότι θα βρει τραγικό θάνατο. Η Κλυταιμνήστρα υποδέχεται τον άνδρα της με προσποιητή χαρά, και πριν στηθεί το τραπέζι της χαράς, τον συνοδεύει στο λουτρό για να πάρει το μπάνιο του. Την ώρα που εκείνος βγαίνει από τον λουτήρα, εκείνη ρίχνει πάνω του ένα ύφασμα μεγάλο και βαρύ, χωρίς ανοίγματα στο λαιμό και τα χέρια, που τον μπλέκει σαν δίχτυ και δεν του αφήνει καμία κίνηση ελεύθερη. Έτσι του καταφέρνει τρία χτυπήματα με το σπαθί ενώ δίπλα του σκοτώνει και την Κασσάνδρα.

από το βιβλίο ελληνική μυθολογία Τρωικός Πόλεμος του Ι.Θ.Κακρίδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles