Η Κως δεν είναι μόνο γνωστή για τις αμέτρητες ομορφιές της και της παραλίες της αλλά και ως γενέτειρα του Πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη.
Ο άνθρωπος αυτός έμελλε να προσφέρει στην ανθρωπότητα τις περισσότερες ίσως υπηρεσίες από οποιονδήποτε άλλον θνητό επί της γης.
Έλαβε τον τίτλοι του «θείου» μάλιστα από τον αντικειμενικό και πολύ δύσκολο σε επαίνους Αριστοτέλη.
Έλαβε επίσης τον τίτλο του «Μεγάλου» από τον Γαληνό.
Μολονότι, όπως το έχουμε δει συχνά να συμβαίνει, είχε κατασυκοφαντηθεί όσο ζούσε, αλλά και διασυρθεί από τους πολυάριθμους εχθρούς του, ο Ιπποκράτης είχε την τύχη να δει το έργο του να αναγνωρίζεται ενόσω ζούσε, καθώς έφυγε στα 82 του, ή και περισσότερων χρονών στη Λάρισα/
Πρόλαβε και έγραψε πολυάριθμα βιβλία στην Ιωνική Διάλεκτο που αποτελούν τη συλλογή από τα «Ιπποκράτεια Έργα».
Αφού ο Ιπποκράτης σπούδασε στο νησί του, έκανε έπειτα επί δώδεκα χρόνια περιοδεία στις ελληνικές χώρες και στην Σκυθία, μελετώντας και θεραπεύοντας.
Λένε ότι στις αμέτρητες θεραπείες του συγκαταλέγεται και ο Βασιλιάς Μακεδονίας Περδίκας ο Β ‘ αλλά και ο μεγάλος σοφός Δημόκριτος που λέγεται ότι ήταν μανιακός.
Επιστρέφοντας στην Κω, ανέλαβε τη διεύθυνση στο περίφημο – μέχρι και σήμερα- Ασκληπιείο της Κω, το οποίο το ανέδειξε σε σπουδαία ιατρική σχολή
Το Ασκληπιείο
Ασκληπιεία έλεγαν κατά την αρχαιότητα τόπους διαλεγμένους για την φυσική ομορφιά και ηρεμία τους που χρησίμευαν ως νοσοκομεία και θεραπευτήρια.
Το Ασκληπιείο της Κω ήταν ένα επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα, με κύριο χαρακτηριστικό τις μεγαλοπρεπείς κλίμακες.
Είχε άφθονες κρήνες με ιαματικά νερά που ήταν μάλιστα γεμάτα ασβέστιο, θείο και σίδηρο, και προσέφεραν τα μέγιστα για τις θεραπείες των ασθενών.
Ένας τεράστιος μαρμαρένιος ναός του θεού Ασκληπιού στεφάνωνε όλο εκείνο το συγκρότημα που δυστυχώς καταστράφηκε ολόκληρο το 554μ.Χ από σεισμό, και έμεινε καταχωμένο.
Συστηυματικές όμως ανασκαφε΄ς που άρχισαν από το 1901 έφεραν στο φως μεγαλοπρεπή ερείπια. Έτσι μέχρι σήμερα αναρίθμητοι ξένοι έρχονται έρχονται από όλα τα κράτη του κόσμου, για να θαυμάσουν τον τόπο που θεράπευε, δίδασκε και μεγαλουργούσε, εκείνος ο οποίος έβγαλε την ιατρική από το φριχτό σκοτάδι των προλήψεων και του εμπειρισμού.
Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα σήμερα
Για να αποτιθεί φόρος τιμής στο γιγαντιαίο έργο του Ιπποκράτη, έχει ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια από τους ιατρικούς συλλόγους διαφόρων χωρών, δίπλα στα ερείπια του Ασκληπιείου στην Κω, το «Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα» με τη φιλοδοξία να αναχθεί σε μικρή εστία της παγκόσμιας σημερινής ιατρικής επιστήμης.
Σύμφωνα με το https://kos.gr/gr/historical-monuments-and-museums/international-hippocratic-foundation
Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1960, προς τιμήν του Ιπποκράτη, από τον αείμνηστο καθηγητή Σπυρίδωνα Οικονόμου, καθηγητή Ουρολογίας στο ΕΚΠΑ, με σκοπό την προώθηση των ιδεωδών του Ιπποκράτη σε όλο τον κόσμο. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται ανατολικά του Ασκληπιείου στην ιλιγγιώδη έκταση 380.000 τ.μ. Το κτίριο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μια αίθουσα συνεδριάσεων και διάφορα γραφεία.
Οι επισκέπτες βρίσκουν τεράστιο ενδιαφέρον εκεί καθώς υπάρχει ένα μουσείο με λίγα αλλά σημαντικά εκθέματα, αλλά και ο Βοτανικός Κήπος του Ιπποκράτη που περιέχιε διάφορα φαρμακευτικά βότανα ελληνικά, που μάλιστα αναφέρονται στην βιβλιογραφία του Πατέρα της Ιατρικής.
Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς, το τεράστιο πλούτο που θα αποκομίσει, επισκεπτόμενος το νησί όχι μονάχα για τις παραλίες και την φυσική ομορφιά, αλλά για αυτή την μέγιστη ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον μεγάλο αυτόν ευεργέτη.
Ο πλάτανος του Ιπποκράτη
Ούτως ή άλλως η παρουσία του είναι ακόμα ζωντανή, εκτός από τον ανδριάντα που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο. Είναι ένας χιλιόχρονος πλάτανος, που σύμφωνα με την τοπική παράδοση λέγεται ότι ο Ίδιος ο Ιπποκράτης τον είχε φυτέψει.
Ίσως να μην είναι αληθινό ότι ο πλάτανος είναι τόσο παλιός, ωστόσο έχει πλαισιωθεί με τον γοητευτικό θρύλο για τον Ιπποκράτη και προβάλλει ως ένα από τα αρχαιότερα και ιστορικότερα δένδρα της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιανατολικής Εύρώπης.