Πόσες φορές δεν έχουμε σκεφτεί να τα αφήσουμε όλα και να φύγουμε μακριά για να βρούμε τον εαυτό μας;
O γνωστός στο ευρύ κοινό, life strategist Δημήτρης Τσέλιος τόλμησε ένα ταξίδι στην Ασία, όταν ένιωσε ΄΄ότι άρχισε να αδειάζει”. Μας μιλά για την μεταμορφωτική εμπειρία, αλλά και πως είναι να είσαι ψηφιακός νομάς, και να εργάζεσαι αλλάζοντας διαρκώς χώρες και τόπους.
ενιωσα οτι αδειαζω, και ηθελα μια μεγαλη αλλαγη στη ζωη μου
και είναι τόσο γοητευτικό, που αξίζει να διαβάσετε την συνέντευξη. Υπάρχουν άπειρα επαγγέλματα που γίνονται αποκλειστικά on line πια, και ο καθένας μπορεί να ζήσει το όνειρό του.
ο Δημήτρης Τσέλιος, που πρώτα δοκιμάζει τις εμπειρίες στον εαυτό του και μετά τις προτείνει, μας εξηγεί πως!
Πως προέκυψε το ταξίδι στην Ασία;
Ένιωσα εδώ στην Ελλάδα, ότι δεν γεμίζω πια, ότι δεν παίρνω πράγματα και ότι σταδιακά μπορεί να αρχίσω να αδειάζω. Οπότε επειδή το προέβλεψα, λειτούργησα προληπτικά. Δηλαδή είπα ότι πρέπει να κάνω μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου προκειμένου να ξαναγεμίσω τις μπαταρίες μου και να φορτίζω ενέργεια, γιατί αν δεν είμαι γεμάτος εγώ με την δουλειά που κάνω δεν μπορώ να δώσω και στον κόσμο.
Συνέβη κάτι συγκεκριμένο στη ζωή σου, για να πάρεις αυτή την απόφαση;
Όχι απλά ένιωθα το κλίμα βαρύ, και δεν με σήκωνε άλλο. Ήταν μια εσωτερική ανάγκη, και συνηθίζω τα εργαλεία που χρησιμοποιώ και στη δουλειά μου, να τα αξιοποιώ πρώτα εγώ, και συνειδητοποίησα ότι σε δύο χρόνια θα έμενα στάσιμος, και είπα τώρα πρέπει να κάνω το μεγάλο βήμα. Μη φτάσω να βαλτώσω και να ψάχνω λύσεις, γιατί σε αυτό το στάδιο είναι πολύ πιο δύσκολο να σηκωθείς.
Έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση, να κάνω το μεγάλο βήμα, να πάω ένα μεγάλο ταξίδι στην Ασία που δεν είχα ξαναπάει και ποτέ!. Και πήγα για να ζήσω την εμπειρία, και δικαιώθηκα, γιατί μου βγήκε σε πολύ καλό!.
Πήγες ολομόναχος εκεί;
Πήγα μόνος μου, βρήκα ένα μικρό community από ανθρώπους στο Μπαλί, με τους οποίους επικοινώνησα μέσα από ένα Facebook group που είναι για digital nomads, καθίσαμε δηλαδή σαν μια παρέα, από διάφορες χώρες, από Αργεντινή, από Μεξικό, Ολλανδία, Κίνα κτλ και ένας από Ελλάδα, ο Μάρκος και κάτσαμε ένα μήνα, και μετά έσπασε όλο αυτό. Άλλοι έφυγαν στην Ταϊλάνδη, άλλοι από εκεί, άλλοι από εδώ, και μετά συνέχισα το ταξίδι μόνος μου.
Ήμουν ολομόναχος, δηλαδή και κατά διαστήματα βρισκόμουν με κάποιους από τους ανθρώπους που βρέθηκα στην αρχή.
Άρα έχουν δίκιο πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης, που διηγούνται ιστορίες ανθρώπων που πήγαν στην Ινδία πχ και βρήκαν τον εαυτό τους;
Ανάλογα σε τι φάση βρίσκεται κάθε άνθρωπος, και τι αναζητά από τη ζωή του, μπορεί να εισπράξει και κάτι διαφορετικό. Εγώ αυτό που ζήτησα, το βρήκα. Με κάλυψε. Κάποιοι άλλοι ζορίστηκαν, και γύρισαν πίσω. Δεν μπόρεσαν να αντέξουν τις πολλές προκλήσεις. Δεν είναι εύκολο να πας σε έναν ξένο τόπο, σε τόσο διαφορετικό περιβάλλον.
Εγώ ξαναγύρισα μεν, αλλά αποφάσισα ότι θα είμαι 9 μήνες εκεί και 3 μήνες εδώ. Για τα επόμενα 7 τουλάχιστον χρόνια αυτό θέλω να κάνω. Τώρα μετά, δεν ξέρω τι θα γίνει.
Η δουλειά ως life coacher πως συμβαδίζει με όλα αυτά;
Εργάζομαι ήδη 9 χρόνια On line οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχει καμία σημασία αν εργάζομαι από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, επίσης έχω διευρύνει το πελατολόγιο μου με πάρα πολλούς ξένους πελάτες, οπότε εκ των πραγμάτων είναι εύκολο καθώς έχω πελάτες από τα πέρατα της γης.
ενα beach bar ειναι συνηθωσ το γραφειο μου η’ κατι τετοιο
Περιέγραψε μου ένα τυπικό 24ωρο στην Ασία λοιπόν..
Κοίταξε, καταρχήν εκεί εγώ μία με δύο εβδομάδες άλλαζα μέρος. Δεν έμενα στην ίδια πόλη ή στο ίδιο χωριό γιατί ήθελα να βλέπω καινούργια μέρη. Τώρα μια τυπική μου μέρα ήταν να σηκωθώ το πρωί να κάνω τη γυμναστική μου, να φάω το πρωινό μου, λόγω της διαφοράς των 4 ή 5 ωρών που έχουμε με την Ελλάδα, δεν υπάρχει επικοινωνία, τα κινητά μου είναι μόνιμα κλειστά δεν έχω ήχο ούτε για κλήσεις ούτε για ειδοποιήσεις άρα είναι πολύ ήρεμο το κεφάλι μου, στη συνέχεια θα πάω στη θάλασσα θα κάνω το μπάνιο μου, και στη συνέχεια θα βρω ένα ήσυχο μέρος είτε σε ένα beach bar ή κάτι τέτοιο, και θα αρχίσω να κάνω τις συνεδρίες μου. Και αυτό είναι το «γραφείο» μου για την ημέρα εκείνη. Την επόμενη ημέρα μπορεί να έχω ένα άλλο γραφείο. Δηλαδή μια άλλη παραλία..
Μετά θα φάω θα πιώ καφέ, αν έχω παρέα θα μιλήσω στην παρέα μου, και το βραδάκι θα πάω μια βόλτα, θα βρω την παρέα μου πάλι, και αν δεν έχω θα πάω μόνος μου για περπάτημα, πάντα θα έχω πράγματα να κάνω, και δεν βαριέμαι ποτέ.
Ξέρεις αυτό που μας περιγράφεις, ακούγεται ιδανική ζωή! Η οικογένειά σου πως το πήρε αλήθεια;
Είμαι χωρισμένος 17 χρόνια περίπου, και ο λόγος που δεν έφευγα – γιατί ήταν όνειρο ζωής να φύγω στην Ασία- ήταν η κόρη μου που ήταν μικρή και δεν ήθελα να είμαι μακριά της. Ήθελα να πάει στο 2ο έτος πανεπιστημίου και μετά να κάνω το βήμα. Πλέον όλα είναι τακτοποιημένα, η κόρη μου είναι 22 ετών, έχει τη σχέση της, οπότε μπόρεσα να φύγω για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
111 ερωτησεισ που εκανα πρωτα σε μενα και θα αλλαξουν τη ζωη σου
Έν τω μεταξύ έχεις βγάλει καινούργιο βιβλίο. Μίλησέ μου για αυτό
Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο. Το πρώτο ήταν η απόδραση από το σπήλαιο. Και αυτό έχει τίτλο «111 ερωτήσεις που οι απαντήσεις τους θα αλλάξουν τη ζωή σου». Δηλαδή μέσα από κάθε κεφάλαιο που έχει κάποιες ερωτήσεις, στο σύνολό τους είναι 111 και καλείται ο αναγνώστης να απαντήσει, όπως τις απάντησα και εγώ κάποια στιγμή στη ζωή μου.
Οπότε αυτές τις ερωτήσεις που έκανα εγώ στον εαυτό μου και με βοήθησαν, τις μοιράζομαι και εγώ με τους αναγνώστες.
Τι θα ήθελες να συμβουλέψεις τους ανθρώπους, εδώ, που μπορεί να καταπιέζονται από τη δουλειά τους ή από μια σχέση;
Θα ήθελα να πω, πως μία ζωή ζούμε. Δεν έχουμε την δυνατότητα, τα θέλω μας να τα καλύψουμε σε επόμενη ζωή, δεν έχουμε αυτή την ευκαιρία. Και στην ουσία όταν μεγαλώσουμε αρκετά και δεν έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε πράγματα, τότε θα θέσουμε ένα ερώτημα στον εαυτό μας, τι θα γινόταν εάν;
Τι θα γινόταν εάν τολμούσα να χωρίσω ..
Τι θα γινόταν εάν τολμούσα να πάρω την απόφαση αυτή..
Τι θα γινόταν εάν τολμούσα να αλλάξω δουλειά κτλ
Αυτό λοιπόν δεν νομίζω ότι θα το αντέξουμε να το ρωτήσουμε. Εγώ λοιπόν προσωπικά, προτιμώ να κάνω αυτά που αγαπώ και ας κάνω λάθος, από το να μην τα κάνω καθόλου, και μείνω με το απωθημένο, τι θα γινόταν αν τα έκανα..
Κάθε προσωπικότητα είναι διαφορετική σαφώς, αλλά όλοι μα όλοι δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε τον χρόνο μας, με ανθρώπους και εργασίες που δεν μας ταιριάζουμε.
Δηλαδή Δημήτρη εσύ πέρα από το life coaching βοηθάς και στο να γίνει κάποιος ψηφιακός νομάς, και τι ακριβώς είναι αυτό;
Ψηφιακός νομάς είναι κάποιος που εργάζεται μέσω ίντερνετ και ταυτόχρονα ταξιδεύει. Δηλαδή δεν έχει μια σταθερή βάση. Μπορεί να αλλάζει χώρες ή τόπους ανά πάσα στιγμή. Αυτό για να γίνει φυσικά, θέλει κάποια συγκεκριμένα βήματα, δεν είναι τόσο εύκολο. Για αυτό και τον βοηθάω εγώ να κατανοήσει τη σειρά που πρέπει να γίνουν τα πράγματα, για να έχει μια ομαλή μετάβαση και να μη ζοριστεί.
Πάνω από 200 επαγγέλματα μπορεί να κάνει κανείς, από σύμβουλος, photo designer, λογιστές, coaches, ψυχολόγοι, γραφίστες, αυτοί που φτιάχνουν sites είναι άπειρα τα επαγγέλματα. Εσείς οι δημοσιογράφοι.
Φύγαμε τότε !
Φύγαμε..