Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!
Όλοι μας έχουμε βιώσει καταστάσεις στις οποίες χρειαζόμασταν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας (στο σχολείο, στον αθλητισμό, στη δουλειά ή στην κοινωνική μας ζωή). Στην πορεία, οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι προπονητές, οι φίλοι και οι συνεργάτες μας προσπάθησαν να μας βοηθήσουν να νιώθουμε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας.
Ωστόσο, υπάρχει ένας τομέας της ζωής, στον οποίο τους περισσότερους από εμάς θα μας βοηθούσε να έχουμε με λίγο λιγότερη αυτοπεποίθηση…
Όταν πρόκειται για τις πεποιθήσεις και τις απόψεις μας, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι θα έπρεπε.
Τα δεδομένα
Σε μια έρευνα, μόνο το 4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σε μια διαφωνία είχε δίκιο λιγότερο από τις μισές φορές και μόνο το 14% είπε ότι είχε δίκιο τις μισές φορές. Η συντριπτική πλειονότητα —ένα επιβλητικό 82%— ανέφερε πως, όταν διαφωνούσαν με άλλους ανθρώπους, ήταν συνήθως αυτοί που είχαν δίκιο!
Κάτι το οποίο είναι φυσικά αδύνατο. Δεν γίνεται να έχουμε όλοι πάντα δίκιο…
(Σταμάτησε για μια στιγμή και κάνε την ίδια ερώτηση στον εαυτό σου: Σε ποιο ποσοστό των διαφωνιών που έχεις με άλλους ανθρώπους, πιστεύεις ότι έχεις δίκιο;)
Αυτή η υπερβολική αυτοπεποίθηση σε όσα πιστεύουμε μπορεί να είναι καταστροφική.
Διανοητική ταπεινοφροσύνη (intellectual humility)
Στον αντίποδα, είναι οι άνθρωποι που είναι διανοητικά ταπεινοί (intellectually humble). Αυτοί γνωρίζουν ότι οι πεποιθήσεις και οι απόψεις τους μπορεί και να είναι εσφαλμένες, επειδή συνειδητοποιούν ότι τα στοιχεία στα οποία τις βασίζουν μπορεί να είναι περιορισμένα ή ελαττωματικά ή ότι μπορεί να μην έχουν την τεχνογνωσία ή την ικανότητα να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν τα στοιχεία.
Δηλαδή, δεν είναι ειδικοί περί του κορονοϊού, περί της διεθνούς πολιτικής σκηνής ή της στρατηγικής της εθνικής ομάδας μπάσκετ (Βάλε μέσα τον Αντετοκούμπο…)
Φυσικά, σπάνια νιώθουμε ότι οι πεποιθήσεις μας είναι λανθασμένες και συνήθως πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι αληθινές, διαφορετικά θα παραλύσουμε από την αβεβαιότητα και την αναποφασιστικότητα. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν υψηλή διανοητική ταπεινοφροσύνη έχουν κατά νου πως ό,τι πιστεύουν ότι είναι αληθινό μπορεί να είναι λάθος και, επομένως, μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους ανά πάσα στιγμή.
Εσύ πόσο διανοητικά ταπεινόφρων είσαι;
Για να μετρήσουν οι ψυχολόγοι τη διανοητική ταπεινοφροσύνη δίνουν στους ανθρώπους ερωτήσεις παρόμοιες με τις παρακάτω και οι άνθρωποι βαθμολογούν πόσο καλά τους περιγράφει κάθε δήλωση, σε μια κλίμακα πέντε βαθμών από το “Καθόλου σαν εμένα” έως το “Πολύ σαν εμένα“.
- Αμφισβητώ τις δικές μου θέσεις και απόψεις γιατί μπορεί να είναι λάθος.
- Επανεξετάζω τις απόψεις μου όταν παρουσιάζονται νέα στοιχεία.
- Αναγνωρίζω την αξία σε απόψεις που είναι διαφορετικές από τις δικές μου.
- Αποδέχομαι ότι οι πεποιθήσεις και οι στάσεις μου μπορεί να είναι λανθασμένες.
- Μπροστά σε αντικρουόμενα στοιχεία, είμαι ανοιχτός στο να αλλάξω τις απόψεις μου.
- Μου αρέσει να ανακαλύπτω νέες πληροφορίες που διαφέρουν από αυτές που ήδη πιστεύω ότι είναι αληθινές.
Αν και δεν υπάρχει βαθμολογία, μπορείς να πάρεις μια ιδέα ίσως σε τι επίπεδα κινείσαι.
διαβάστε τη συνέχεια στο
https://dimitrisflamouris.com/2023/11/11/min-pisteyeis-ston-eayto-soy/