Ποιες τροφές θεωρούσαν οι αρχαίοι ως ”προμηθευτές σπέρματος”
Το άγχος, το στρες, το τοξικό περιβάλλον, ο τρόπος ζωής, η ηλικία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την γονιμότητα πολλών ανδρών. Δεδομένου ότι η φύση είναι ένα απέραντο φαρμακείο, εκτός των περιπτώσεων που απαιτούν συγκεκριμένη θεραπεία από ιατρό, ας δούμε τι πρότειναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι που πολλά ήξεραν ως αφροδισιακές τροφές.
Και όμως οι βολβοί, ιδίως οι πικροί, θεωρούνται ότι έχουν ισχυρές θεραπευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Ένας εξαίρετος μάλιστα μεζές που τον βρίσκουμε στην Κρήτη, είναι οι ασκορδουλάκοι. Μάλιστα πρόκειται για εκλεκτό έδεσμα της Κρήτης, που σερβίρεται κυρίως σε σαλάτα.
Ο ίδιος ο Ιπποκράτης θεωρούσε ότι οι βολβοί βοηθούν στη σύλληψη, ενώ Ο Αθηναίος αναφέρεται στους βολβούς, πολλάκις, στους γνωστούς «Δειπνοσοφιστές» του:
«Τρώγε όσους μπορείς βολβούς
Ψημένους στη στάχτη
Και με σάλτσα ποτισμένους
Γιατί αυτό το φαγητό
Έχει την ιδιότητα
Να σηκώνει του άντρα τη δύναμη»
Εξάλλου η βαρύτητα που έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στην υγιή ερωτική και σεξουαλική ζωή ήταν μεγάλη, ενώ το συγκεκριμένο δώρο της φύσης ήταν περιζήτητο και στις προχωρημένες ηλικίες.
Πέρα από τον βολβό, ο κοχλίας και το αυγό είναι super αφροδισιακές τροφές, πάλι σύμφωνα με τον Αθηναίο, σε άλλο απόσπασμά του:
«Ο βολβός, ο κοχλίας, το αυγό και τα όμοια
Θεωρούνται ως προμηθευτές του σπέρματος
Όχι διότι τα φαγητά αυτά είναι θρεπτικότατα,
αλλά διότι τα πρώτα των στοιχείων έχουν το σχήμα
κι αυτή τη φυσική δύναμη του σπερματικού υγρού»
Αλλά και η ρόκα, το σουσάμι και το μέλι, ιδίως πασπαλισμένα σε σαλάτες, έχουν και αυτά τη βούλα των αρχαίων μας προγόνων, και όσο και αν φαίνεται περίεργο το σκόρδο, το κρεμμύδι και το πράσο φαίνεται να βοηθούν εξίσου αποτελεσματικά.
Τα μανιτάρια και ιδίως οι τρούφες, λέγεται ότι είναι μια εξίσου δυνατή αφροδισιακή τροφή.
Ποια πολύ γνωστή τροφή θεωρούσαν οι αρχαίοι ως «ευνούχο»;
Ωστόσο βρήκαμε και την τροφή που πάλι κατά την αρχαιότητα θεωρούταν ευνούχος!
Και είναι το γνωστό σε όλους μας, και εξαιρετικά συχνά καταναλώσιμο μαρούλι….
Και μπορεί οι Αιγύπτιοι να το είχαν σαν κορυφαία σεξουαλική τροφή, ωστόσο οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν τελείως διαφορετική γνώμη, καθώς πίστευαν ότι τρώγοντάς το, έχαναν πολύ από την σεξουαλική δύναμή τους..
Όπως αναφέρει ένας γνωστός κωμωδιογράφος της εποχής ο Άμφις στο έργο του «Ιάλεμος»: