13.9 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η πρώτη ανεπίσημη “σχολή πολιτικών” ήταν αυτή..

Φαντάζεται κανείς πως θα ήταν να υπήρχε σήμερα Πανεπιστήμιο πολιτικών και μελλοντικών ηγετών; Πως θα ήταν άραγε, να παρακολουθούν μαθήματα, και να διαμορφώνουν σκέψη, ή να προπονούνται στο πως θα διαχειριστούν την μοίρα των λαών;

Φυσικά σήμερα υπάρχουν τα σύγχρονα πανεπιστήμια, και τα περισσότερα βιογραφικά είναι πλούσια, ενώ πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η φυσική ικανότητα αλλά και εκπαίδευση σε θέματα ηγεσίας.

στην πλατωνικη σχολη μορφωνονταν και προετοιμαζονταν οι κυβερνητεσ των ελληνοφωνων περιοχων

Ωστόσο στο παρελθόν υπήρξε, και ήταν ριζοσπαστικό για την εποχή, αλλά ούτως ή άλλως οι αρχαίοι πρόγονοι μας έχουν συνηθίσει σε μεγάλες τομές και καινοτομίες.

Και δεν είναι άλλη η περίφημη σχολή, από την Ακαδημία Πλάτωνος.

Η Ακαδημία Πλάτωνος ιδρύθηκε στην Αθήνα γύρω στο 387 π.Χ. από τον Πλάτωνα, μετά το πρώτο ταξίδι του (398-390 π.Χ.) στη Σικελία. Βρισκόταν σε ένα άλσος της Ακαδήμειας, προαστίου των Αθηνών αφιερωμένου στον Αθηναίο ήρωα Ακάδημο, από το όνομα του οποίου και προήλθε η ονομασία της.

Ο χώρος θεωρείτο ιερός, επειδή κατά τον μύθο ο Θησέας είχε κρύψει εκεί την Ελένη και από σεβασμό για την μακρά παράδοση και την ταύτισή του με τους Διόσκουρους, οι Σπαρτιάτες δεν τον κατέστρεψαν όταν εισέβαλαν το 413 π.Χ. στην Αττική.

Ο Πλάτων θεωρούσε ότι η γεωμετρία και τα μαθηματικά ήταν ο μόνος και ασφαλής δρόμος για να προσεγγίσει κανείς τον κόσμο των ιδεών και τον Θεό.

Ο μεγάλος φιλόσοφος χρησιμοποιούσε την διαλεκτική μέθοδο στη διδασκαλία του, ενώ συχνά υπήρχε ένα μεγάλο κοινό που παρακολουθούσε τις διαλέξεις του. Μάλιστα όποιος ερχόταν να τον παρακολουθήσει, την επόμενη ημέρα αισθανόταν πολύ καλύτερα.

Η Ακαδημία Πλάτωνος ήταν το πρώτο και το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου.

Μάλιστα είναι και το μακροβιότερο καθώς λειτούργησε επί 916 συναπτά έτη.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι το Πανεπιστήμιο λέγεται πως ήταν η πρώτη άτυπη σχολή για πολιτικούς σαν να λέμε σήμερα. Δηλαδή προετοίμαζε στην σκέψη και την λογική διεργασία μελλοντικών ηγετών.

Στην ουσία λοιπόν η Πλατωνική σχολή δημιουργήθηκε για να μορφώσει και να προετοιμάσει τους κυβερνήτες, προκειμένου να ηγηθούν με δίκαιες αρχές, για το καλό του τόπου τους.

Μόνο έτσι θα κατόρθωναν να εκπληρώσουν την αποστολή τους που δεν ήταν άλλη από την εφαρμογή της ηθικής και των νόμων στις πολιτείες. Για αυτό και επικείμενη αρμοδιότητα της Ακαδημίας ήταν και η μελέτη και εφαρμογή της νομοθεσίας.

Τα μαθηματικά λοιπόν και η φιλοσοφία ήταν μεγίστης σημασίας μαθήματα, που αποσκοπούσαν στην πνευματική εξέλιξη, αλλά και τη λογική σκέψη, ως απαραίτητα στοιχεία και για την προσωπική ανάπτυξη, αλλά και για την διαχείριση της μοίρας του λαού.

Μάλιστα δεν γινόταν δεκτός στην σχολή, όποιος δεν γνώριζε Μαθηματικά, ενώ στην προμετωπίδα της Ακαδημί»ας  ήταν χαραγμένη μια επιγραφή που έλεγε ««ἀγεωμέτρητος μηδείς εἰσίτω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles