6.3 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Πως συνδέεται ο λαβύρινθος του Μινώταυρου με το μεγάλο ανάκτορο της Κνωσού και η πλοκή, με τον Θησέα και τον Δαίδαλο

Το μεγάλο ανάκτορο της Κνωσού συνδέεται με έναν παμπάλαιο μύθο. Με τον Λαβύρινθο και τον Μινώταυρο. Η λέξη λαβύρινθος ετυμολογείται από τη λέξη λάβρυς που σημαίνει στην καρική διάλεκτο, τον διπλό πέλεκυ που ήταν ιερό έμβλημα των Βασιλέων της Κνωσού.

Ο Ηρόδοτος μάλιστα, με το όνομα λαβύρινθος είχε περιγράψει ένα οικοδόμημα στην Αίγυπτο που είχε διαστάσεις 200 επί 179 μέτρα, και αποτελείται από πολυάριθμα ομοιόμορφα δωμάτια. Το οικοδόμημα εκείνο το είχε κατασκευάσει ο Φαραώ Αμμενενές Γ’ κοντά στην σημερινή Φαγιούμ.

Από τότε καθιερώθηκε η λέξη για να σημαίνει οικοδόμημα με διαδρόμους τόσο πολύπλοκους που κάνουν την έξοδο αυτή πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη.

Knossos_2k19

Φαίνεται όμως ότι ο αρχικός λαβύρινθος βρισκόταν στην Κρήτη και όχι στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την μυθολογία ήταν η κατοικία του γνωστού Μινώταυρου στην Κνωσό και ταυτιζόταν με τα υπόγεια του Μεγάλου Ανακτόρου. Είναι πραγματικά ‘’λαβυρινθώδης’’ η διάταξη των 1.300 δωματίων του Μεγάλου Ανακτόρου της Κνωσού, όπως άλλωστε το αποδεικνύουν τα ερείπιά του ιδίως στα υπόγεια. Και η έξοδος από αυτά χωρίς κάποιον οδηγό ήταν πολύ δύσκολο.

πως προεκυψε ο μινωταυροσ

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο λοιπόν, εκεί έμενε ο Μινώταυρος το τερατώδες παιδί της Πασιφάης της συζύγου του Μίνωα. Η άτυχη Πασιφάη που με μάγια είχε κάνει, ώστε να γεννά τέρατα, όποια άλλη γυναίκα θα πλησίαζε τον σύζυγό της, είχε την τραγική μοίρα να γίνει και αυτή μια γυναίκα τερατογόνος.

Και ο μύθος ξεκινά κάπως έτσι : O Θεός Ποσειδώνας δώρισε κάποτε στον Μίνωα έναν θαυμάσιο και ωραιότατο ταύρο, με την εντολή να τον θυσιάσει. Ο Βασιλιάς όμως θυσίασε άλλο ταύρο, και το ωραίο δώρο του Ποσειδώνα το φύλαξε για την αγέλη του.

Τότε ο Θεός της θάλασσας οργίστηκε για την προσβολή και εκδικήθηκε τον Μίνωα κατά τον εξής τρόπο. Ενέπνευσε στην αυστηρή Πασιφάη, τη σύζυγο του Μίνωα, σφοδρό έρωτα για τον ωραίο ταύρο. Μάλιστα τότε φιλοξενούταν στο παλάτι ο Αθηναίος αρχιτέκτονας, μηχανικός και αγαλματοποιός Δαίδαλος.

Pasiphae_Minotauros_Cdm_Paris_DeRidder1066_detail

Σε αυτόν εξομολογήθηκε τον έρωτά της προς τον ταύρο η Πασιφάη, και του ζήτησε την τεχνική βοήθεια για να μπορέσει να ικανοποιήσει το πάθος της.

ο ρολοσ του δαιδαλου

Τότε ο Δαίδαλος κατασκεύασε μια χάλκινη ή ξύλινη αγελάδα μέσα στην οποία κλείσθηκε η Βασίλισσα. Και ήταν τόσο φυσικό το έργο του τεχνίτη, που ο ταύρος μπήκε χωρίς δυσκολία και έτσι έγινε η τερατώδης ερωτική ένωση.

Αποτέλεσμα ήταν να γεννηθεί ένα τέρας που είχε σώμα ανθρώπου και κεφάλι ταύρου ο Μινώταυρος.  Αρχικά μάλιστα είχε ονομαστεί Αστέριος ή Αστερίων.

Ο Μίνωας έβαλε τον Δαίδαλο να κατασκευάσει τον λαβύρινθο και έκλεισε εκεί μέσα τον Μινώταυρο. Μάλιστα για την διατροφή του τέρατος, υποχρεώνονταν σε θυσία επτά νέοι και νέες που τους καταβρόχθιζε μέσα στο Λαβύρινθο, που ερχόταν από την Αθήνα ως φόρος υποτελείας.

Οι Αθηναίοι ήταν πολύ αγανακτισμένοι όμως και έτσι ο νεαρός και τολμηρός Θησέας γιος του Αιγαία αποφάσισε να διακινδυνεύσει τη ζωή του, επιχειρώντας να απαλλάξει μια για πάντα τον τόπο του, από αυτόν τον ανηλεή φόρο αίματος.

ο θησεασ και ο μιτοσ τησ αριαδνησ

Ζήτησε λοιπόν ο Θησέας να περιληφθεί στην επόμενη αποστολή με τους 7 νέους. Όταν έφτασε στην Κνωσό, προκάλεσε τον έρωτα της Αριάδνης, της όμορφης κόρης του Μίνωα και της Πασιφάης, και τότε η Αριάδνη θαμπωμένη από τον Θησέα, αποφάσισε να τον βοηθήσει στην εξόντωση του τέρατος.

Ο θαρραλέος Θησέας αφού άκουσε με προσοχή τις οδηγίες της Αριάδνης, μπήκε μέσα στο Λαβύρινθο, και σκότωσε τον Μινώταυρο, με ξίφος ή ρόπαλο, και κατόπιν βγήκε από εκεί με ένα νήμα που του είχε δώσει η Αριάδνη.

Theseus_Minotaur_Louvre_F33

Αυτός είναι και ο περιβόητος μίτος της Αριάδνης, που λέγεται μίτος γιατί γλωσσολογικά έρχεται από την ίδια ρίζα με το μιτάρι του αργαλειού δηλαδή το νήμα.

Έπειτα ο Θησέας έφυγε για την Αττική με τους νέους που σώθηκαν, παίρνοντας μαζί του και την Αριάδνη έως τη Νάξο. Εκεί την βρήκε ο θεός Διόνυσος την παντρεύτηκε σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο, και την έφερε έπειτα στον Όλυμπο όπου ο Δίας την έκανε αθάνατη.

Theseus_and_Minotaur_-_Paris,_dim2011

Ο Δαίδαλος όμως δεν είχε την ίδια τύχη. Ο Μίνωας αργότερα έμαθε ότι ο Δαίδαλος είχε βοηθήσει την Πασιφάη στην τερατώδη ένωση και τον έκλεισε μέσα στον Λαβύρινθο που ο ίδιος είχε κατασκευάσει.

δαιδαλοσ και ικαροσ

Αλλά ο πολυμήχανος μηχανικός βρήκε τρόπο να δραπετεύσει παίρνοντας μαζί και τον γιο του Ίκαρο. Την απόδραση μάλιστα πραγματοποίησε, με τεχνητά φτερά που ο ίδιος κατασκεύασε. Και είναι πολύ γνωστή η ιστορία, που έλεγε στον γιο του μην πλησιάζεις πολύ κοντά στον ήλιο γιατί τα φτερά θα καούν, και μην πλησιάζεις πολύ στην θάλασσα γιατί τα φτερά θα βραχούν. Και ο Ίκαρος δεν άκουσε και έπεσε στο Ικάριο πέλαγος που πήρε το όνομά του. Ο Δαίδαλος όμως σώθηκε.

Daedalus_und_Ikarus_MK1888

Κατέφυγε τέλος στον Βασιλιά της Σικελίας Κώκαλο, όπου ο διώκτης του ο Μίνωας βρήκε οικτρό θάνατο. Από εκεί και πέρα τα ίχνη του Δαίδαλου χάνονται, διατηρήθηκε όμως ανά τους αιώνες, η φήμη του ως μεγάλος εφευρέτης και σαν τον σπουδαιότατο από όλους τους αγαλματοποιούς που υπήρξαν έως την εποχή του.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles