8.5 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

A.Καραλιά Μαία MSc: Τα κατοικίδια προστατεύουν τα βρέφη από το άσθμα, διαβήτη, παχυσαρκία και τα βοηθούν να χτίσουν γερό ανοσοποιητικό

της Άλκηστης Ζαλοκώστα

Με την Αναστασία Καραλιά, Μαία MSc, κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, για σημαντικά θέματα υγιεινής που ενδιαφέρουν τις μέλλουσες μανούλες και όχι μόνο που έχουν κατοικίδια.

Όπως, ισχύει ότι ένα μωρό μπορεί να κινδυνεύει από τοξόπλασμα, από την επαφή με γάτες;, τι υγειονομικοί κανόνες πρέπει να ισχύουν, στην επαφή του μωρού με το ζώο, και τις εγκύου, αλλά και τα οφέλη από την συνύπαρξη ζώων και μωρών που είναι αμέτρητα!

ειναι μυθοσ οτι οι εγκυεσ θα κολλησουν τοξοπλασμα απο την γατα με την επαφη

Υπάρχει μια ανησυχία περί τοξοπλάσματος που μπορεί να φέρει η γάτα ως κατοικίδιο, ιδίως όταν υπάρχει ένα μωρό, αλλά ακούγεται και για τις γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει. Είναι αλήθεια ή αστικός μύθος;

Η μόλυνση με τοξόπλασμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και συγκεκριμένα στο πρώτο τρίμηνο αυτής, είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αποβολή ή άλλες επιπλοκές.

Ο μύθος ωστόσο έγκειται στο γεγονός πως οι έγκυες πιστεύουν ότι θα κολλήσουν το τοξόπλασμα από την γάτα πολύ εύκολα με την επαφή, το σάλιο κτλ ενώ αυτό δεν αληθεύει. Είναι δύσκολη η μετάδοση από τη γάτα, γίνεται μόνο μέσω των κοπράνων της και φυσικά προϋποθέτει να είναι αρχικά η γάτα μολυσμένη και να το αποβάλλει και στο περιβάλλον της. Δεν έχουν όλες οι γάτες τοξόπλασμα!

Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι έγκυες είναι ότι η μετάδοση του τοξοπλάσματος γίνεται πολύ εύκολα από τα άπλυτα φρούτα και λαχανικά, τα μισοψημένα κρέατα, τις κηπουρικές εργασίες χωρίς γάντια, ακόμα και από μολυσμένο νερό!

Και το χαρμόσυνο γεγονός συμβαίνει και έρχεται το μωράκι στην οικογένεια. Ένα πολύ μεγάλο θέμα που απασχολεί αρκετούς γονείς που έχουν κατοικίδια είναι αν κινδυνεύει το βρέφος από τις τρίχες του ζώου, εάν απειλείται με ασθένεια ή κάποια μόλυνση. Ποια η άποψή σας;

Στο σεμινάριο μας αναλύουμε όλες τις ανθρωποζωονόσους, δηλαδή τις ασθένειες και λοιμώξεις που μπορούν να μεταδοθούν από το ζώο στον άνθρωπο. Διότι δεν μπορεί το καθετί που ίσως έχει ένα ζώο να μεταδοθεί και στον άνθρωπο! Πρόκειται για διαφορετικούς οργανισμούς μην ξεχνάμε!

Συζητάμε λοιπόν όλα τα μέτρα πρόληψης και το πόσο δύσκολη είναι τελικά μια τέτοια μετάδοση. Όσον αφορά συγκεκριμένα την τρίχα του ζώου, από μόνη της δεν μπορεί να μεταδόσει τίποτα στον άνθρωπο! Ούτε και να συσσωρευτεί στο ανθρώπινο σώμα (όπως πολλοί πιστεύουν) προκαλώντας κάποια μόλυνση ή ασθένεια.

Υπάρχουν κάποια μέτρα πρόληψης από υγειονομικής άποψης που πρέπει να πάρει ο εν δυνάμει γονέας;

Τα μέτρα πρόληψης είναι πολλά (και απολύτως αποτελεσματικά!) και κατά κύριο λόγο είναι απλοί θα έλεγα κανόνες υγιεινής που θεωρώ πως όλοι έτσι κι αλλιώς θα ακολουθούσαν και χωρίς να περιμένουν ένα μωράκι.

Ενδεικτικά σας αναφέρω επίσης ως μέτρα πρόληψης και την εξωτερική και εσωτερική

αποπαρασίτωση του ζώου που είναι σημαντική για την αποφυγή μετάδοσης κάποιων ασθενειών αλλά και παρασίτων. Ο εμβολιασμός του ζώου θα προστατέψει επίσης από την μετάδοση της λύσσας (η μόνη ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο! Τα υπόλοιπα εμβόλια στο ζώο γίνονται εννοείται για να προστατευτεί το ίδιο από ασθένειες και όχι εμείς, καθώς δεν μπορεί να μας τις μεταδώσει).

αμετρητα τα οφελη για τα βρεφη και ζωα που συμβιωνουν

Πείτε μας για τα οφέλη των βρεφών και παιδιών που μεγαλώνουν και συμβιώνουν με ζώα!

Τα οφέλη για την σωματική αλλά και ψυχική υγεία των βρεφών και παιδιών που συμβιώνουν με ζώα είναι πολλαπλά και απολύτως τεκμηριωμένα επιστημονικά εδώ και πολλές δεκαετίες!

Συνεχώς εμπλουτίζεται η βιβλιογραφία με νέες μελέτες που αποδεικνύουν και ακόμη περισσότερα! Σας γράφω κάποια από τα πιο σημαντικά αλλά είναι πραγματικά πολύπερισσότερα!

Προστατεύονται από άσθμα, κοινές αλλεργίες, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και χτίζουν αδιαμφισβήτητα ένα πολύ δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα! Και στην ψυχική τους υγεία τα οφέλη είναι πολλά και πολύτιμα!

Μεγαλώνουν με εν συναίσθηση (που τόσο λείπει από την κοινωνία μας σήμερα), μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, να φροντίζουν τον αδύναμο και πολλά ακόμη!

πρωτοποριακο σεμιναριο για τη διαχειριση του  φοβου των νεων γονεων που εχουν κατοικιδια

Μιλήστε μου για το σεμινάριο που αφορά τα κατοικίδια στην εγκυμοσύνη και την λοχεία, που φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. Πότε γίνεται και πως μπορεί κάποιος να το παρακολουθήσει;

Η ιδέα για το σεμινάριο αυτό γεννήθηκε όταν ξεκίνησα να παραδίδω μαθήματα προετοιμασίας γονέων καθώς έβλεπα το άγχος και τον φόβο των νέων γονέων που είχαν κατοικίδιο και πίστευαν πως πρέπει να το αποχωριστούν. Ο φόβος αυτός προ έκυπτε από τους μύθους, τις προκαταλήψεις και την λάθος ενημέρωση ακόμα και από επαγγελματίες υγείας!

Έχοντας κι εγώ προσωπικά πολύ αγάπη στα ζώα και γνωρίζοντας πως στην ουσία δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και απομάκρυνσης του ζώου, αποφάσισα να ενημερωθώ ακόμα πιο πολύ και σε βάθος, να αναζητήσω βιβλιογραφία, και φυσικά με την πολύτιμη βοήθεια της Ρενάτας Γρυπάρη (εκπαιδεύτρια ζώων) να δημιουργήσουμε ένα σεμινάριο εξειδικευμένο που θα παρέχεται στους γονείς μονάχα τεκμηριωμένη επιστημονικά γνώση και σωστή καθοδήγηση για την ένταξη του νέου μέλους στην οικογένεια!

Το σεμινάριο μας διεξάγεται διαδικτυακά περίπου κάθε 3 εβδομάδες. Στην σελίδα μου (Motherie) μέσω email ( motherie.birth@outlook.com ) και τηλεφωνικά (6945853866) μπορούν να ενημερώνονται για τις νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του όσοι θέλουν να το παρακολουθήσουν.

Η διάρκεια του είναι περίπου 3 ώρες και φυσικά είναι δια δραστικό! Συζητάμε κι εγώ και η Ρενάτα Γρυπάρη με τους συμμετέχοντες κάθε τους ανησυχία και λύνουμε κάθε απορία!

οι εγκυεσ με κατοικιδια εκκρινουν περισσοτερες ορμονεσ τησ χαρασ!

Πόσο μπορεί η έγκυος γυναίκα να ωφεληθεί από την επαφή της με το κατοικίδιο της; Πως βοηθούν τα αγαπημένα μας κατοικίδια με τα έμβρυα;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η συμβίωση με τα κατοικίδια βοηθά την έγκυο αποδεδειγμένα να είναι πιο ισορροπημένη συναισθηματικά καθώς στο σώμα της εκκρίνονται περισσότερες ορμόνες της “χαράς” (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, ενδορφίνες κ.α). Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την περίοδο της λοχείας!

Επίσης η έγκυος που συμβιώνει με ένα σκυλάκι έχει επιπλέον το όφελος ότι θα διατηρήσει μια πιο καλή φυσική κατάσταση (βγαίνοντας δηλαδή βόλτα με το σκυλί της), γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την έναρξη και καλή εξέλιξη του τοκετού μετέπειτα. Αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά δεν υπάρχει καμία αντένδειξη να περπατά με το σκυλί της μια έγκυος γυναίκα.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξει η γυναίκα που κυοφορεί, στην διάδρασή της με το αγαπημένο της ζωάκι;

Το μόνο που θα προσπαθήσει να διορθώσει σαν συμπεριφορά στο ζώο η έγκυος είναι το πολύ υπερβολικό τράβηγμα στην βόλτα του σκυλιού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο να πέσει. Ένας εκπαιδευτής ζώων θα δώσει συμβουλές στη διόρθωση μια τέτοιας συμπεριφοράς. Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο να πηδά ο σκύλος απότομα επάνω στην κοιλιά της μητέρας. Με πολύ απλούς τρόπους και συμβουλές διορθώνονται αυτά και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles