14.7 C
Athens
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

Mαριάννα Καστανία : Η κραυγή για τις γυναίκες.. και η πολυβραβευμένη ταινία

της Άλκηστης Ζαλοκώστα

Με την Μαριάννα Καστανία παλιά καραβάνα στο χώρο της υποκριτικής κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, για την γυναίκα που λέει όχι, την γυναίκα που καταγγέλλει, που παρενοχλείται, που κακοποιείται, αλλά και τον ρόλο της ηθικής και της φιλοσοφίας στη ζωή μας.

Την πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους ”Γυναικεία Ονόματα΄΄ η Μαριάννα την εμπνεύστηκε την περίοδο της καραντίνας και ήταν μια κραυγή για τις γυναίκες που υπέφεραν, ενώ ο περισσότερος κόσμος ίσως δεν γνωρίζει ότι η κ. Καστανία ήταν πρωτεργάτης έστω και άτυπη του κινήματος metoo..

Μαριάννα είσαι μια καταξιωμένη ηθοποιός, αεικίνητη, που λέει τα πράγματα ωστόσο με το όνομά τους.. Σου έχει κοστίσει αυτό σε επίπεδο καριέρας ;

Οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν “Ο σιωπων δοκει συναινείν”.

Δεν έχω λοιπόν το δικαίωμα να σιωπήσω ή να ανέχομαι τα όσα συμβαίνουν! Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Σίγουρα μπορεί να κοστίζει σε ανθρώπους, όταν σηκώνουν το ανάστημα τους, αντιστέκονται, και έχουν την τόλμη να λένε αλήθειες!

Τι δυσκολίες αντιμετώπισες στη ζωή σου, λύγισες ποτέ;

 Πολλές δυσκολίες, όμως στην ζωή μπορούμε όλοι να τις ξεπερνάμε και στην πορεία της ζωής μας να γινόμαστε πιο ώριμοι, πιο δυνατοί, πιο σοφοί. Η ζωή εξάλλου είναι σαν την θάλασσα. Άλλοτε φουρτούνες άλλοτε γαλήνη. Αυτή είναι η αξία της ζωής, αλλιώς δεν θα είχε αξία αυτό το ταξίδι. Ο καθένας μας είναι ένας Οδυσσέας με τα αδιέξοδα, με τις λύσεις, τις επιλογές, τον αγώνα μας. Η ζωή σου επιτρέπει πολλά, αρκεί σαν άνθρωπος να μπορέσεις να κάνεις το εσωτερικό σου ταξίδι να βρεις τον αληθινό σου προορισμό, για να εξελιχθείς.

Η ζωή είναι πολυεπίπεδη και πολυσχιδής. Είναι μια αποστολή θα έλεγα, που ο καθένας μας έχει να ανακαλύψει κ να επιτελέσει.

 Είχες μιλήσει παλιά για την σεξουαλική παρενόχληση που είχες υποστεί στο θέατρο, και μπορεί να πει κανείς ότι εσύ ήσουν ο πρωτεργάτης του metoo. Μίλησε μου για αυτό, και αλλά και τι προτρέπεις μια νέα γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με το θέατρο;

 Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα γεγονός παλαιό αλλά σήμερα έχει πάρει άλλες διαστάσεις, όμως δεν παύει ακόμη και στην πιο απλή μορφή της να είναι ενοχλητική. Μία γυναίκα σε κάποιες περιπτώσεις (εργασιακές), επιλέγει να πει όχι ή ναι. Αυτό έγκειται στην δική της απόφαση!

Στην δική μου ζωή, κάποια χρόνια πίσω, ήταν όχι ή απόφασή μου, ήρθα σε σύγκρουση με τον θιασάρχη και απλά έφυγα από την εργασία μου και την προετοιμασία της θεατρικής σεζόν.

Αν οι άνδρες κυβερνούν τον κόσμο, τότε οι γυναίκες κυβερνούν την ζωή, την αξιοπρέπεια τους και τον σεβασμό προς τον εαυτό τους. εκπτωσεις πρεπει να γινονται μόνο στα καταστήματα!

Η ροή της ζωής θέλει δύναμη και τόλμη. Οι γυναίκες οφείλουμε να καθιερώσουμε τις αξίες και να αναλάβουμε την ευθύνη!

Η δημοκρατία απαιτεί μια ισότιμη θέση – σχέση ,άνδρα – γυναίκα, και αναρωτιέμαι τι έχει μάθει ο κόσμος! Η αναταραχή σήμερα, το άγχος, η ανασφάλεια και ο φόβος έχει φέρει την κατάσταση σε έξαρση.

Χρειάζεται δουλειά σκάψιμο και βουτιά μέσα μας για να γνωρίσουμε να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και αυτό ξεκινά από το σπίτι, την οικογένεια, παιδεία για μια υγιή κοινωνία !  Η ηθική δεν πρέπει να φαίνεται στα λόγια αλλά και να υπάρχει.

Στον εκάστοτε επαγγελματικό χώρο και ιδιαίτερα στο θέατρο, κάποιοι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και άλλοι όχι.

Έχει αποδειχθεί ότι το ήθος ενός ανθρώπου δεν είναι ανεξάρτητο από τις απόψεις, τις αποφάσεις και τις πράξεις του.

Επί πλέον η θέση που κατέχει ένα πρόσωπο, ιδίως όταν είναι δημόσιο, ασφαλώς του δίνει την δυνατότητα, να ασκεί εξουσία, επιρροή, πίεση! Τα στοιχεία αυτά, είναι φυσικό να τα χρησιμοποιούν ανάλογα προς το ήθος τους, αφού αυτό καθορίζει τις όποιες επιλογές τους. Αναμφίβολα η ηθική δεν είναι ζήτημα επιλογής, αλλά κοινωνική αναγκαιότητα, για να στηρίζεται πάνω στους κοινωνικούς κανόνες μια ευνοούμενη κοινωνία.

Η ταινία μικρού μήκους ‘’ Γυναικεία Ονόματα’’ με το ομώνυμο τραγούδι, βραβεύτηκε πολλάκις. Μίλησε μου για αυτή την εμπειρία, και πως ξεκίνησε η έμπνευση αυτής της θαυμάσιας ταινίας που είναι ένα μήνυμα για την κακοποίηση των γυναικών.

Η ταινία μικρού μήκους ” Γυναικεία Ονόματα” δημιουργήθηκε από τους στίχους του τραγουδιού που έγραψα, πρόκειται για  δραματοποιημένο τραγούδι όπου και ερμήνευσε η Νάντια Καραγιάννη και μουσική είναι  του μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Γαϊτάνη.

Την περίοδο της καραντίνας συνέβησαν πολλά άσχημα γεγονότα κατά των γυναικών και έτσι έγραψα το τραγούδι. Ήταν μια κραυγή, ένα μήνυμα για την κοινωνική διαφθορά, την ηθική κατάπτωση και τον εκφυλισμό. Ήταν μια απόρροια ψυχικής οδύνης για όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί καταστάσεις ασχημοσύνης και πράξεις βίας. Για όλες τις γυναίκες που τους αφαίρεσαν την ζωή, που τους έκοψαν τα φτερά…τις αρνήθηκαν τον σεβασμό την ζωή…Τα Γυναικεία Ονόματα είναι αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες κάθε ηλικίας με αγάπη και σεβασμό!

Τα διεθνή Φεστιβάλ μας αγκάλιασαν πήραμε πολλά βραβεία κ αυτό είναι για όλους μας μια ηθική ικανοποίηση  και μια φωνή, για την ακρίβεια μια κραυγή που ταξίδεψε από Ελλάδα και έφτασε παντού. Στην Ινδία, Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη.

 

Όσο μεγαλώνεις συμβιβάζεσαι ή συμβαίνει το αντίστροφο;

 Ποτέ δεν συμβιβάστηκα κ όσο μεγαλώνω έχει γίνει τρόπος ζωής οι σκέψεις μου οι πεποιθήσεις μου είμαι ο εαυτός μου τον αγαπώ τον σέβομαι κ προχωρώ πάρα πέρα εκεί που βλέπω φως!

Η εποχή μας είναι παράλογα τραγική και τραγικά παράλογη! Γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε τα συναισθήματα μας τις σκέψεις, τις αποφάσεις μας. Τότε θα βρούμε έναν φωτεινό δρόμο όπου δεν υπάρχουν πάροδοι, που οδηγούν σε καταστροφικές ψυχικές αλλοιώσεις.

Τι γνώμη έχεις για την ελληνική τηλεόραση στο σύνολο της? Σου αρέσει?

Η τηλεόραση έχει μια πορεία με θετικά και αρνητικά.  Είναι ένα μεγάλο χωράφι. .με σπαρτά, λουλούδια, αγκάθια και πολλά ζαρζαβατικά.. τα τελευταία χρόνια…για να χειραγωγούν κ να τρομοκρατούν την κοινή γνώμη με ψεύτικες ειδήσεις!

Υπάρχει πιστεύεις κάτι στο θέατρο ή στον κινηματογράφο που πρέπει να αλλάξει είτε ως οπτική, είτε ως άποψη;

Το θέατρο η τέχνη γενικώς είναι η μόνη ενέργεια που αντιστέκεται στην φθορά και τον θάνατο. Η Τέχνη, ο Πολιτισμός και η Πολιτική, είναι το τρίπτυχο που καθορίζει αποφασιστικά την ταυτότητα ενός λαού. Και τα τρία μαζί είναι η ουσία και η ψυχή του Έθνους. Χωρίς Τέχνη είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει Πολιτισμός. Όπως,

πολιτική που δεν στηρίζει την Τέχνη και τον Πολιτισμό ουσιαστικά αποτυγχάνει κ οδηγεί στην παρακμή και τελικά στον εκφυλισμό της ελληνικής Κοινωνίας!

Μια χώρα που γέννησε το Θέατρο την Τέχνη και τα γράμματα θα έπρεπε να είχε λύσει πολλά θέματα με σεβασμό και αγάπη και να εξάγουμε πολιτισμό. Υπάρχει πολύ έμψυχο υλικό και το θέατρο συνεχίζει την πορεία του  και προχωρά όσα προβλήματα και αν υπάρχουν.

Για τον κινηματογράφο γνωρίζουμε όλοι ότι εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντα οικονομικό. Παρόλα αυτά γίνονται πράγματα γιατί ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες που δεν το βάζουν κάτω, γιατί είναι δημιουργοί, γιατί έχουν το μεράκι την αγάπη, την γνώση, την τόλμη. Γιατί η καλλιτεχνική έκφραση ήταν είναι και θα είναι πάντα το βασικό στοιχείο του Έλληνα και του πολιτισμού μας!

Στείλε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες

Το μήνυμα που στέλνω και εγώ και η ταινία που φτιάξαμε, είναι να μην ντρέπονται να καταγγέλλουν την κακοποίηση, γιατί η σιωπή είναι θάνατος και κάθε μία γυναίκα μπορεί να γίνει μια Αντιγόνη γιατί τα όνειρα και η ζωή ανήκουν σε αυτήν και είναι απάτητα!!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles