15.6 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αφιέρωμα στην Παναγία : Η πιο στοργική Μάνα με τα πάνω από 1.000 επίθετα και τα θαύματα

Παναγία : Η μεγάλη και στοργική μάνα 

Σύμφωνα με την θρησκεία μας, ο ρόλος ενός Αγίου είναι ο ρόλος του πρεσβευτή που μεσολαβεί κοντά στον Θεό, για να γίνεται όλο και πιο φιλεύσπλαχνος για τους ζωντανούς και τις υποθέσεις που τους απασχολούν.

η ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΙΔΟΥΣΑ, Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑ

Το μεγαλύτερο ‘’βάρος αυτής της αποστολής’’ έχει αναλάβει πρόθυμα η Παναγία η μεγαλύτερη και στοργικότερη Μητέρα όλων των θνητών.

Δεν είναι μόνο η επίσημη λατρεία στο όνομα Του Ιησού Χρηστού που ζητά τη δική μας σωτηρία, με αντιστάθμισμα τη μεσιτεία της Παναγίας «ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου, Σωτερ, σώσον ημάς»

Οι λαϊκές δοξασίες ανά την χώρα προσέδωσαν τα περισσότερα ονόματα στην Παναγία. Η Παναγία γλυκοφιλούσα, η Παναγία γιάτρισσα και πολλά ακόμη.

Angelos_Akotantos_-

Σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, η Παναγία βρίσκεται διαρκώς δίπλα στον θρόνο Του Χριστού παρακαλώντας θερμά Τον Μονογενή της, για χάρη μας, και για όλους μαζί σαν σύνολο, και για τον καθένα ξεχωριστά σαν άτομο, που της ζητά να μεσολαβήσει για χάρη του.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις η «Παναγίτσα» μας δεν διστάζει ακόμη και γονατιστή να ικετεύσει για εμάς.

Για αυτό και η ελληνική λαογραφία διαθέτει αναρίθμητο υλικό, με την διάρκεια των ικεσιών, την πολυμορφία των αιτιών που τις προκαλούν, τις αναρίθμητες ευεργεσίες της Παναγίας μας που αγαπά με πρωτοφανή θέρμη τους ανθρώπους.

Για αυτό και τα περισσότερα και ποιητικότερα λατρευτικά επίθετα έχει η Παναγία. Και είναι πάνω από 1.000 ενώ το προσωνύμιο έχει διαλεχθεί ανάλογα, τον τόπο, τον τρόπο που εμφανίζεται η Παναγία, τα θαύματά της, την τεχνοτροπία του ναού, του μήνα που εορτάζεται, από την έξαρση της αγάπης των πιστών!

Παναγιά_Χρυσοσπηλιώτισσα_

Αναλυτικά τα ονόματα δίνονται όπως αναφέρει το  orthodoxoiorizontes.gr :

1.Από την παράσταση της Παναγίας στην εικόνα: Τέτοια επίθετα είναι η Βρεφοκρατούσα, η Γλυκοφιλούσα, η Γαλακτοτροφούσα, η Πλατυτέρα των Ουρανών, η Οδηγήτρια, Δεξιοκρατούσα ή Δεξιά, Μεγαλομάτα. Υπάρχουν και ονόματα που συνδυάζονται με μιαν ιερή ιστορία, όπως τα ονόματα που υπάρχουν στο Άγιο Όρος, π.χ. το «Άξιον Εστίν», Τριχερούσα, η Εσφαγμένη, η Πυροβοληθείσα, η Πορταΐτισσα και άλλα.

  1. Από τον τόπο Της: Έτσι υπάρχει η Παναγία η Αθηνιώτισσα, η Καστριώτισσα, η Πυργιανή, η Σπηλιανή, η Μεγαλοσπηλαιώτισσα, η Θαλασσινή, η Καλαμού, η Καμινιώτισσα, η Ολυμπιώτισσα, η Σουμελιώτισσα, η Πλατανιώτισσα, η Καταπολιανή, η Τροοδίτισσα, του Κάμπου και άλλα.
  2. Από την τεχνοτροπία του ναού Της: Τέτοια επίθετα είναι η Θολοσκέπαστη, η Μολυβδοσκέπαστη, η Πελεκητή, η Κρεμαστή, η Μαρμαριώτισσα.
  3. Από το όνομα του κτήτορα του ναού ή της μονής Της: Τέτοια επίθετα είναι Παναγία η Παχειά, η Γλυκειά, η Περλιγκού, η Λυκοδήμου, η Κοροβιλιά.
  4. Από το μήνα που εορτάζεται η Παναγία: Βρεχούσα, Αυγουστιανή, Δεκαπεντούσα, Τριτιανή, Μεσοσπορίτισσα.
  5. Από τα θαύματα της Παναγίας: Γοργοϋπήκοος,Ελεούσα, Ελεήστρα, Γιάτρισσα, Θεραπεία, Υγεία, Ψυχοσώστρα, Παραμυθία, Παρηγορήτρα, Παυσολύπη, Φανερωμένη, Μυροβλύτισσα.
  6. Εγκωμιαστικά από την έξαρση της αγάπης των πιστών. Συνήθως χρησιμοποιείται επίθετο με πρώτο συνθετικό το χρυσό: Χρυσοκελλαριά, Χρυσοσπηλιώτισσα, Χρυσοπηγή, Χρυσογαλούσα, Χρυσοποδαρίτισσα, Χρυσοχέρα. Υπάρχουν όμως και άλλα, όπως Αγγελόκτιστη, Αερινή, Αναφωνήτρα, Επίσκεψις,Παντάνασσα, Τρανή, Χιλιαρμενίτισσα.
  7. Αυτά που Της έδωσαν οι υμνογράφοι της Εκκλησίας. Κυρίως προέρχονται από τον Ακάθιστο Ύμνο: Αμόλυντος, Υψηλοτέρα, Καθέδρα, Κλίμαξ, Σκέπη, Παράκλησις, Επίσκεψις, Καταφυγή, Κεχαριτωμένη, Χώρα του Αχώρητου, Όρος Αλατόμητον.

Παναγία η Φιδούσα

Πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους ναούς της Κεφαλονιάς που κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί, μόνο που έχει και κάποιους πιο διαφορετικούς επισκέπτες.. (Δείτε το βίντεο στο ytube) με την πολύ ωραία ιστορία.

Πριν πολλά πολλά χρόνια οι κάτοικοι είδαν στο χωριό τους ένα δέντρο να καίγεται, και οι φλόγες να φτάνουν πολύ ψηλά.

Έτρεξαν οι κάτοικοι να σώσουν το δάσος και το χωριό, και αντίκρυσαν το δέντρο καμένο και δίπλα του μια πολύ όμορφη εικόνα της Παναγίας που είχε μείνει ανέπαφη από τη φωτιά ..

Οι κάτοικοι πήγαν την εικόνα στην εκκλησία, αλλά η εικόνα την υπόλοιπη ημέρα έλειπε..

Και αυτό γινόταν ξανά και ξανά, και ανακάλυπταν ότι η εικόνα βρισκόταν δίπλα στο καμένο δέντρο, ώσπου κατάλαβαν και έχτισαν ένα μοναστήρι εκεί μέχρι που ….

Παναγια η Γλυκοφιλούσα 

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίου Φιλοθέου στο Αγιο Όρος. Είναι από τις εικόνες που διασώθηκαν από εικονομαχία και μεταφέρθηκαν στον Άθω.

Ήταν κτήμα της Βικτωρίας, συζύγου του Συμεών του εικονομάχου, που για να μην την παραδώσει αναγκάστηκε να την πετάξει στη θάλασσα..

Διαβάστε τη συνέχεια στο παρακάτω βιντεο στο Υτube

Η Παναγία Γοργοεπήκοος – που σπεύδει γοργά να βοηθήσει 

Η Παναγία όπως αναφέρεται στο ιστορικό της Μονής, «λάμπει ως πολύφωτος σελήνη, σαν άριστος κυβερνήτης και σοφός οικονόμος το διακυβερνά», φυλάσσοντας από κάθε προσβολή και επήρρεια τους ασκομένους σε αυτό οσίους πατέρες, αλλά και όσους προστρέχουν σ εκείνη με πίστη, ζητώντας την βοήθεια της.

Και γενικά διαφυλάττει, γοργώς και προθύμως υπακούει και ελεεί όλους, όσους την ευλαβούμαστε και την επικαλούμαστε με πίστη.

Δείτε την ιστορία του ονόματος στο παρακάτω βίντεο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles