Η Λερναία Ύδρα, ως έκφραση χρησιμοποιείται σήμερα μεταφορικά, όταν θέλουμε να περιγράψουμε, μια ακραία κατάσταση, που δεν έχει τέλος, και συμβαίνει ξανά και ξανά.
Γιατί ο μύθος της Λερναίας Ύδρας είναι τόσο επίκαιρος σήμερα;
Τι ήταν η Λερναία Ύδρα στην αρχαιότητα
Ο μύθος λέει πως ήταν παιδί του Τυφώνα, που ήταν ένα γιγάντιο τερατώδες ον και της Έχιδνας, που ήταν η μισή όμορφη γυναίκα και η μισή ερπετό, ενώ λέγεται πως ήταν η μητέρα των τεράτων. Την Λερναία Υδρα λέγεται ότι την ανέτρεφε η Ήρα, ενώ πήρε το όνομά της από την Λέρνη όπου κατοικούσε, και πρόκειται για βαλτότοπο νότια του Άργους.
Σήμερα μάλιστα η περιοχή ονομάζεται Μύλοι της Αργολίδας, και πρόκειται για έναν ιδιαίτερα όμορφο παραθαλάσσιο οικισμό, που συνδυάζει αρμονικά, ποταμό, θάλασσα και άφθονο πράσινο. Αποτελεί δε, πολύ όμορφο και κοντινό προορισμό σαββατοκύριακου.
Η μορφή της ήταν τρομακτική και αποτελούταν από τον κορμό ενός φιδιού με εννιά κεφάλια, όπως λέει ο μύθος. Έτρωγε ζώα και ανθρώπους, και σπίτι της ήταν η ελώδης περιοχή που σχημάτιζε η λίμνη της Λέρνης, με τα άφθονα νερά που ξεχύνονταν.
Μια ακόμα ιδιομορφία του τέρατος ήταν, πως όταν έκοβες ένα κεφάλι, φύτρωναν δύο.
Πρόκειται λοιπόν για τον δεύτερο άθλο του Ηρακλή, που ο Βασιλιάς Ευρυσθέας διατάζει να σκοτώσει αυτό το τέρας ή νερόφιδο, που στο αίμα του συν τοις άλλοις έρρεε θανατηφόρο δηλητήριο.
Ο θαρραλέος και πανούργος Ηρακλής, φτάνοντας εκεί που κατοικούσε το τέρας, βρήκε έναν τρόπο για να την κάνει να βγει από την κρυψώνα της. Άρχισε να πυρώνει τα βέλη του, και να τα εκτοξεύει γύρω της.
Μόλις το τέρας εμφανίστηκε, ο Ηρακλής το γράπωσε με απαράμιλλη δύναμη, ωστόσο το τέρας τυλίχτηκε γύρω του. Και παρότι ο Ηρακλής με μανία άρχισε με το μαχαίρι, να κόβει τα κεφάλια, διαπίστωσε, πως για κάθε ένα που έκοβε, δύο καινούργια εμφανιζόταν.
Ο Ηρακλής που είχε κοντά του τον ανιψιό του τον Ιόλαο, του ζήτησε να καίει με τον πυρσό κάθε φορά που έκοβε ένα κεφάλι τον λαιμό της. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να υπερνικήσει το φοβερό τέρας ενώ το μεσαίο και μεγαλύτερο κεφάλι της, το έθαψαν μέσα στο έδαφος.
Ο Ευρυσθέας όταν αντίκρυσε τον Ηρακλή στο παλάτι, δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του πως μπόρεσε και έκανε αυτόν τον άθλο.
Λέγεται ότι η θεά Αθηνά, ως από μηχανής Θεός, εμφανίστηκε και βοήθησε τον Ηρακλή, συμβουλεύοντας τον να καίει τα κεφάλια. Μάλιστα,
Τι συμβολίζει ο μύθος, και γιατί είναι τόσο επίκαιρος
Η Λερναία Ύδρα λέγεται ότι συμβολίζει ακραία φυσικά φαινόμενα. Ίσως να είναι οι πλημμύρες του ποταμού της Λέρνης, και το κάψιμο των κεφαλιών, η αποξήρανση που επήλθε αργότερα. Άλλη εκδοχή λέει ότι συνδέεται με την ελονοσία, λόγω του ελώδη βάλτου.
Εάν σκεφτεί κανείς σήμερα την «λερναία ύδρα» της φωτιάς, των ακραίων φυσικών φαινομένων που μας διέπουν, θα διαπιστώσουμε πόσο επίκαιρο δυστυχώς είναι αυτό το «τέρας». Αλλά και μεταφορικά, χρησιμοποιούμε τη φράση, για φαινόμενα σάπια, που κυριαρχούν και πολλαπλασιάζονται. Η «λερναια Υδρα» του φασισμού, της γραφειοκρατίας, της ασυδοσίας κτλ
Ο μύθος όμως έχει τεράστια αλληγορική αξία και σε προσωπικό επίπεδο. Αντιπροσωπεύει τα τρωτά μας σημεία, τους δαίμονές μας, τα πράγματα που δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε, τα βαρίδιά μας.
Και εδώ κρύβεται το μυστικό. Εάν απλά τα «κόψουμε», θα είναι σαν να κόβουμε απλά ένα απόστημα, από μια ρίζα που νοσεί, και θα γεννήσει και άλλα. Αν «κάψουμε» όμως από τη ρίζα, δεν θα μπορέσουν να ξαναβγούν.