33.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έλενα Νάσιου: Ταλαντούχα, μοναδικά ασυμβίβαστη, επιλέγει να είναι μουσικός του δρόμου!

της Άλκηστης Ζαλοκώστα

Αν μπορούσα να ζωγραφίσω την Έλενα, θα ήταν ένα αερικό με αγγελική μορφή, θεία φωνή, που πετάει όμως φλόγες! Είμαι ευγνώμων για αυτή την συνέντευξη, από ένα εξαιρετικά ταλαντούχο πλάσμα, που δεν μασάει τα λόγια της, δεν συμβιβάζεται με τίποτα, και επιλέγει να είναι μουσικός του δρόμου!

Μας περιγράφει τις φοβίες της, τις δυσκολίες της, τον γεμάτο “αποστήματα” χώρο του θεάματος, τον αντάρτη που έχει μέσα της, και πολλά άλλα σε μια συνέντευξη που αξίζει όσο τίποτα να διαβάσετε, γιατί ίσως ταυτιστείτε με αυτή την καλλιτέχνιδα που παίζει και τραγουδά, τόσο μοναδικά, αφενός, αφετέρου αρνείται πεισματικά να βάλει το οποιοδήποτε περιτύλιγμα, και να χαμηλώσει τον δικό της αξιακό πήχη.

”ο μουσικοσ του δρομου δεν γινεται ουτε φορτκοσ, ουτε πιεστικοσ. ενα χαμογελο και 3 λεπτα αρκουν για να του γεμισεισ την ψυχη. αυτο και μονο αποκλειει τον ορο ζητιανια”

Έλενα είσαι εξαιρετικά ταλαντούχα!. Πως ξεκίνησες το τραγούδι;

Άλκηστίς μου σ’ ευχαριστώ πολύ! Ασχολούμαι από μικρό παιδί αλλά το άγχος και ο φόβος στο να εκτεθώ σε κοινό υποχώρησαν πριν περίπου 3 χρόνια. Επαγγελματικά ασχολούμαι τα 2 τελευταία χρόνια!

Πως αποφάσισες  να είσαι μουσικός του δρόμου και πως είναι η εμπειρία αυτή.

Αρχικά για να πάρεις μια τέτοια απόφαση πρέπει να το «λέει η καρδούλα σου» που λένε. Πρέπει να είσαι άνθρωπος που θέλει την ελευθερία του, που του αρέσει να εκφράζεται και να μη μπαίνει σε καλούπια εύκολα.

Πρέπει να είσαι ο άνθρωπος και το είδος καλλιτέχνη όπου κανένας κίνδυνος δεν του φαίνεται χειρότερος από την αλλοίωση της ταυτότητας του.

Ήμουν από μικρό παιδί αυτός ο άνθρωπος. Όταν πια μεγάλωσα και ήρθα σε τριβή με την βιομηχανία κατάλαβα πως για να πετύχεις κάτι στα σύγχρονα “trends” πρέπει να κάνεις συχνά υποχωρήσεις που δεν ταιριάζουν ούτε με το χαρακτήρα σου αλλά ούτε και με το καλλιτεχνικό σου προφίλ.

Προφανώς και ο αντάρτης που έχω μέσα μου δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει κι έτσι μαζί με τη παρότρυνση φίλων μουσικών του δρόμου που έχω, πήρα την απόφαση να βγω στους δρόμους.

Mίλησέ μου για τις περίεργες αντιδράσεις που έχεις εισπράξει κατά καιρούς, και αν αυτό σε πτοεί.

Μεγάλωσα στην επαρχία, στη Κεφαλονιά συγκεκριμένα. Παρόλο που τα Επτάνησα φημίζονταν πάντα για το πολιτισμικό τους επίπεδο θεωρώ πως σε βάθος χρόνου κάτι πήγε λάθος.

Οι άνθρωποι του νησιού που πια στηρίζουν και μάχονται για το πολιτισμό δεν είναι τόσοι όσοι παλαιότερα πράγμα που θα πω με θλίψη, περνάει και στις νεότερες γενιές.

Θυμάμαι πάντα τα παιδιά στο σχολείο να με απομονώνουν γιατί είχα «ιδιαιτερότητες». Στο λύκειο δε ήταν η πιο δύσκολη φάση.

Είχα την ανάγκη να ανοίξω τα φτερά μου και να εξερευνήσω το πεδίο της τέχνης όσο πιο βαθιά γίνεται και κάθε φορά κάποιος θα εμφανιζόταν να με γειώσει.

Οι μικρές κοινωνίες έχουν το κακό να σε κρατάνε πίσω. Είσαι υποχρεωμένος να ανήκεις στη μάζα τους διαφορετικά είσαι μόνος. Δεν είχα ποτέ την ανάγκη να αποδείξω κάτι κι έτσι απλά έφυγα. Μου δημιουργήθηκαν κόμπλεξ και συστολές από όλες εκείνες τις συμπεριφορές, δε λέω. Πήρα το χρόνο μου όμως, τα ερεθίσματα μου και… να μαι!

Είμαι εδώ και τραγουδώ. Ακούω πάντα τα αρνητικά σχόλια με χαρά. Σε βοηθούν να πας παρά κάτω και να εξελιχθείς. Τα αρνητικά. Όχι τα Κακοπροαίρετα. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα τους που όταν την ξεπερνάει κανείς καλό θα ήτανε να μην του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία.

”πΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΚΟΒΕΙ ΚΛΗΣΕΙΣ 1800 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥς ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ”

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο μουσικός που παίζει σε ένα δρόμο είναι επαίτης;

Δυστυχώς αυτή η νοοτροπία υπάρχει ακόμη στην ελληνική κοινωνία σε μεγάλο ποσοστό. Και η αλήθεια είναι πως δεν το βρίσκω παράλογο από τη στιγμή που ζούμε σε ένα κράτος που δεν προωθεί το πολιτισμό.

Παίζουμε κυνηγητό καθημερινά με την αστυνομία όπου κόβει κλήσεις του ύψους των 1.800€ σε μουσικούς του δρόμου αλλά δεν ελέγχει την εγκληματικότητα στις γύρω περιοχές του κέντρου.

@elena_nasiou_

Λυπαμαι τον ανθρωπο που δεν βρισκει ρομαντισμο κι ευαισθησια στη μουσικη που θα του δωθει απλωχερα στους δρομους. Παρόλα αυτά, οι αγκαλιες μας είναι ανοιχτες. Οταν το αποφασισει, ας ερθει. #fy #foryou #viral #foryoupage #foryoupage #dramaqueen #greekmusic #viral_video #foryoupageofficiall #busking #busker

♬ πρωτότυπος ήχος – Έλενα Νάσιου

Ο μουσικός του δρόμου δεν γίνεται φορτικός και ούτε σε πιέζει να του δώσεις τα χρήματα σου. Ένα χαμόγελο σου και 3 λεπτά που μπορεί να θες να ξοδέψεις από το χρόνο σου για να τον ακούσεις θα του έχουν γεμίσει τη ψυχή. Αυτό από μόνο του αποκλείει τον όρο «ζητιανιά».

”ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΝΤΙΣΙΟΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ”

 Γιατί επιλέγεις να είσαι μουσικός του δρόμου, και όχι σε κάποιο σχήμα ή θίασο;

Φυσικά και θα ήθελα να είμαι μέλος μιας καλλιτεχνικής ομάδας. Είτε μιλάμε για μπάντα είτε για θίασο αφού είμαι και ηθοποιός.

Στους θιάσους τα πράγματα είναι αρκετά περίεργα και τα «κυκλώματα» πολύ κλειστά. Οι περισσότερες οντισιόν που γίνονται είναι εικονικές και το cast μιας παραγωγής έχει κλείσει κάτω από το τραπέζι καιρό πριν πράγμα που αφήνει πολλούς νέους ηθοποιούς στο περιθώριο.

”ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ, ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑ ΤΣΙΦΤΕΝΤΕΛΑΚΙ ΞΕΡΟΥΜΕ;”

Όσο για τα σχήματα σε μαγαζιά όπως είπα και πριν πρέπει να καλύπτεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό μόνιμη σου εργασία. Έχω ακούσει από εργοδότη «ωραία βρε παιδί μου αυτά τα παλιά σου αλλά κάνα τσιφτεντελάκι ξέρουμε;». Όχι δεν ξέρουμε και αν ξέραμε θα ανήκαμε σε άλλο μουσικό είδος. Υπάρχουν μουσικά είδη που καλύπτουν τις ανάγκες διασκέδασης. Εγώ δεν είμαι διασκεδαστική και το γνωρίζω. Είμαι ο καλλιτέχνης που θα απαλύνει της πληγές σου και θα σε ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή  η άλλοτε θα σε γεμίσει πάθος με ένα θέαμα από cabaret του Παρισιού και δυστυχώς αυτό δεν έχει ιδιαίτερη ζήτηση στα περισσότερα μαγαζιά.

Μίλησε μου για την εμπειρία σου στο X Factor στο οποίο ξεχώρισες πέραν της ερμηνείας σου και για το θάρρος σου, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα για την κατάχρηση της εξουσίας.

Αρχικά το X Factor ήταν μια εμπειρία που μου άλλαξε τη ζωή. Όχι τόσο για τα φώτα και την έκθεση όσο για τους ανθρώπους που έμειναν στη ζωή μου μετά από αυτό και γιατί ήταν το πρώτο μου μεγάλο βήμα για να ξεπεράσω τους φόβους μου.

Βγήκαν πολύ δυνατές σχέσεις μέσα από το παιχνίδι και αυτό ήταν το σημαντικότερο απ’ όλα τα αγαθά. Κακά τα ψέματα ένα talent show δεν σου χτίζει καριέρα. Σου προφέρει σίγουρα γνώση για το πως λειτουργούν τα πράγματα στη τηλεόραση, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό αν και επώδυνο στην αρχή γιατί έρχεσαι σε μια απότομη επαφή με τη πραγματικότητα.

Πρέπει να έχεις ανοιχτά τα αυτιά σου, τα μάτια σου και τη ψυχή σου για να αποκομίσεις όσα περισσότερα μπορείς μέσα από μια τέτοια πολύ – καλλιτεχνική συνάντηση. Δεν σου προφέρει τίποτα το να είσαι ανταγωνιστικός γιατί μόνο χαμένος θα βγεις από αυτό.

Ωστόσο η κατάχρηση εξουσίας μαστίζει στο χώρο μας. Βλέπε σκηνοθέτες που τους κάναμε διευθυντές του εθνικού θεάτρου και βλέπε κωμικούς που τους βάλαμε στη κορυφή του θεάματος.

΄΄ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩς ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΨΥΧΕΣ, ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ”

Ονόματα δεν θα πω, είναι προφανή. Αυτά μάλιστα είναι μόνο τα κραυγαλέα παραδείγματα. Έχω έρθει άπειρες φορές σε τριβή με σκηνοθέτες που θεωρούν πως μπορούν να καταστρέψουν ψυχές απλά και μόνο γιατί τους δόθηκε αυτός ο ρόλος.

Σου δίνεται ένας ρόλος στα πλαίσια μιας ομαδικής δουλειάς, αν δεν ανήκεις στην ομάδα αλλά θεωρείς ότι είσαι κάτι ανώτερο και μάλιστα πως μπορείς αυτό να το εκμεταλλευτείς, δεν είσαι άνθρωπος που εγώ προσωπικά μπορώ να σε πάρω στα σοβαρά. Τον σεβασμό δεν τον απαιτείς, τον κερδίζεις. Αν τον απαιτείς δεν είναι σεβασμός αλλά εκφοβισμός και αυτό σε υποτιμά σαν «καλλιτέχνη»αλλά κυρίως και σαν άνθρωπο.

Οι καλλιτέχνες είμαστε εύθραυστα πλάσματα, για αυτό άλλωστε είμαστε και καλλιτέχνες. Το βρίσκω αδίστακτο να είμαστε υπηρέτες μιας παλαιακής νοοτροπίας που μας καλεί να γδέρνουμε το μέσα μας με κακοποιητικές συμπεριφορές γιατί «ο καλλιτέχνης πρέπει να σκληραγωγείται».

@elena_nasiou_

Τα ήσυχα βράδια🫶🏽 #fy #foryou #viral #foryoupage #dramaqueen #greekmusic #viral_video #foryoupageofficiall #mpesfypgamw #busking #busker #elenanasiou

♬ Ta hsuxa vradia Elena Nasiou – Έλενα Νάσιου

Έλενα ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Στόχος μου για το μέλλον είναι να αφήσω κάτι χρήσιμο πίσω μου. Ξέρω πως το να αλλάξει κανείς το κόσμο είναι ουτοπικό, οπότε θα ήθελα να βάλω έστω το λιθαράκι μου σε αυτό.

Πιθανότατα να φέρω κόσμο σε δύσκολη θέση μελλοντικά με τη τέχνη μου και τις απόψεις μου γιατί έχω να πω πράγματα έξω από τα δόντια. Είμαι προετοιμασμένη για αυτό και περιμένω πως και πως τη στιγμή που θα γίνει.

Και υπόσχομαι να γίνει. Η επανάσταση κυλάει στο αίμα μου από μικρό παιδί και νομίζω πως σιγά σιγά πρέπει αυτό το μικρό παιδί να το κάνω ευτυχισμένο.

”ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ 20.000 FOLLOWERS ”

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει στον κόσμο του θεάματος;

Το Marketing. Με εκνευρίζει ο όρος και όσα πρεσβεύει. Έχει γίνει η «τέχνη» του 21ου αιώνα και κάνει πλύση εγκεφάλου στο κόσμο καθαρά για κέρδος. Όλα γύρω μας είναι marketing.

Παίρνεις ένα κείμενο που μιλάει για τρίχες, του βάζεις γκλίτερ, ηθοποιούς που δεν έχουν απαραίτητα πάντα σχέση με το αντικείμενο απλά πληρούν το κανόνα των 20Κ followers στο instagram ή άλλους που παίζουν σε όλες τις παραστάσεις, τις σειρές, τις ταινίες κάθε χρόνο μέχρι τα 90 τους χωρίς να δίνουν χώρο στους νεότερους και μάλιστα σνομπάροντάς τους και σπάει πωλήσεις εισιτηρίων.

Όλο αυτό στη πραγματικότητα δεν προβάλλει πολιτισμό και με ενοχλεί. Θα μου πεις «ναι αλλά έχει επιτυχία!», θα σου πω «δες στους δρόμους πόσοι ακραία ταλαντούχοι μουσικοί  και πόσοι ηθοποιοί που παίζουν σε υπόγεια θέατρα καταθέτουν τη ψυχή τους κάθε βράδυ και παρόλα αυτά δεν είναι γνωστοί γιατί δεν παίζουν λεφτά για marketing».

Στείλε ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που επιλέγουν να είναι ασυμβίβαστοι όπως εσύ.

Αυτό που έχω να τους πω είναι να παραμείνουν όπως ακριβώς είναι. Πρέπει να γίνουμε πολλοί για να πάρει άλλη τροπή το πράγμα. Να εμπιστεύονται πάντα το ένστικτο τους.

Αν είσαι αυθεντικός δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Οι αυθεντικοί άνθρωποι ήταν πάντα η έμπνευση μου. Είτε ήταν φίλοι είτε ήταν μεγάλα πρόσωπα μέσα στους αιώνες. Ότι δεν είναι αυθεντικό έχει ημερομηνία λήξης και σίγουρα δεν θα αποτελέσει ποτέ πηγή έμπνευσης.

Μια ευχή για το 2024

Κάθε χρόνο κάνω την ίδια. Έναν καλύτερο και πιο ελεύθερο κόσμο!

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles