27.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Τι μας διδάσκει ο μύθος με την κότα με τα χρυσά αυγά

Ο Αίσωπος υπήρξε αναμφισβήτα ο πατέρας του αρχαίου μύθου. Δεν έγραψε τίποτα από τα έργα του, τα είπε όλα προφορικά. Οι μύθοι του είναι γεμάτοι, αλληγορίες και νοήματα, ενώ είναι εξαιρετικά επίκαιροι ακόμα και σήμερα.

αισωποσ: απο δουλος, ο πατερασ του αρχαιου μυθου

Εντυπωσιακή είναι η άγνωστη ζωή του Αισώπου. Εικάζεται ότι γεννήθηκε σε οικογένεια δούλων, ήταν τραυλός, κοντολαίμης, μαυριδερός, με πλακουτσωτή μύτη, αλλά ευφυέστατος, και με οξεία παρατηρητικότητα.

Ανέπτυξε το ταλέντο με τη φαντασία του, παρατηρώντας τον κόσμο, να πλάθει μύθους που καυτηρίαζαν την αδικία, την απληστία, την προδοσία και όλες αυτές τις ταπεινές πράξεις που επιδίδεται άνθρωπος από την αρχαιότητα ως και σήμερα.

Οι Αθηναίοι αργότερα για να τον τιμήσουν, του έστησαν ανδριάντα. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε την έννοια αλληγορία.

Ο μύθος της κότας με τα χρυσά αυγά – είναι εξαιρετικά επίκαιρος

Από εκεί βγήκε η περίφημη φράση «η κότα με τα χρυσά αυγά», και αναφέρεται σε περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με ανθρώπους που τα θέλουν όλα, με άπληστους δηλαδή.

Και ας αναρωτηθούμε αν η εποχή που διανύουμε, έχει και τα καλά της βεβαίως, αλλά έχει και τα απόνερα από την απληστία του ανθρώπου. Στην εξουσία, στην κατάκτηση, στην επιβολή, στην καταπάτηση. Και τα αποτελέσματα που φέρνει η απληστία, είναι ολέθρια. Συχνά δε, η εξουσία συνδέεται με την απληστία, καθώς είναι μια φυσική ροπή του ανθρώπου, να θέλει όλο και περισσότερα, και το να εξουσιάζεις σημαίνει πως πρέπει να έχεις πολύ μεγάλες αρετές, για να μην ξεστρατίσεις, από την μέθη αυτή της επιβολής.

Μια φορά και έναν καιρό, λοιπόν ήταν ένα φτωχικό ζευγάρι. Με δυσκολία τα έφερναν βόλτα. Παρακαλούσαν τόσο πολύ για λίγο φαγητό.  Ώσπου ένα πρωί ανακάλυψαν ότι μία από τις κότες τους, είχε γεννήσει ένα χρυσό αυγό. Τρελοί από την χαρά τους, το πήραν το εξαργύρωσαν και πήραν του κόσμου τα φαγητά.

Την δεύτερη μέρα η κότα έκανε και άλλο χρυσό αυγό. Αυτή τη φορά αποφάσισαν ότι ήθελαν να ντυθούν με τα καλύτερα υφάσματα, να πάρουν για το σπίτι τα καλύτερα πράγματα, και κάθε μέρα φούντωνε και η επιθυμία τους για κάτι άλλο.

Ώσπου μία μέρα, μπήκε η ιδέα στο μυαλό τους, πως από το να περιμένουν κάθε μέρα και από ένα αυγό, μπορούν να σκοτώσουν την κότα, και να πάρουν μαζεμένο όλο το χρυσάφι. Και φυσικά το αποτέλεσμα ήταν αυτό που αναμένει κανείς.

Δείτε ολόκληρη την ιστορία σαν παραμύθι στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=3b5jEka6DpU

Να μια ωραία ιδέα για τους  γονείς να διαβάζουν στα παιδιά τους, τους μύθους του Αισώπου. Εκτός ότι η πλοκή θυμίζει παραμύθι, σε μια εποχή τόσο αλλόκοτη, είναι σημαντικό να ρίχνεις μια άγκυρα, γνώσης και καλοσύνης, και να φυτεύεις ένα σπόρο γνώσης, ειδικά στα μικρά παιδιά που ρουφούν την γνωση σαν σφουγγάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles