28.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Ασκληπιός ο Θεός της Ιατρικής

Πατέρας του Ασκληπιού ήταν ο Θεός Απόλλωνας και μητέρα του η Κορωνίδα.

Άλλοι πίστευαν πως είχε γεννηθεί στη Θεσσαλία και άλλοι στην Μεσσηνία, με πιο πιθανή τη δεύτερη.

Όταν έφερε στον κόσμο τον γιο του Απόλλωνα, η Κορωνίδα, παντρεύτηκε έναν εγγονό του Αρκάδα τον Ίσχυ. Ο Απόλλωνας θύμωσε τόσο πολύ με την προδοσία της που τη σκότωσε. Πήρε τότε τον μικρό του γιο και τον εμπιστεύτηκε στον σοφό θεραπευτή Κένταυρο Χείρωνα.

Κοντά στον Χείρωνα, ο Ασκληπιός έμαθε όλα τα μυστικά της ιατρικής τέχνης. Μαζί με την έφεση που είχε, άρχισε όταν μεγάλωσε να θεραπεύει τους ανθρώπους.

Και ήταν τόση η επιτυχία του που έσωζε πολλούς από τον θάνατο.

Αυτό ωστόσο κακοφάνηκε στους Θεούς του Ολύμπου και ιδιαίτερα στον Άρη τον Θεό του Πολέμου που παρουσιάστηκε ένα πρωί μπροστά στον Δία και του είπε

  • Θα έχεις ακούσει βέβαια για κάποιον Ασκληπιό που γιατρεύει τους ανθρώπους
  • Και βέβαια απάντησε ο Δίας λένε μάλιστα πως κάνει θαύματα.
  • Σκέφτηκες Δία τι θα γίνει αν ο Ασκληπιός καταφέρει και γιατρεύει όλους τους ανθρώπους; Δεν θα πεθαίνουν θα γίνουν πολλοί, θα γεμίσουν σιγά σιγά τη γη και τότε με τον καιρό θα εξαφανιστεί το ανθρώπινο γένος. Για αυτό κατά τη γνώμη μου περισσότερο κακό κάνει ο Ασκληπιός. Καταστρέφει την ισορροπία ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.
  • Ο Δίας αφού σκέφτηκε είπε πως έχει δίκιο. Έτσι πήρε την απόφαση να τον σκοτώσει, με ένα κεραυνό καθώς ο ευεργέτης των ανθρώπων βάδιζε μια μέρα αμέριμνος.

Πικράθηκαν αφάνταστα οι άνθρωποι για τον χαμό του Ασκληπιού, που τον λάτρευαν σαν θεό τους. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έχτισαν ναούς για να τον τιμήσουν, και ο πιο ονομαστός και ξακουστός έμεινε να είναι ο ναός του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, πλάι στο περίφημο Θέατρο της Επιδαύρου.

Πέντε παιδιά πρόλαβε και απέκτησε ο Ασκληπιός. Τον Μαχάονα, τον Ποδαλείριο, την Πανάκεια, την Ιασώ, και την Υγεία.

(για σκεφτείτε τα ονόματα στην καθημερινή τους χρήση)

Ο Μαχάονας μάλιστα πήρε μέρος και στον Τρωικό πόλεμο. Αυτός ήταν που γιάτρεψε τον Μενέλαο όταν τραυματίστηκε στη μάχη.

Ο Δίας λοιπόν κατά τον ελληνικό μύθο, μπορεί να σκότωσε τον Ασκληπιό, αλλά πολλά από τα μυστικά της τέχνης του, τα έμαθαν τα παιδιά τους, και με την σειρά τους τα διέδωσαν, σε πολλούς ανθρώπους.

Οι αρχαίοι μάλιστα στα αγάλματά τους παρίσταναν τον Ασκληπιό ηλικιωμένο, να κρατάει ένα ραβδί όπου είχε τυλιχτεί ένα φίδι. Και από τότε έγινε το σύμβολο της ιατρικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles