27.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Εβίτα Ελευθερουδάκη : H πρωτοπόρος της κτηματαγοράς και πρώην δημοσιογράφος σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη

Αυτή ομολογουμένως είναι μια απολαυστική συνέντευξη, με την Εβίτα Ελευθερούδάκη την πρώην δημοσιογράφο και τα τελευταία 13 χρόνια ιδιοκτήτρια & διευθύντρια μιας από τις πιο αξιόπιστες μεσιτικές εταιρίες της χώρας.

Η Εβίτα είναι μια πραγματική ηγέτης στον χώρο της κτηματαγοράς, και εξηγεί με σαφήνεια τί είναι αυτό που θα σε φέρει στην πρώτη γραμμή και στην επιτυχία, πόσο έχει βοηθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την αγορά, και γιατί η εταιρία της δεν έχει και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το πολυφερόμενο “China Town”.

Με τον γλαφυρό όσο και οξύτατο τρόπο γραφής και σκέψης της, η ακούραστη ”Γιαγιά του Γιώργου” όπως λέει, μας εισάγει στον κόσμο της, που περιέχει ασταμάτητη εργασία, την έκθεση ζωηγραφικής που ετοιμάζει με τους υπέροχους Αγγέλους, μέχρι σεμινάρια στα social, ενώ έφτιαξε το πρώτο blog για γιαγιάδες στην Ελλάδα. Και είναι 65 ετών!

Απαντά, γιατι εγκατέλειψε την δημοσιογραφία, γιατί δεν ολοκληρωσε το βιβλίο της, που παραμένει στον υπολογιστή και θα εκδοθεί κάποια στιγμή, για να γνωρίζουν οι επόμενες γενιές.. ενω διηγείται ιστορίες απείρου κάλλους όταν συνεργαζόταν με τον Γιώργο Τράγκα. 

η αγορα ακινητων, η δημοσιογραφια,  η μαλβινα, και ο τραγκασ

 

Εβίτα Ελευθερουδάκη είσαι Ιδιοκτήτρια-Διευθύντρια της «Epsilon Team Real Estate Plus. Πως είναι ο αυτός ο ρόλος αλήθεια; Βάλε μας μέσα στο κλίμα του πως λειτουργεί η κτηματαγορά.

Η κτηματαγορά ακολουθεί την γενικότερη κατάσταση της αγοράς και για να είσαι ένας καλός κτηματομεσίτης απαιτούνται προσόντα και δεξιότητες που άλλα επαγγέλματα ίσως δεν τα χρειάζονται. Προσόντα του νου αλλά και της ψυχής!  

Η ηθική είναι για εμένα το βασικότερο προσόν ενός μεσίτη και το νούμερο ένα κριτήριο όταν πρέπει να πάρω έναν νέο συνεργάτη.

Όλα τα άλλα μπορείς να τα αναπληρώσεις, να τα κρύψεις, να τα καμουφλάρεις, να πάρεις συμβούλους ή να δεχθείς τη βοήθεια των συναδέλφων σου ώστε να ξεπεράσεις τις όποιες αδυναμίες σου.
Αν είσαι ανήθικος, δεν διορθώνεται. Και θα σου πω γιατί είναι τόσο σημαντικό ένας μεσίτης να είναι ηθικός.

Γιατί μπορεί να καταστρέψει τη ζωή ενός ανθρώπου που θα τον εμπιστευθεί, με λάθος πληροφορία μόνο και μόνο για να κερδίσει μερικές χιλιάδες ευρώ ή και λιγότερα πολλές φορές. Αν μάλιστα είναι καλός στο να πουλάει τον εαυτό του και γενικότερα στο … παραμύθι, μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά.

Η ευφυία είναι και αυτή από τα προσόντα που απαιτούνται αλλά δεν χρειάζεται να είσαι genius αν είσαι εργατικός και αν ανήκεις σε μια ομάδα που θέλει και μπορεί να σε βοηθήσει. Εμείς στην Epsilon Team είμαστε συνεχώς στο πλευρό των συνεργατών και εγώ προσωπικά σε 24ωρη βάση.

Έχουμε πολύ σοβαρή και εξειδικευμένη στις αγοραπωλησίες νομική και τεχνική υποστήριξη και συστήνουμε στους συναδέλφους να μην απαντούν στον πελάτη αν δεν γνωρίζουν κάτι, αλλά να λένε «θα μιλήσω με το γραφείο και θα σας ενημερώσω».

Η εργατικότητα πάλι παίζει τον ρόλο που παίζει σε όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα. Εργάζεσαι πολύ αμείβεσαι πολύ. Για εμένα ως μεσίτη αλλα και ως ιδιοκτήτρια, ιδρύτρια και διευθύντρια της Epsilon Team δυο είναι τα σημαντικότερα προσόντα.

Η ηθική που σου προανέφερα και η αγάπη για την ενημέρωση. Αν ξέρεις τι γίνεται και τι έρχεται, τότε ξέρεις και πως να διαχειριστείς την περιουσία των άλλων. Και πρέπει να ξέρεις και να προβλέπεις. Η διαχείριση της περιουσίας ενός ανθρώπου είναι έργο ευθύνης δεν είναι αστείο. Αν φυσικά κάνεις σοβαρά τη δουλειά σου.

Γιατί δυστυχώς στην Αθήνα μόνο, υπάρχουν 2000 νόμιμοι μεσίτες και άλλοι τόσοι παράνομοι, αυτό που λέμε εμείς «παραμεσίτες».

Η πρόβλεψη στα μεσιτικά σώζει περιουσίες, όπως λέμε ότι η πρόβλεψη στην υγεία σώζει ζωές. Και για να προβλέψεις σωστά πρέπει να μελετάς, να συγκρίνεις περιόδους να ξέρεις τι έγινε στην κτηματαγορά τότε που συνέβη κάτι σημαντικό στον κόσμο ή στη χώρα σου.

Άπειρες φορές έχω συμβουλεύσει πελάτες μου να μην πουλήσουν την δεδομένη στιγμή και να περιμένουν και επαληθεύτηκα. Κι άλλες φορές συμβούλευσα αγοραστές να μην το καθυστερούν και να κάνουν άμεσα αγορά γιατί θα ανέβουν οι τιμές και πάλι βγήκα αληθινή. Δεν είμαι μάγος. Απλώς ως πρώην δημοσιογράφος έχω το μικρόβιο της ενημέρωσης και έτσι ξεκινάει πάντα η ημέρα μου.

Πρώτα ενημερώνομαι για τα διεθνή και τα Ελληνικά μεγάλα θέματα, οικονομικά και πολιτικά και μετά αρχίζω να ασχολούμαι με τα θέματα του γραφείου.

”στα ακινητα η γυναικα αγοραζει, και ο ανδρασ πληρωνει ”

Η κτηματαγορά είναι γένους θηλυκού;

Η γυναίκα αγοράζει ο άνδρας πληρώνει. Στα οικιστικά ακίνητα τουλάχιστον. Το έχω γράψει και στο blog μου www.propertistas.com πριν αρκετά χρόνια. Διάβασε εδώ: https://propertistas.com/2012/10/06/blog-post-64/

Όπως καταλαβαίνεις ως πρώην δημοσιογράφος δεν θα μπορούσα να μην ενημερώνω δημοσιογραφικά τους πελάτες μου και έχω ίσως την μόνη Ελληνική μεσιτική εταιρεία που έχει blog εδώ και 13 χρόνια. Δεν γράφω συχνά, γράφω μονο αν υπάρχει κάποιο θέμα που θεωρώ ότι πρέπει να γνωρίζει είτε ο αγοραστής είτε ο μισθωτής είτε ο ιδιοκτήτης.

Πως είναι για μια γυναίκα να είναι leader στον χώρο της; Τι χαρακτηριστικά πρέπει πιστεύεις να έχει μια γυναίκα ηγέτης για να επιβιώσει;

Να ξέρει καλά τη δουλειά της, να έχει ή να μπορεί να βρει απαντήσεις σε κάθε απορία του πελάτη της και να εμπνέει εμπιστοσύνη. Να μπορεί να κάνει συνεργασίες με συναδέλφους της, γιατί όπως έλεγε ο πατέρας μου «στην κατανάλωση είναι το κέρδος» και να πουλήσει το ακίνητο που της εμπιστεύθηκε ο πελάτης όσο γρηγορότερα γίνεται.

Έχω εξαιρετικές συνεργασίες με τα περισσότερα σοβαρά και νόμιμα βέβαια μεσιτικά γραφεία της Αθήνας και αυτό με βοηθάει πολύ. Σοβαρότητα, εχεμύθεια, προγραμματισμός, συνεχείς νέες ιδέες που εμπλουτίζουν τις υπηρεσίες που προσφέρεις και σκληρή δουλειά είναι η συνταγή της επιτυχίας. Δεν υπάρχει επιτυχία στην ελεύθερη αγορά που να μην έχει προϋπόθεση την σκληρή δουλειά.

Εργάζομαι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα και πάλι από τις 9 το βράδυ έως τις 3 τα ξημερώματα. Σε καθημερινή βάση συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου.

”δεν ειχε να μου δωσει κατι αλλο η δημοσιογραφια’

Στα 50 σου εγκατέλειψες όπως όπως έχεις πει την δημοσιογραφία και έκανες στροφή στα επαγγελματικά. Γιατί;

Εγκατέλειψα την δημοσιογραφία γιατί δεν με γέμιζε πλέον. Ξεκίνησα από συντάκτης ειδήσεων στον ΑΝΤ1, έκανα δική μου ραδιοφωνική εκπομπή, έγινα αρχισυντάκτρια τηλεοπτικών εκπομπών, αρχισυντάκτρια εφημερίδας, ακόμα και σύμβουλος καναλιού.

Έφθασε όμως μια στιγμή που το επάγγελμα αυτό, αφ ενός δεν είχε να μου δώσει κάτι νέο, να με διδάξει κάτι περισσότερο, αφ εταίρου είχε γίνει πολύ «φθηνό» και δεν είχα καμία διάθεση να ρίξω το επίπεδο μου για να ικανοποιήσω τηλεθεατές και αναγνώστες που διψούσαν για ιστορίες κλειδαρότρυπας ακόμα και στο πολιτικό ρεπορτάζ.
Είχα την τύχη να μπορώ να ζήσω και χωρίς μισθό για κάποιο διάστημα αλλά και το κουράγιο να ξεκινήσω από την αρχή ένα άλλο επάγγελμα.

Σε σένα ανήκει μια φοβερή καινοτομία όπως το πρώτο site που έγινε για γιαγιάδες! Το Granny’s Empire που μάλιστα έκανε εξαιρετική επιτυχία. Μίλησέ μου για αυτό, πως προέκυψε, και πως το αγκάλιασαν οι υπόλοιπες γιαγιάδες.

Που το θυμήθηκες αυτό? Έχει κλείσει εδώ και καιρό. Η ιδέα ήταν να δημιουργήσω ενδιαφέροντα και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ γιαγιάδων, μια που μόλις είχα γίνει κι εγώ γιαγιά,  αλλα δεν τα υπολόγισα σωστά.

Εγώ ήμουν μια γιαγιά επαγγελματίας που μ ενδιέφερε η δουλειά μου, το επάγγελμα μου, η ενημέρωση μου και οι γιαγιάδες που έγιναν μέλη στο blog είχαν άλλα ενδιαφέροντα. Κατάντησα να ξυπνάω κάθε πρωί και να πρέπει να απαντήσω σε 100 καλημέρες και κάθε βράδυ σε άλλες τόσες καληνύχτες. Δεν ειχα ούτε τον χρόνο αφού άλλη ήταν η δουλειά μου, ούτε και τη διάθεση όμως να κάνω pr μέσω facebook και έτσι προτίμησα να το κλείσω.

Είχες ξεκινήσει τη συγγραφή βιβλίου αλλά δεν το ολοκλήρωσες γιατί;

Γιατί με πρόλαβε το GDPR. Είχα γράψει πραγματικές ιστορίες με πραγματικά ονόματα και θα έπρεπε για να μη γίνω Αλτάν ( ο τούρκος συγγραφέας που φυλακίστηκε ) να κάνω αλλαγές και αντικαταστάσεις στα ονόματα αλλά και να μετατρέψω το βιβλίο σε μυθιστόρημα. Στην εισαγωγή θα έπρεπε να γράφω «οι χαρακτήρες και τα περιστατικά του βιβλίου δεν είναι πραγματικά» , άρα να γράψω ψέματα.

Ως εκ τούτου αποφάσισα να αναβάλω την έκδοση. Τό βιβλίο είναι έτοιμο και παραμένει στον υπολογιστή μου. Θα το εκδώσω οπωσδήποτε κάποια στιγμή. Έχω βρει τον τρόπο. Όμως δεν είναι ακόμα η ώρα. Και θα έχει ενδιαφέρον για τις επόμενες γενιές.

Θα μπορούν να μάθουν πως ήταν κάποτε η ζωή στην Ελλάδα, οι σχέσεις, το επάγγελμα της δημοσιογράφου, οι διάσημοι, τα ενδιαφέροντα του κόσμου, πως γλεντούσαμε, πως διασκεδάζαμε.

“γ. τραγκασ : εγω δεν ειμαι δημοσιογραφοσ, ειμαι εργολαβοσ..”

Να σου πω ένα παράδειγμα. Έγραφα για τον Γιώργο Τράγκα. Ήξερα και έγραφα, πράγματα που θα τον απομυθοποιούσαν, γιατί εργάσθηκα για εκείνον. Φυσικά δεν ήξερα το εύρος της περιουσίας, ήξερα όμως ότι κλαίει ψεύτικα, ότι αμείβεται από σκοτεινές υπηρεσίες και άλλα τέτοια. Αν το εξέδιδα τότε σίγουρα θα είχα περάσει από κάποια φυλακή. Βέβαια τώρα θα ήμουν ήρωας που τόλμησα να μιλήσω αλλα τι να το κάνω.

Κάποτε είχε έρθει στο γραφείο που συστεγαζόμουν με τον Δημήτρη Κωνσταντάρα και την Μαλβίνα Κάραλη, στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Χρώμα στην λεωφόρο Ιωνίας. Μπαίνει που λές στο γραφείο και σε μια είδηση που του λέει ο Δημήτρης ότι είναι καλή προς διερεύνηση απαντά: «δεν με ενδιαφέρει». Μα … του λέει ο Κωνσταντάρας «αφου είσαι δημοσιογράφος». Κι εκείνος απαντά με την βαριά μάγκικη φωνή του «Εγώ Δημήτρη μου είμαι εργολάβος δεν είμαι δημοσιογράφος».

Μια άλλη φορά είναι μέσα στο στούντιο και τον ακούμε να κλαίει. Ωχ τι έγινε ρωτάω την Μαλβίνα που είχε εκπομπή αμέσως μετά τον Τράγκα και μέχρι να τελειώσει εκείνος καθόταν στο γραφείο μαζί μου και με τον Κωνσταντάρα. « Είναι σε ρόλο Παξινού σήμερα» μου λέει εκείνη η οποία ήξερα ότι η Παξινού ήταν αδελφή του παππού μου και ήμουν μυημένη στην τραγωδία.

Γελάμε όλοι, βγαίνει ο Τράγκας από το στούντιο και φυσικά ούτε δάκρυ ούτε θλίψη. Απλώς όπως ο ίδιος μας είπε, έπρεπε να … πείσει και «αφού τόχε το ταλέντο» γιατί να μην το χρησιμοποιήσει. Άπειρα τέτοια έχω να σου πώ, που αν τα έγραφα κάποτε θα ήμουν στην πυρά ή στην … στενή.

τα επιτευγματα τησ κυβερνησησ μητσοτακη και η αξοπιστια, αυξανουν καθημερινα τη ζητηση στα ακινητα

Ποιες είναι οι ευκαιρίες σήμερα, για τα ακίνητα, Εβίτα, και επίσης τι απαντάς σε όσους λένε ότι γινόμαστε «China Town» ;

Το China Town δεν μπορώ να στο απαντήσω γιατί δεν έχω πουλήσει ποτέ σε Κινέζο. Ούτε και δραστηριοποιούμαι στις περιοχές που αγοράζουν και στις τιμές που αγοράζουν. Από την αρχή που ξεκίνησα τα μεσιτικά εξειδικεύτηκα στις prime location περιοχές και στα ακριβότερα ακίνητα.

Όχι ότι δεν αναλαμβάνω και ακίνητα των 250.000 αλλά δεν τα διαχειρίζομαι προσωπικά. Στο γραφείο είμαστε 14 συνεργάτες και ο κάθε ένας έχει την εξειδίκευση του. Εγώ ασχολούμαι πιο πολύ με τα ακριβά ακίνητα που είναι και δυσκολότερο να πουληθούν.

Ωστόσο τους Κινέζους κανείς στο γραφείο μας δεν τους θέλει ως πελάτες. Κάνουν πράγματα που δεν είναι στην κουλτούρα μας. Σπάνια έρχονται οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι. Συνήθως έχουν έναν εκπρόσωπο, Κινέζο βέβαια, που θέλει να βγάλει υπερκέρδος και εκει τα πράγματα μπερδεύονται. Δεν μας αρέσουν τα μπερδέματα είμαστε πιο κυριλέ ομάδα.

Η ευκαιρία είναι κάτι που θέλει μεγάλη συζήτηση και εξαρτάται από την περιοχή και το είδος του ακινήτου.
Συνοπτικά σου λέω ότι όποιος αγοράσει σήμερα με τις τρέχουσες τιμές σε prime location περιοχές, θα βγει κερδισμένος. Τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η αξιοπιστία που εμπνέει πλέον η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, αυξάνουν καθημερινά τη ζήτηση και θα την αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, άρα θα αυξηθούν και οι τιμές.

Εμείς διαφημίζουμε τα ακριβά μας ακίνητα σ ένα διεθνές site luxury ακινήτων στο james edition  και από το 2020 και μετά έχουμε καθημερινά ζητήσεις από πολύ σοβαρούς πελάτες. Εν τω μεταξύ αν δεις τα στατιστικά στοιχεία των επισκεπτών κάθε ακινήτου σ αυτό το διεθνές site, θα δεις ότι το 20 έως 30% των ανθρώπων που το αναζήτησαν είναι Έλληνες της Ελλάδας, όχι του εξωτερικού.
Οι τιμές θα αυξηθούν και πολύ φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια η απόκτηση ενός διαμερίσματος έστω και 80τμ σε καλή περιοχή και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας θα είναι μόνο για εύπορους.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

Θα σε ζαλίσω η 65χρονη γιαγιά του Γιώργου. Αντέχεις;
Τα δυο τελευταία χρόνια σπούδασα μέσω σεμιναρίων και ιδιαίτερων μαθημάτων social media για να προωθήσω τα ακίνητα της εταιρείας μου. Και το σπούδασα πολύ καλά, τόσο που είμαι πλέον έτοιμη να ασχοληθώ και επαγγελματικά μ αυτό. Γυριζα από το γραφείο στο σπίτι στις 7 και στις 7.30 άρχιζε το σεμινάριο με zoom.

Ξεπατώθηκα. Σήμερα όμως οι σημαντικότεροι πελάτες για αγορά ακινήτων, Έλληνες και ξένοι, έρχονται από το Instagram της Epsilon Team real estate που το έστησα από την αρχή πριν δυο χρόνια. Πλήρωσα, διάβασα, έκανα δοκιμές επάνω στη δική μου επιχείρηση και πλέον μπορώ να πω με σιγουριά ότι είμαι έτοιμη να κάνω την ίδια ίσως και καλύτερη δουλειά για τους πελάτες μου.

Αργότερα όμως, γιατί φέτος έχω μια εκκρεμότητα που δεν θέλω να την παρατείνω άλλο. Ετοιμάζω έκθεση ζωγραφικής με δυο θέματα. Το ένα θέμα είναι οι Άγγελοι με τη δική μου οπτική φυσικά και το άλλο είναι ένα θέμα που αφορά στη google και δεν θέλω να το αποκαλύψω ακόμα.

Κάνω πολλά, τα κάνω όλα με το ίδιο πάθος και τα απολαμβάνω όλα εξ ίσου.

Και με την πολιτική θα ήθελα να ασχοληθώ αλλα είναι αδύνατον λόγω χαρακτήρα. Είμαι χύμα, θα σκάσω αν δεν πω την αλήθεια και την άποψη μου και δεν θέλω να εκθέσω αυτόν που θα μ εμπιστευτεί. Είμαι επίσης τελειομανής και αυτό είναι επίσης αρνητικό σε κάποιον που πολιτεύεται.

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles