27.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ελεύθερο κάμπινγκ : Τι χρειάζεται να έχεις μαζί σου και τι ορίζει ο νόμος

Ελεύθερο κάμπινγκ. Για άλλους γοητευτικό, για άλλους τρόπος ζωής, και για άλλους το ακριβώς αντίθετο. Δεν θα άφηναν ποτέ την άνεση δωματίου, για να ψήνονται σε 40 βαθμούς σε μια σκηνή.

Από την άλλη η πληρότητα σε πολλά τουριστικά μέρη, και οι τιμές στα ύψη, κάνουν διαρκώς τον κόσμο να σκέφτεται εναλλακτικές προτάσεις τουρισμού. Επίσης έχει αυξηθεί το ποσοστό του κόσμου που θέλει να συνδέσει τις διακοπές με επαφή στη φύση και χαλάρωση.

Και η αλήθεια είναι ότι και τα οργανωμένα κάμπινγκ το παρέχουν αυτό, όπως της Ελαφοννήσου, που στην ουσία ξυπνάς και κάνεις την βουτιά σου σε μια αχανή αμμώδη παραλία. Χωρίς να χρειαστεί να οδηγήσεις, να παρκάρεις να βγεις έξω. Σε συνδυασμό με την καθαριότητα των χώρων, και το καλο φαγητό που παρέχει, αν κάποιος είναι οργανωμένος στα βασικά, όπως ένα στρώμα για την σκηνή και άλλα μικρογκάτζετ που υπάρχουν άφθονα δεν θα δυσκολευτεί. Καθώς σκηνή παρέχεται εκεί αλλά και ρεύμα.

Τι ορίζει η νομοθεσία για το ελεύθερο κάμπινγκ 

Ας δούμε τι ορίζει η νομοθεσία :Ρητά και κατηγορηματικά το ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα ΔΕΝ επιτρέπεται σε καμία εκδοχή του.

Τιμωρείται από το νόμο με πρόστιμο τουλάχιστον 300€. Εξαιρέσεις αποτελούν οι άδειες σε εκτάσεις για μουσικά φεστιβάλ ή άλλου είδους δραστηριότητες μετά από κατάλληλη άδεια.

Ωστόσο το ελεύθερο κάμπινγκ είναι κάτι που ανθίζει κανονικά, και μάλλον έγκειται στις δημοτικές αρχές του εκάστοτε νησιού ή οποιαδήποτε μέρους αν θα “κυνηγήσουν” τους ελεύθερους κατασκηνωτές.

Για παράδειγμα η δημοτική αρχή της Τήλου δίνει άδεια στους ελεύθερους κατασκηνωτές. Το ίδιο καθεστώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ίσχυε στην Ανάφη, τη Γαύδο και τη Νίσυρο.

Τι θα χρειαστεί μια παρέα αρχάριων ελεύθερων κατασκηνωτών. 

Ρωτήσαμε τον Γιώργο Γριντέλα, που το ακολουθεί ως τρόπο ζωής και μας εδωσε την βασική λίστα.

Στρώμα – αναδιπλούμενο φουσκωτό

Σκηνή 

Μικρό δοχείο νερού (δεν είναι ανάγκη να είναι θερμός, διότι το ζεστό νερό ξεδιψάει τους καλοκαιρινούς μήνες, και όχι το αντίστροφο όπως πιστεύεται)

Φακό κεφαλής, είναι προτιμότερος από έναν απλό φακό, επειδή έχεις και τα δύο σου χέρια ελευθερα την ώρα που φωτίζεις το σημείο που θες.

Σπάγγο αρτάνι ή σχοινί

Μικρό γκαζάκι για μαγείρεμα (Με πολύ μεγάλη προσοχή στην χρησιμοποίησή του)

Μικρό σετ μαγειρικής (κατσαρολάκι, πιατάκι, μαχαιροπίρουνα)

Αδιάβροχο μιας χρήσης ( Δεν πιάνει χώρο και μπορεί να σώσει σε περιπτώσεις ξαφνικής καταιγίδας ή βροχής)

Αναπτήρα και σπίρτα 

Διάφορες αλλαξιές ρούχα.

 

Είναι ένα ιδιαίτερα διττό θέμα το ελεύθερο κάμπινγκ καθως υπάρχει κόσμος που ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να μην επιτρέπεται να κατασκηνώσεις σε μια ελεύθερη παραλία.

ωστόσο πρέπει να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτική σε περιόδους υψηλής επικινδυνότητας για υψηλές πυρκαγιές, και υπό αυτή την έννοια είναι λογικό να επιχειρείται ένας έλεγχος.

Από την άλλη είναι ανταγωνστικό ως προς τα καταλλύματα παντός είδους όπως ξενοδοχεία κτλ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται ιδίως αν δεν είναι κάποιος εξοικειωμένος με τη φύση.

Για κάποιους άλλους έχει γίνει μια συναρπαστική εμπειρία και για κάποιους άλλους τρόπος ζωής.

Στο facebook υπάρχουν ομάδες για το ελεύθερο κάμπινγκ και απαριθμούν χιλιάδες μέλη, καθώς ανταλλάζουν πληροφορίες για τους πιο προσβάσιμους τόπους και φιλικούς στην ελεύθερη κατασκήνωση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles