27.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Life Coaching ή ψυχανάλυση; Η Ειρήνη Κωνσταντάκου βάζει τα πράγματα στη σωστή βάση

“Δυστυχώς σε ένα ζευγάρι, έχουμε 3 σχέσεις, ο κάθε σύντροφος με τον εαυτό του, ο κάθε σύντροφος με την οικογένειά του, και μεταξύ τους το ζευγάρι”

Ομολογώ ότι όταν τη γνώρισα από κοντά και τα είπαμε ενθουσιάστηκα. Δεν είναι μόνο ότι είναι ένα πανέμορφο πλάσμα που εκπέμπει όλα τα θετικά vibes!, έχει και ένα μαγικό τρόπο να σε ξεκλειδώνει, με απλές και ουσιαστικές ερωτήσεις. Και να που βρέθηκα να λέω, το life coaching, μπορεί πραγματικά να είναι ευεργετικό για κάποιους ανθρώπους.

Όμως το life coaching έχει γίνει και μία μάστιγα στην εποχή, και βλέπουμε πολλά βιντεάκια στο tiktok και παντού να κάνουν θραύση. Είναι όμως όλοι σχετικοί με το ζήτημα; Αρκεί μια πιστοποίηση στο coaching για να κάνει κάποιος καριέρα; Τι σημαίνει να τρως τα συναισθήματά σου; και γιατί σε ένα ζευγάρι συνήθως βλέπουμε τρεις σχέσεις;

Με την Ειρήνη Κωνσταντάκου  Διαιτολόγο με ΜSc στην μοριακή διατροφή, Diet coach, relationship coach, & life coach, βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους!

Ειρήνη είσαι επιτυχημένη διαιτολόγος, relationship coach, και life coach. Πως συνδυάζονται αυτά τα τρία μεταξύ τους;

Είναι αλληλένδετα, αν τα δεις από μια ολιστική προσέγγιση. Τόσα χρόνια σαν διαιτολόγος-διατροφολόγος παρατηρούσα πως οι διαιτώμενοί μου παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά κι επειδή μου αρέσει πολύ σαν άνθρωπος να δίνω λύσεις, είπα να το πάω ένα-δυο βήματα παραπέρα. Η διατροφή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχολογία μας και τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.

Όλες οι σχέσεις ξεκινάνε από το «Εγώ» για αυτό κι η αυτογνωσία είναι σπουδαίο κομμάτι στο coaching. Παρατηρούσα πως σχεδόν όλα τα συναισθήματα επηρέαζαν την πείνα ή τον κορεσμό, είδα και βίωσα κιόλας τι σημαίνει να «τρως τα συναισθήματά σου», οπότε εκεί το life coaching με ξεκλείδωσε στο να υποστηρίξω στη διαχείριση του στρες τους διαιτώμενούς μου, η στοχοθέτηση στο να έχουμε επιτυχία κι οι δύο πλευρές και τελικά το πως νιώθουμε σε αυτό το θαυμαστό σώμα επηρεάζει και την αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους. Όλους τους άλλους, σχέσεις ερωτικές, οικογενειακές, ας μην ξεχνάμε ότι οι διατροφικές διαταραχές στην πλειοψηφία τους αναπτύσσονται στην εφηβεία. Ήθελα να καλύψω τα κενά και να προσφέρω περισσότερα, σε περισσότερο κόσμο. Γιατί ας μη γελιόμαστε, στο διαιτολόγο θα απευθυνθεί μικρό ποσοστό, ενώ σαν life coach μπορείς να υποστηρίξεις εν δυνάμει όλο τον πληθυσμό και όλες τις ηλικίες, οπότε τα πάντρεψα όλα αυτά κι έφτιαξα κάτι δικό μου, με γνώσεις κι εκπαίδευση από πολλές διαφορετικές πηγές, επιστήμες και χώρες.

Τι ακριβώς είναι η μοριακή διατροφή;

Η Μοριακή Διατροφή είναι κλάδος της κλασικής διαιτολογίας, που μελετά τη συσχέτιση της διατροφής μας με τα γονίδιά μας. Πιο απλά, υπάρχουν πράγματι γονίδια που σχετίζονται με την παχυσαρκία, με τα καρδιαγγειακά, με τη λιπώδη διήθηση του ήπατος, κλπ., όμως υπάρχουν τρόφιμα, αντιοξειδωτικά, βότανα, ρητίνες, κλπ., που μπορούν να βελτιώσουν ή/ και να καθυστερήσουν κάποιο «κακό» γονίδιο, οπότε φυσικά να το αντιμετωπίσουμε ή ακόμα καλύτερα να το προλάβουμε.

Έκανες πάντα αυτό το επάγγελμα, ή προέκυψε από κάποια ανάγκη για αλλαγή;

Ξεκίνησα σαν διαιτολόγος και στην πορεία διαπίστωσα σύμφωνα με το feedback των πελατών μου πως υπήρχε λόγος που μαζί μου επιτύγχαναν και την απώλεια βάρους και την θετική στάση απέναντι στη ζωή, ακόμα και αλλαγές καριέρας ή οριοθέτηση. Μέσα λοιπόν από τις συνεδρίες ανακάλυπτα τι ωθούσε κάποιον στο να παίρνει βάρος και τι τον εμπόδιζε κι ήθελα αυτό να το διορθώσω. Ήξερα πως δεν είναι διατροφικό, ένιωθα πως έχει βαθιά ρίζα, οπότε ξεκίνησα την αναζήτηση, την μελέτη, την έρευνα. Μέσα στον εγκλεισμό σκέφτηκα πως μπορώ να βρω απαντήσεις και τις βρήκα, μετά κάνοντας το ένα βήμα μετά το άλλο, κι αφού τσέκαρα πως δουλεύει κι έχει εκπληκτικά αποτελέσματα, είπα και αυτό θέλω να το σπουδάσω, να το κατακτήσω και να βοηθήσω κόσμο. Ο στόχος μου πάντα ήταν κι είναι να βοηθάω όσο περισσότερο μπορώ, οπότε στην ουσία με το life coaching ολοκληρώθηκε το παζλ, γιατί πλέον είχα την τεχνογνωσία και τα κατάλληλα εργαλεία.

Ζούμε σε μια εποχή που το life coaching έχει γίνει «μάστιγα». Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό, και πως μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει έναν επαγγελματία, από κάποιον που επικαλείται πως είναι ειδικός και δίνει πχ συμβουλές αυτοπεποίθησης στο tiktok;

Είναι πολύ απλό, σε κάθε επάγγελμα άλλωστε ισχύει το αντίστοιχο, είναι καλό να αναζητούμε πριν καταλήξουμε σε ποιον θα ανοίξουμε την ψυχή μας. Είναι βιογραφικό, είναι site, είναι κανάλι στο YouTube, είναι social media…. Ας κάνουμε έναν έλεγχο, όντως κυκλοφορούν άτομα που δεν γνωρίζουν καν τον ορισμό του coaching. Ένας τίτλος δεν σε κάνει coach ξεκάθαρα, όμως το κομβικό σημείο που είναι γνώρισμα για το coaching είναι πως δεν είναι καθοδηγητικό…. Αυτός που θα σου δώσει συμβουλές σε καθοδηγεί, άρα δεν έχει καμία σχέση με τον κλάδο, είναι πιο απλά χειριστικό, μπορεί και απάτη.

”Θέλει μεγάλη προσοχή κυρίως γιατί χρησιμοποιούν ψεύτικες πιστοποιήσεις που αγοράζουν με 7$, μέσα σε 45’’, από το Instagram”.

Ένας αυθεντικός coach θέλει πολλή δουλειά και για την εκπαίδευσή του και για την προετοιμασία του, για να προπονήσει ανθρώπινες ψυχές. Είναι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο για να μην πω χυδαίο, να εξαπατάς τον άλλο τόσο ανήθικα πουλώντας «το όνειρο» χωρίς καμία γνώση κι επίγνωση.

Μία επιπλέον «μάστιγα» έχει γίνει και το manifestation. Ποια ή γνώμη σου, και ποιο είναι το ακριβές πεδίο πάνω στο οποίο δουλεύει ένας προπονητής ζωής, με τον πελάτη του;

Αναλόγως τώρα την υπαρξιακή βάση του καθενός, το manifestation μπορεί να έχει αποτελέσματα αν ακολουθηθεί σωστά σαν πρακτική και το ίδιο ισχύει και με τα εργαλεία και τις στρατηγικές που χρησιμοποιεί το coaching. Η μαεστρία του καλού coach είναι να χρησιμοποιεί το κατάλληλο εργαλείο, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του πελάτη του, αλλά και τη φύση του προβλήματος-στόχου του coachee. Δηλ. μπορεί άλλη μέθοδο να χρησιμοποιήσει για διακοπή καπνίσματος, άλλη για αλλαγή καριέρας και προφανώς άλλη για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, χωρίς όμως να αποκλείεται κι ο συνδυασμός αυτών. Αυτό φαίνεται από τις 2 πρώτες συνεδρίες που έχει μπει το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο μελών. Η μαγεία με το coaching είναι η εξής…. Πας για ένα ή δυο θέματα που είναι τα πιο πιεστικά και τελικά μπορείς να ανακαλύψεις άλλα που συστηματικά κι επιμελώς αγνοούσες, είναι άκρως δημιουργικό κι ευφάνταστο!

Δεδομένου ότι κάποιος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ή μια σοβαρή πρόκληση στη ζωή του. Πως μπορεί να καταλάβει αν πρέπει να απευθυνθεί σε ψυχολόγο, ή σε life coach;

Είναι πολύ σαφή και ξεκάθαρα τα όρια των δύο επαγγελμάτων, στον ψυχολόγο απευθύνεται κάποιος μη υγιής ή με τραύμα, για αυτό καλείται θεραπευόμενος. Στο coaching πάει ο κάθε ένας μας που έχει μια δυσκολία, μια αμφιβολία, ένα τρενάρισμα, ένα άγχος για να τολμήσει ή να αλλάξει ή να πετύχει κάτι και καλείται πελάτης ή coachee. Πρόσεξέ με, κανονικά μόνο υγιή άτομα κάνουν coaching, ωστόσο άτομα σε θεραπεία που παρακολουθούνται από ψυχίατρο ή ψυχολόγο μπορούν παράλληλα να κάνουν coaching για την επίτευξη ενός στόχου, π.χ. θέλω να αδυνατίσω, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο.

Θα ήθελα να μας περιγράψεις μια περίπτωση πελάτη σου (ανώνυμα πάντα) εάν υπάρχει,  που ένιωσες ότι βοήθησες πολύ, και σε συγκίνησε.

Με πας λίγο πίσω, αλλά είναι η πιο δυνατή και συγκινητική μου στιγμή, στα πρώτα βήματά μου κι έτυχα σε πολύ δύσκολο περιστατικό που ήταν πραγματικά απελπισμένος. Εκείνη τη στιγμή κυριολεκτικά πρώτα μούδιασα ολόκληρη κι έπειτα είπα, αν δεν τον βοηθήσεις εσύ, τότε ποιος…; Ήταν μια ερωτική απογοήτευση που όμως είχε προκαλέσει ματαίωση στο άτομο αυτό, γιατί κατάλαβε μέσα από τις συνεδρίες μας πως η αγάπη δεν μπορεί να είναι κακοποιητική κι εκεί συνειδητοποιώντας τα λάθη του, τα ισοπέδωσε όλα. Σε 45 λεπτά μέσα είχε ανακουφιστεί, είχε ηρεμήσει, είχε χαλαρώσει η φωνή του, οι ώμοι του, οι μύες του προσώπου του… Δεν σου κρύβω πως δάκρυσα… Εκεί είπα «Ειρήνη φτιάχτηκες για να είσαι Coach», έχεις το χάρισμα, καλλιέργησέ το!

Αν κάποιος τραπεζικός για παράδειγμα, ή γραμματέας ή οτιδήποτε, αποφασίζει  να κάνει στροφή στην καριέρα του και να ασχοληθεί με τη συμβουλευτική. Αρκεί μια πιστοποίηση από έναν οποιοδήποτε φορέα για να ξεκινήσει; Τι θα τον ή την συμβούλευες;

Θα ήθελα αρχικά να αναρωτηθεί αν είναι το πάθος του, ο έρωτάς του, το οξυγόνο του… Δεν είναι εύκολο επάγγελμα, και δεν είναι για όλους. Βλέπω μέσα στα χρόνια της εκπαίδευσής μου, γιατί δεν ολοκληρώνεται στο coaching ποτέ η γνώση, πως θέλει πολλή αγάπη, σεβασμό κι αποδοχή στον άνθρωπο. Θα συμβούλευα πριν καν αρχίσει με τις σπουδές, πρώτα να κάνει ο ίδιος coaching για να διαπιστώσει αν είναι αληθινό «θέλω» του ή να διαβάσει βιβλία για να πάρει από διαφορετικές πηγές πληροφορίες και ασφαλώς να παρακολουθήσει σεμινάρια και στα ελληνικά και στα αγγλικά για να διαμορφώσει άποψη. Κατά τη διαδικασία της αυτογνωσίας βρίσκουμε ποιο είναι το νόημα κι ο σκοπός της ζωής μας.

Ειρήνη Κωνσταντάκου

Πόσο γρήγορα μπορεί να αποδώσει αυτή η εργασία, και να βιοπορίζεται κάποιος μέσα από αυτή;

Αυτό εξαρτάται ξεκάθαρα, από το πόσο το αγαπάς, πόσο δεσμευμένος είσαι να το υπηρετήσεις… Και πως θες να το χτίσεις. Ακόμα και σε αυτό υπάρχουν μοντέλα στο coaching που σε βοηθούν να το οριοθετήσεις και να το επιτύχεις μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα. Είναι θέμα στοχοθεσίας και αυτό-coaching.

Ως realationship coach, θα ήθελα να μου μιλήσεις για τις σχέσεις των ανθρώπων, που δυστυχώς πάσχουν σε μεγάλο βαθμό, και πως μπορούν να βοηθηθούν. Κάνουν προσπάθειες τα ζευγάρια;

Η αλήθεια είναι πως από εκεί πηγάζουν όλα… Εκεί κρύβεται το κλειδί της επιτυχίας σε όλες μας τις σχέσεις… Είναι τόσο απλό και καθόλου εύκολο. Η επικοινωνία είναι το μόνο μέσο για επιτυχημένες και μακροχρόνιες σχέσεις, μέσω αυτής κερδίζεται η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός κι η εκτίμηση, πολύ σπουδαίες αρετές. Οι σχέσεις των ανθρώπων κλονίζονται γιατί δεν έχουν σωστή κι ενεργητική ακρόαση, πολλές φορές νομίζουμε ότι ακούμε, αλλά απλά απαντάμε στα λόγια του άλλου, χωρίς σκέψη, χωρίς στοχασμό. Νομίζω πως όλοι πρέπει να εκπαιδευτούμε στο να επικοινωνούμε σωστά, ειλικρινά, χωρίς φόβο και πάθος.

Με ευγενικό τρόπο, με λάθη και διορθωτικές κινήσεις, με την αλήθεια που φέρει κάθε πλευρά και τη διάθεση για να βρεθεί μια λύση. Τα ζευγάρια κάνουν προσπάθειες μόνο όταν βαδίζουν στο δρόμο της αγάπης και της εξέλιξης, με λύπη μου συναντώ πιο συχνά τον έναν από τους δύο συντρόφους, συνήθως αυτός που είναι λίγο πιο δουλεμένος.

«Δυστυχώς σε ένα ζευγάρι, έχουμε 3 σχέσεις, ο κάθε σύντροφος με τον εαυτό του, ο κάθε σύντροφος με την οικογένειά του και μεταξύ τους το ζευγάρι.»

Οπότε καταλαβαίνει κανείς, γιατί είναι τόσο εύκολες οι ψυχοπαθολογίες στις ερωτικές σχέσεις. Κουβαλάμε τραύματα από έμβρυα, αν δεν τα θεραπεύσουμε, αν δεν βρούμε την ταυτότητά μας και το νόημα της ύπαρξής μας, είναι απίθανο να έχουμε βαθιές κι αυθεντικές σχέσεις που έχουν βάση τους την ανιδιοτελή αγάπη. Αυτός είναι ο αγαπημένος μου τομέας, η λατρεία μου με το relationship coaching!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles