32 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ο Μ. Κορβέσης από υπάλληλος έγινε ψηφιακός νομάς, και κάνει την δουλειά των ονείρων του

μασ μιλα για το πωσ ειναι να δουλευεισ ανα τον κοσμο, αλλα και ποσο μπορει να αμοιφθει ενασ ψηφιακοσ νομασ 

Αν κάποιος έχει αναρωτηθεί ποτέ, τι είναι ψηφιακός νομάς, και πως μπορείς να βιοπορίζεσαι από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, εδώ θα βρει τις απαντήσεις.

Ο Μάρκος Κορβέσης βοηθάει άτομα σε όλο τον κόσμο να βρουν το ικιγκάι τους, στην Ευρώπη είναι γνωστό ως μια εργασία που αγαπάς, την κάνεις καλά, τη χρειάζεται ο κόσμος και ανταμείβεσαι για αυτή.
Είναι Σύμβουλος Καριέρας με εκπαίδευση σε 16 χώρες και εξειδικεύεται σε αναζήτηση εργασίας, αλλαγή καριέρας και εργασία εξ αποστάσεως ταξιδεύοντας τον κόσμο (Digital Nomadism) μιας και έχει ταξιδέψει σε 34 χώρες από το 2018 έως σήμερα.

Έχει βοηθήσει πάνω από 1000 άτομα, 50+ εθνικοτήτων με επιτυχίες σε 30+χώρες.

Η συνέντευξη έγινε ενώ, ο Μάρκος βρισκόταν στην Λετονία.

Μάρκος Κορβέσης

Μάρκο, ήσουν για πολλά χρόνια υπάλληλος, αν δεν απατώμαι, πως πήρες την απόφαση να κάνεις στροφή στην καριέρα σου;

Άλλαξα πάνω από 30 εργασίες μέχρι να ανακαλύψω ένα αντικείμενο που πραγματικά αγαπώ, τη συμβουλευτική καριέρας. Παράλληλα διαπίστωσα ότι σε όλες τις θέσεις εργασίας που είχα ως υπάλληλος πάντα κάτι μου έλειπε και αυτό το κάτι ήταν η «ελευθερία»! Γεωγραφική ελευθερία να εργάζομαι από όπου θέλω, χρονική ελευθερία να εργάζομαι όποτε θέλω, εργασιακή ελευθερία να εργάζομαι όπως θέλω και οικονομική ελευθερία να εργάζομαι πάνω σε κάτι που έχει πολλές προοπτικές, ενώ ταυτόχρονα να μπορώ να προσφέρω ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Τι είναι το ικιγκάι και πως δημιουργήθηκε η LeadCompass;

Το ικιγκάι προέρχεται από την Ιαπωνία και ο πιο κοντινός όρος στην Ελλάδα είναι η Ευδαιμονία. Το ικιγκάι είναι όταν κάνουμε το σκοπό της ζωής μας, τον τρόπο που ζούμε τη ζωή, είναι αυτό που μας σηκώνει το πρωί από το κρεβάτι για να αδράξουμε τη μέρα. Στην Ευρώπη είναι γνωστό ως μια εργασία που αγαπάς, την κάνεις καλά, τη χρειάζεται ο κόσμος και ανταμείβεσαι για αυτή. Ωστόσο, σύμφωνα με την αυθεντική του Γιαπωνέζικη έννοια, μπορεί να είναι και ένα χόμπι, μια εθελοντική δράση, ή και συνδυασμός όλων των παραπάνω.

Η LeadCompass ιδρύθηκε από μια ομάδα νέων στη Θεσσαλονίκη το 2015 για να βοηθήσει κυρίως μαθητές λυκείου και φοιτητές με επαγγελματικό προσανατολισμό και εύρεση εργασίας. Το 2018 μπήκα στην ομάδα και το 2019 έγινα συνιδιοκτήτης της επιχείρησης όπου και στραφήκαμε πλήρως στη βοήθεια ενηλίκων για εύρεση εργασίας και αλλαγή καριέρας, έχουμε πλέον πελάτες και 50-65 ετών. Οι υπηρεσίες μας προσφέρονται εξ αποστάσεως, αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε πελάτες από ΗΠΑ έως Αυστραλία και από Ισλανδία έως Νότια Αφρική.

Από τον Αύγουστο του 2022 προσφέρουμε και υπηρεσίες εύρεσης προσωπικού (recruiting) προς εργοδότες και φέτος η πιο νέα μας υπηρεσία είναι να βοηθάμε άτομα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση με online υπηρεσίες έχοντας ως στόχο να μπορούν να εργάζονται από οπουδήποτε και αν θέλουν να γίνουν ψηφιακοί νομάδες σαν εμένα και να ταξιδεύουν τον κόσμο.

Είσαι αυτό που λέμε ψηφιακός νομάς. Εξήγησε μας τι ακριβώς είναι;

Ψηφιακός νομάς είναι εκείνος που ταξιδεύει και εργάζεται εξ αποστάσεως με τη χρήση της τεχνολογίας όπως ένα laptop, tablet, ή smartphone. Κάποιοι ψηφιακοί νομάδες (Digital Nomads), επιλέγουν να ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας τους, άλλοι στο εξωτερικό και ο καθένας με ότι προτιμήσεις έχει. Άλλοι αλλάζουν μέρος πολύ συχνά κάθε λίγες ημέρες ή εβδομάδες και άλλοι μένουν σε ένα μέρος για μήνες ή και χρόνια. Προσωπικά αλλάζω χώρα συνήθως κάθε 1-2 μήνες.

Μάρκος Κορβέσης

 

Αλήθεια όταν πρωτοξεκίνησες, πίστεψες πως θα είχες τόσο μεγάλη επιτυχία και θα μπορείς να βιοπορίζεσαι, μόνο με έναν υπολογιστή στην ουσία;

Ναι γιατί είχα παρακολουθήσει μια εκδήλωση το 2018 για ψηφιακούς νομάδες στην Αθήνα και εκεί γνώρισα CEO επιχείρησης Marketing από τον Καναδά με 200+ άτομα προσωπικό. Παράλληλα γνώρισα και άλλα άτομα, από ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι ιδρυτές και CEO μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων οπότε σκέφτηκα ότι αφού μπορούν να το κάνουν κάποιοι θα βρω τον τρόπο να το κάνω και εγώ.

Πέρα από αυτό, αξιοποιώ πλήρως το γεωγραφικό αρμπιτράζ, που σημαίνει ότι συνήθως ταξιδεύω σε χώρες με χαμηλότερο κόστος ζωής από την Ελλάδα, όπως είναι η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία, όπου με τα ίδια χρήματα που θα ξόδευα στην Αθήνα, εκεί αγοράζω έως και 5-10 φορές περισσότερα ή καλύτερα πράγματα και υπηρεσίες.

«Να αναφέρω ενδεικτικά ότι έχω μείνει σε βίλα με πισίνα με 20€/νύχτα (2κλινο) και σε ουρανοξύστη με πισίνα και γυμναστήριο σε 65τμ 2κλινο διαμέρισμα και θέα στην πόλη από τον 32ο όροφο, με μόλις 30€/νύχτα. Στους 8 μήνες που ταξίδευα στη Νοτιοανατολική Ασία κατά μέσο όρο τα γεύματα που είχα στα εστιατόρια ήταν 2-3€/γεύμα».

Πόσο εύκολο είναι να δουλεύεις εξ αποστάσεως αποκλειστικά, και σε διάφορες χώρες του κόσμου;

Είναι η πιο εύκολη εποχή, λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχουν πάνω από 300 ειδικότητες που γίνονται εξ αποστάσεως, από γραμματειακή υποστήριξη και πωλήσεις έως προγραμματισμό και Digital Marketing. Γνωρίζω άτομα που κάνουν γραμματειακή υποστήριξη με 25€/ώρα, άτομα που προσφέρουν μαθήματα Αγγλικών και κερδίζουν 100€/ώρα και άλλους επαγγελματίες όπως εκπαιδευτές, συμβούλους και coaches που κερδίζουν ακόμα και 5ψηφια ποσά ανά ώρα!

Επίσης αν κάποιος έχει δική του επιχείρηση και τη στήσει σωστά θα είναι θέμα χρόνου να έχει και τρόπους να κερδίζει παθητικό εισόδημα όπως online courses, αποκλειστικές συνδρομές και ομάδα που προσφέρει υπηρεσίες. Πολλά από τα επαγγέλματα που γίνονται εξ αποστάσεως χρειάζονται μόλις λίγους μήνες έρευνας, εκπαίδευσης και εξάσκησης για να πετύχει κάποιος την αλλαγή καριέρας.

Σε ότι αφορά τα ταξίδια, το Ελληνικό διαβατήριο είναι πολύ ισχυρό, μάλιστα έρχεται 4ο παγκοσμίως σε κατάταξη, μαζί με ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ιαπωνία. Η κατάταξη αφορά τις χώρες που μπορούμε εύκολα να ταξιδέψουμε, οπότε όποιος έχει Ελληνικό διαβατήριο έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε ότι αφορά τα ταξίδια. Από εκεί και πέρα ανάλογα το αντικείμενο του καθενός και τον χαρακτήρα του κάθε ατόμου, υπάρχουν προκλήσεις όπως διαφορά στη ζώνη ώρας και προσαρμογή σε νέο περιβάλλον και κουλτούρες.

Μπορεί ο καθένας να το κάνει αυτό πιστεύεις;

Έχω γνωρίσει πάρα πολλά άτομα που το κάνουν αυτό και από όλες τις ηλικίες, ακόμα και άτομα με παιδιά και κατοικίδια, οπότε πιστεύω πως ναι οι περισσότεροι μπορούν να το κάνουν. Αν ωστόσο κάποιος έχει παιδιά ή κατοικίδια, οι προκλήσεις συνήθως είναι περισσότερες.

Συνάντησες δυσκολίες σε κάποιες χώρες, ποιο ήταν το πιο περίεργο περιστατικό που σου συνέβη;

Η πιο συχνή δυσκολία που συναντώ είναι να πάω κάπου με αργή ταχύτητα internet με αποτέλεσμα να χρειαστεί να βρω λύση για να κάνω βιντεοκλήσεις και να στέλνω email και αρχεία. Συνήθως όμως έχει να κάνει με το χώρο που είμαι, οπότε απλά αλλάζω χώρο αν χρειάζεται, μπορεί να είναι από ένα δωμάτιο σε άλλο, ή άλλο ξενοδοχείο, ή ένα καφέ ή co-working space με καλό internet. Το πιο περίεργο περιστατικό που συνάντησα ήταν σε μια πόλη της Ταϊλάνδης που ένα co-working space ήταν κλειστό τις Δευτέρες. Τα Co-working spaces είναι συνήθως ανοιχτά 24×7, όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας.

Μάρκος Κορβέσης

Τι θα συμβούλευες κάποιον που έχει βαρεθεί τη δουλειά γραφείου 9-5, και τον γοητεύει απίστευτα αυτός ο τρόπος ζωής;

Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου και να συζητήσουμε για το πως μπορώ να τον βοηθήσω. Είμαστε πραγματικά στην καλύτερη και ευκολότερη εποχή για να γίνει κάποιος ψηφιακός νομάς από κάθε άποψη! Κάθε μέρα που περνάει μάλιστα είναι και καλύτερη μιας και αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερα μέρη στον κόσμο τεχνολογικά και τα επαγγέλματα που γίνονται εξ αποστάσεως πολλαπλασιάζονται. Κάτι που καλό είναι να έχει ο καθένας υπόψιν είναι ότι πιο εύκολα θα γίνει κάποιος ψηφιακός νομάς ως ελεύθερος επαγγελματίας μιας και οι εργοδότες σπάνια επιτρέπουν σε υπαλλήλους να έχουν αυτό τον τρόπο ζωής.

Ποια ήταν η πιο συγκινητική ιστορία ανθρώπου που τον βοήθησες να αλλάξει τη ζωή του;

Μια ιστορία που αγαπώ πολύ είναι με μια κοπέλα από Ουγγαρία σε ένα από τα ταξίδια μου στη Γρανάδα της Ισπανίας, το όνομά της Zsofia. Τη συνάντησα σε μια εκδήλωση που είχε ένα τοπικό bar της περιοχής μαζί με 30+ ταξιδιώτες. Της ανέφερα με τι ασχολούμαι και μετά από 3 μήνες κάναμε το πακέτο συμβουλευτικής που βοηθάω άτομα να κάνουν αλλαγή καριέρας. Η κοπέλα ήταν άνεργη και στο παρελθόν είχε εργαστεί ως βοηθός λογιστή σε οικογενειακή επιχείρηση και λάντζα σε εστιατόρια. Αφού βρήκαμε τι ακριβώς της ταιριάζει να κάνει, συμμετείχε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που της πρότεινα για απόκτηση γνώσεων, ικανοτήτων, εμπειρίας και γνωριμιών και 6 μήνες μετά ίδρυσε τη δική της επιχείρηση στην Τενερίφη της Ισπανίας. Εκεί μαζί με την αδελφή της και τη μητέρα της, προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα γυναικείας ενδυνάμωσης με υπηρεσίες όπως yoga, διαλογισμό, εκπαιδεύσεις προσωπικής ανάπτυξης και δραστηριότητες στη φύση. Μπορείτε να την ακολουθήσετε στο Instagram στο natural.soulhealing Η Zsofia όχι μόνο άλλαξε τη δική της ζωή αλλά και τη ζωή της αδελφής της, της μητέρας της και όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν στα προγράμματά της. Είναι ένα άτομο γεμάτο θετική ενέργεια και αν σας βγάλει ο δρόμος προς την Τενερίφη, προτείνω να επικοινωνήσετε μαζί της και να συμμετάσχετε σε κάποιο από τα υπέροχα προγράμματα που προσφέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles