32 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ο Σεφ των “γαλαζοαίματων” Νίκος Κουλούσιας: ”Σκέφτηκα αρκετές φορές να τα παρατήσω..”

το bullying, οι συνταγεσ για ανθρωπουσ με προβληματα ορασησ, τα νεα τηλεοπτικα σχεδια, και η γνωμη του για τα reality μαγειρικησ 

Ο Νίκος Κουλούσιας είναι ο γνωστός σεφ των γαλαζοαίματων, καθώς έχει μαγειρέψει στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, αλλά ακόμα και για τον Πούτιν.

Στην συνέντευξή μας, ωστόσο, εστιάσαμε σε απλά και πρακτικά ζητήματα της δουλειάς αυτής, που δεν είναι καθόλου εύκολη.

Ο Νίκος μίλησε για το bullying που έχει δεχθεί, πως είναι να δουλεύεις σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, τις συνταγές που πρώτος έφτιαξε για τους τυφλούς συνανθρώπους μας, αλλά και το αν «πρέπει» οι φιλόδοξοι μάγειρες να πηγαίνουν στα reality για να ξεχωρίσουν.

Νίκος Κουλούσιας

Το περίμενες ποτέ, πως ένα παιδί από την Κοζάνη, θα γινόταν γνωστός ως ο σεφ των γαλαζοαίματων; Μίλησέ μου για την διαδρομή αυτή.

Σίγουρα δεν έχει να κάνει με την καταγωγή ενός ανθρώπου αλλά η αγάπη που αποκτάς μέσα από την δουλειά που έχεις επιλέξει. Το να γίνεις γνωστός με αυτό που κάνεις είναι όταν καταφέρεις να «ακούσουν» ένα κομμάτι της αγάπης σου και άνθρωποι που είναι εκτός επαγγέλματος και αυτό είναι που λες ότι κάτι κάνεις σωστά.

Δεν φημίζεται ωστόσο ως ένα εύκολο επάγγελμα. Θα ήθελα να μου πεις για τις δύσκολες στιγμές, το bulling που πέρασες, εάν πέρασες;

Όχι δεν είναι εύκολο επάγγελμα , υπάρχουν πολλές συναισθηματικές ανατροπές, πίεση, τελειότητα και πόσο μάλλον να έχεις κατανόηση ότι δεν υπάρχουν στιγμές π.χ όπως Χριστούγεννα, Πάσχα και γιορτές όπου να βρίσκεσαι σπίτι με τους αγαπημένους σου. Πρέπει να κατανοήσεις ότι εσύ θα είσαι ένας από αυτούς που γλυκαίνει αυτές τις στιγμές για ανθρώπους που έχουν χρόνο να βγαίνουν με τους αγαπημένους τους υπό τέτοιες συνθήκες. Εάν το καταλάβεις αυτό είσαι έτοιμος για την κουζίνα.

”Bullying: Φυσικά και υπήρχε και ακόμα υπάρχει σε μια κουζίνα”.

Ο κάθε ένας θέλει να δείχνει με τον δικό του τρόπο ότι είναι καλύτερος από εσένα. Τότε δεν υπήρχαν οι  κουβέντες όπως τώρα και φυσικά η βοήθεια από διάφορα σωματεία. Και ίσως και αυτό είναι η δικαιολογία πλέον στα παιδιά και δεν έχουν συμπεριφορά ιεραρχίας.

Εγώ έχω να πω ότι όλοι αυτοί που το έκαναν σε εμένα έψαχναν μια θέση κάπου γιατί είχαν την ανάγκη να τους βοηθήσω. Φυσικά και το έκανα, φυσικά και τράβηξα παιδιά στην ομάδα μου.

Τι χρειάζεται να έχει ένας άνθρωπος για να επιτύχει στην μαγειρική πιο πολύ, ταλέντο ή υπομονή;

Αρχικά πρέπει να είναι φινετσάτος.

Να είναι «κύριος» στην συμπεριφορά των υλικών. Εξυπακούεται ότι χρειάζεται να έχεις ταλέντο αλλά με το ταλέντο έρχεται και η υπομονή. Λάθη θα γίνονται, δεν τα παρατάμε συνεχίζουμε και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε.

Νίκος Κουλούσιας

Αλήθεια πως να δουλεύεις σε συνθήκες καύσωνα σε μια κουζίνα, τι μέτρα προστασίας παίρνετε συνήθως οι εργαζόμενοι εκεί;

Αυτό είναι ένα κομμάτι που καταλαβαίνει κανείς, ότι αυτό το επάγγελμα δεν είναι εύκολο. Πρόσφατα είχαμε στην Ελλάδα ένα κύμα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες που το σώμα σου λέει τέλος αλλά εσύ το φέρνεις σε υπεράνθρωπες καταστάσεις. Παίρνεις την αναπνοή σου και λες πέρασε και η μέρα αυτή. Ειδικά μέτρα δεν υπάρχουν απλά προετοιμάζεσαι και γνωρίζεις ότι θα ζοριστεί το σώμα σου. Πολύ νερό συνέχεια αλλά και οι στολές μας είναι φτιαγμένες να αντέχουμε σε υψηλές θερμοκρασίες.

”Και φυσικά ο καλύτερος μας φίλος σε αυτές της περιπτώσεις είναι οι θάλαμοι κατάψυξης που μπαίνεις για κανένα πεντάλεπτο”

Η δουλειά του σεφ, βάσει της εμπειρίας σου, είναι καλύτερα εδώ ή στο εξωτερικό να την κάνει κάποιος;

Πλέον δεν έχει μεγάλη διαφορά. Άλλωστε ήρθαν και αλυσίδες εταιριών από το εξωτερικό στην Ελλάδα που έχουν εφαρμόσει το σύστημα του εξωτερικού. Για το βιογραφικό του και την εμπειρία, θα πρέπει να πηγαίνει κάποιος και στο εξωτερικό, και πόσο μάλλον γαστρονομικά ώστε να αποκτήσει γνώση και πείρα πάνω στο επάγγελμα.

Είχες πάρει μια θαυμάσια πρωτοβουλία, όπου εκδώσατε συνταγές με το σύστημα Brait για τυφλούς. Μίλησε μου για αυτό;

Την ανησυχία για να κάνω αυτό το πράγμα την πήρα από μια κοπέλα που παρακολουθούσα σε ένα reality μαγειρικής. Η κοπέλα δεν είχε όραση αλλά έβγαζε θαυμάσια πιάτα και έλεγα μα πως σίγουρα θα υπάρχουν η θα έχει κάποιες συνταγές. Και έτσι το έψαξα. Δυστυχώς δεν υπήρχαν πουθενά και έτσι πήρα την απόφαση να κάνω κάποιες ενέργειες και να ρωτήσω σε ειδικά τμήματα και έτσι έγινε. Εύχομαι να φέρω ένα όνειρο σε ανθρώπους που έχουν αυτό το πρόβλημα αλλά θέλουν μα ασχοληθούν με αυτό λίγο πιο κοντά.

Τι ετοιμάζεις αυτή την εποχή;

Έχω διάφορα πρότζεκτ εντός και στο εκτός! Θα ετοιμαστεί μια τηλεοπτική σειρά την ερχόμενη σεζόν που θα κάνουμε λίγο διαφορετικά πραγματάκια! Θα ανακοινωθούν μόλις είμαστε έτοιμοι.

Από που αντλείς έμπνευση για τις συνταγές σου και πες μου το πιο πρωτότυπο πράγμα που έχεις φτιάξει με τα πιο αταίριαστα υλικά;

Εγώ είμαι άνθρωπος τις φύσης. Περπατάω πολύ, ταξιδεύω πολύ, γνωρίζω διάφορους προορισμούς και ανθρώπους. Μπορώ να κάτσω σε ένα τραπέζι να κοιτάω γύρω – γύρω, να βλέπω χρώματα και αυτά τα χρώματα να τα ψάξω σε υλικά ώστε να τα φωτογραφίσω στα πιάτα μου.

Το πιο περίεργο που έκανα άλλα έκανε θραύση ήταν το γλυκό του κουταλιού φακές με πράσινο πιπέρι – παγωτό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και καπνιστά κεράσια!

Nίκο, με το χέρι στην καρδιά, σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;

Αρκετές φορές όταν βέβαια ήμουν νέος. Υπήρχαν στιγμές που σκεφτόμουν ότι: αυτό εγώ θα περνάω μια ζωή ; Εκεί έρχεται η υπομονή που ρωτήσατε ποιο πάνω. Τι κάνεις; Απλά παίζεις με το ταλέντο σου, σηκώνεις το κεφάλι σου και προχωράς. Βάζεις στόχους που δεν μπορείς να τους πιάσεις τώρα αλλά ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι κάποια στιγμή θα τους πιάσεις και αν το έκανες αυτό, βάζεις καινούργιους άπιαστους στόχους και έτσι προχωράς.

Νίκος Κουλούσιας

Tι θα συμβούλευες έναν νέο σήμερα που θέλει να γίνει σεφ; Επίσης θα ήταν καλή ιδέα πιστεύεις να πάει σε ένα reality;

Να μην έχει ποτέ στο μυαλό του ότι θα βγει από μια σχολή και θα είναι σεφ .. Δεν σπουδάζεις σεφ αλλά μάγειρας όπως είμαστε όλοι μας. Εάν μεταφράσεις από το αγγλικό την λέξη Σεφ τι σημαίνει; Άρα καταλαβαίνουμε τι είναι.

Να έχει υπομονή να ψάξει μέσα του αυτό που πραγματικά θέλει και να έχει άποψη για τα πιάτα που θα βγάλει σε φίλους και γνωστούς αρχικά. Να ψάχνεται με νέες τεχνικές μαγειρικές αλλά και υλικά και να είναι ευγενικός σε ανθρώπους που μπορούν να του δείχνουν και ας είναι στην ίδια ηλικία αλλά μικρότεροι από αυτόν. Να κάνει συνεργασίες με σεφ που έχουν αποκτήσει πολλά βραβεία γιατί εκεί θα μάθουν και κάποια πράγματα παραπάνω.

 «Όσο για τα μαγειρικά τηλεπαιχνίδια να ξέρετε ότι δεν αντικατοπτρίζουν την  πραγματικότητα»

Φανταστείτε ότι πρέπει να κάνουν ένα πιάτο σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εννοώ στην πραγματικότητα σε αυτό το χρονικό διάστημα κάνεις άλλες 15 δουλειές.

Η κουζίνα δεν είναι το να έχεις το «μαλλάκι σου καρφάκια»,όμορφα τατουάζ στο χέρι και να μιλάς για να θέλεις να μπεις από την οθόνη και να φας αυτό που έκανε. Ο μάγειρας δεν είναι μαρκετίστας. Μαγειρεύει.

Εάν ξέρεις να μαγειρεύεις πολύ καλά και για κάποιον λόγο δεν σε παίρνανε για να μπεις έστω και στον τελικό θα αρχίζει ο κόσμος να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.

Εάν έχεις και δικό σου εστιατόριο και πας σε ένα τέτοιο σόου για να το πλασάρεις και δεν περάσεις, θα χάσεις πελατεία.

Πρέπει να είσαι απόλυτος αποφασισμένος ότι θα απευθυνθείς σε κοινό με ότι συνεπάγεται αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles