32.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η Αρπαγή της Ευρώπης

Η Ευρώπη ήταν κόρη του Βασιλιά Αγήνορα και της Τηλέφασσας.  Όλοι μακάριζαν τον Αγήνορα που είχε μια τόσο όμορφη κόρη, και περίμεναν να μάθουν και άλλοι εύχονταν να ήταν οι ίδιοι ο τυχερός που θα την παντρευόταν.

Μια μέρα η Ευρώπη και ενώ είχε κουραστεί από το παιχνίδι με τις φίλες της, έκατσε σε ένα απόμερο σημείο στη θάλασσα να ξεκουραστεί. Εκεί ξαφνικά στα πόδια της είδε ξαπλωμένο ένα ταύρο. Επρόκειτο για έναν κατάλευκο και όμορφο ταύρο που τα κέρατά του είχαν το σχήμα του μισοφέγγαρου.

Στην αρχή φοβήθηκε η Ευρώπη, μα μετά ηρέμησε. Έξαλλου ήταν τόσο γλυκό αυτό το ζώο, άρχισε να το χαϊδεύει ώσπου πήρε θάρρος και πιάστηκε από τα κέρατά του, και το καβάλησε.

Μάλιστα η Ευρώπη σκέφθηκε να οδηγήσει τον ταύρο στο παλάτι και να τον παραδώσει στον πατέρα της, που θα χαιρόταν πολύ, με αυτό το μοναδικό σε ομορφιά ζώο στα κοπάδια του.

Χτύπησε ελαφρώς με τα πόδια της την κοιλιά του. Μα αντί ο ταύρος να πάει προς το παλάτι, ξεκίνησε μια ξέφρενη πορεία προς τη θάλασσα.

Η Ευρώπη ξεφώνισε από τον τρόμο, και άρχισε να καλεί σε βοήθεια, ενώ τα χέρια της άρχισαν να σφίγγουν ακόμα πιο πολύ τα κέρατα του ταύρου, και όταν τον είδε να πέφτει στο νερό, φοβήθηκε πως είχε έρθει το τέλος της.

Όμως σαν από θαύμα ο λευκός ταύρος κολυμπούσε γοργά και ακούραστα μένοντας στην επιφάνεια! Αυτό συνέβαινε γιατί απλούστατα ήταν ο ίδιος ο Δίας! Όταν πρωτοείδε την Ευρώπη τον μάγεψε τόσο η ομορφιά της, που αποφάσισε να μεταμορφωθεί σε ταύρο και να την κλέψει.

Διασχίζοντας τον απέραντο ωκεανό, βρέθηκαν στην Κρήτη.  Βγήκε στη στεριά σταμάτησε σε μια ρεματιά γεμάτη πελώρια πλατάνια, και ξαφνικά αποκαλύφθηκε με όλη του τη μεγαλοπρέπεια μπροστά τής.

Με την Ευρώπη ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων Δίας, απέκτησε 3 παιδιά. Τον Μίνωα, τον περίφημο και δοξασμένο βασιλιά της Κρήτης, τον Σαρπηδόνα, και τον Ροδάμανθη.

Πριν εγκαταλείψει την Ευρώπη ο Δίας, την πάντρεψε με τον Αστερίωνα που βασίλευε εκείνη την εποχή στην Κρήτη.

Στο ζευγάρι ο Δίας έκανε τρία πολύτιμα δώρα.

Το ένα ήταν ένας χάλκινος αδριάντας που είχε κατασκευάσει ο Ήφαιστος, και έμοιαζε με τα σημερινά ρομπότ. Ήταν ο περίφημος Τάλω, περίφημος και τρομερός στην όψη, φύλαγε τις ακτές της Κρήτης και δεν άφηνε κανέναν να πλησιάσει.

Το δεύτερο ήταν ένας φοβερός σκύλος που δεν του ξέφευγε ποτέ η λεία του, και το τρίτο ένα όπλο που έβρισκε πάντα το στόχο του.

Στην Κρήτη η Ευρώπη λατρεύτηκε με το όνομα Ελλωτίς και για να την τιμήσουν έκαναν μια μεγάλη γιορτή τα Ελλώτια με τις περίφημες ταυρομαχίες.

Με αυτό τον τρόπο τιμούσαν και τον Δία, ενώ στην πομπή κρατούσαν τα κόκκαλα της Ευρώπης τυλιγμένα σε δάφνες και χρυσό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles