32 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η Καλλιστώ, η Μεγάλη Άρκτος και πως πήρε τό όνομά της η Αρκαδία

Μια ιστορία από την αρχαία ελληνική μυθολογία, για την Καλλιστώ την πανέμορφη κόρη του Λυκάονα του Βασιλιά, που όμως ο Δίας μεταμόρφωσε σε λύκο γιατί έκανε μια φριχτή πράξη, από την υπερβολική του λατρεία στον θεό.

Για τους αρχαίους Αρκάδες η Καλλιστώ ήταν εθνική ηρωίδα,την οποία και τιμούσαν παρά τον Ναό της Άρτεμιδος, όπου βρισκόταν και ο τάφος της. Ήταν μητέρα του βασιλέως Αρκάδα, από τον οποίο πήραν το όνομά τους οι Αρκάδες. Οι Τεγεάτες μάλιστα είχαν αφιερώσει ναό στην Καλλιστώ μαζί με λατρευτικό άγαλμα στους Δελφούς.

Λυκάονας ο Βασιλιάς που τιμωρήθηκε σκληρά από τον Δία 

Ο Λυκάονας ήταν γιος του Πελασγού και ένας από τους πρώτους Έλληνες που κατοίκησαν στην Αρκαδία. Το όνομά του σήμαινε ‘’φωτεινός’’.  Έχτισε μια όμορφη πόλη στο βουνό Λύκαιο, τη Λυκόσουρα, και βασίλεψε για πολλά χρόνια.

Λένε ότι ήταν ένας από τους πιο δίκαιους και ευσεβείς Βασιλιάδες και μάλιστα στην Κορυφή του Λυκαίου είχε χτίσει έναν υπέρλαμπρο ναό αφιερωμένο στον Λύκαιο Δία.

Στη Λυκόσουρα γινόταν κάθε χρόνο μεγάλες γιορτές και αθλητικοί αγώνες για να τιμούν τον Δία και ονομαζόταν Λύκαια.

Ο Λυκάονας παντρεύτηκε πολλές γυναίκες και απέκτησε 50 γιους και δύο κόρες, την Δία και την Καλλιστώ. Καλλιστώ σημαίνει η ωραιότερη και πράγματι ήταν φημισμένη η Καλλιστώ για την ομορφιά της σε όλη την Πελοπόννησο.

Ωστόσο ο μεγάλος Βασιλιάς έκανε μια μέρα ένα πολύ μεγάλο και βαρύ σφάλμα. Λάτρευε τόσο τον Δία που για να τον ευχαριστήσει και να τον κάνει να καταλάβει πόσο πολύ τον τιμά, αποφάσισε να προσφέρει για θυσία όχι ένα ζώο όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε, αλλά ένα παιδί.

Όμως ο Δίας όχι μόνο δεν ευχαριστήθηκε αλλά θύμωσε τρομερά από αυτή τη μακάβρια θυσία. Πρώτα από όλα έφερε ξανά στη ζωή το παιδί, και η φωνή του ακούστηκε βροντερή και γεμάτη απειλή στον Ναό.

-Λυκάονα αυτό που έκανες έσβησε κάθε τιμή που μου έχεις προσφέρει μέχρι τώρα! Ετοιμάσου να δεχθείς την αυστηρή και δίκαιη τιμωρία μου.

Ο Λυκάονας τρομοκρατημένος βγήκε από τον Ναό και έτρεξε να κρυφτεί στο δάσος. Πίστευε πως έτσι θα γλίτωνε. Μα κανείς δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον Δία, ούτε θεός ούτε άνθρωπος.  Βρήκε εύκολα λοιπόν τον τρομοκρατημένο Λυκάονα και τον μεταμόρφωσε σε λύκο…

Για αρκετά χρόνια οι κάτοικοι της Λυκόσουρας άκουγαν τα βράδια το ουρλιαχτό ενός λύκου μέσα από το πυκνό δάσος. Ήταν ο Λυκάονας που θρηνούσε για την χαμένη του πόλη που είχε χτίσει και τόσο είχε αγαπήσει.

Η Καλλιστώ και ασέβειά της στην θεά Άρτεμη 

Μια μέρα όταν η Καλλιστώ ήταν μικρή ακόμα παρουσιάστηκε μπροστά της μια πολύ όμορφη γυναίκα. Το κορίτσι ξαφνιάστηκε αλλά η γυναίκα της είπε μην φοβάσαι, είμαι η θεά Άρτεμις.

Η Καλλιστώ τότε έπεσε και την προσκύνησε.

Είσαι μια πολύ όμορφη κοπέλα της είπε η Άρτεμη και σε διάλεξα να έρθεις μαζί μου.

Και εκείνη αποκρίθηκε ότι θα ήταν χαρά να υπηρετεί την θεά όπου και αν πήγαινε. όμως η θεά Άρτεμη της ζήτησε να δώσει όρκο πως δεν θα παντρευόταν ποτέ.

Και η Καλλιστώ χωρίς δισταγμό ορκίστηκε.

Από Didier Descouens – Έργο αυτού που το ανεβάζει, Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=135640992

Τότε η θεά την δέχτηκε μαζί της, αλλά την προειδοποίησε ότι αν παράβαινε τον όρκο της θα την τιμωρούσε σκληρά.

Η Αντιπάθεια της θεάς Άρτεμης προς τους άνδρες 

Η Άρτεμη ήταν η μόνη από τους θεούς του Ολύμπου που δεν έκανε κανένα γάμο, γιατί αντιπαθούσε τους άνδρες. Και μάλιστα υπάρχει μια δραματική ιστορία για την αντιπάθειά της προς τους άνδρες.

Μια μέρα καθώς λουζόταν σε ένα από τα ποτάμια της Αρκαδίας, τον Λούσιο έτυχε να βρίσκεται ένας από τους γιούς του σοφού Κένταυρου Χείρωνα, ο Ακταίονας.

Στάθηκε απέναντι από μια μικρή λιμνούλα που σχημάτιζε το ποτάμι και είδε την γυναίκα να λούζεται. Ήταν θαμπωμένος από την ομορφιά της.

Η Άρτεμη όταν τον αντιλήφθηκε τον ρώτησε ποιος είναι και πως βρέθηκε εκεί. Της απάντησε πως ήταν ο Ακταίονας και πως είχε έρθει για να κυνηγήσει στα πυκνά δάση της Αρκαδίας καθώς ήταν ένας από τους καλύτερους κυνηγούς.

Και τότε εκείνη του αποκρίθηκε. ‘’ Ακταίονα δεν σου έχουν πει ότι η θεά Άρτεμη τιμωρεί αυστηρά αυτούς που τη βλέπουν να λούζεται;

Αφού λοιπόν σου αρέσει το κυνήγι θα δοκιμάσεις και εσύ την λαχτάρα ενός ελαφιού όταν το κυνηγούν. Και αμέσως τον μεταμόρφωσε. Ο Ακταίονας προσπάθησε να φύγει μακριά αλλά τον οσμίστηκαν οι ίδιοι του οι σκύλοι και τον κατασπάραξαν..  αυτή ήταν η σκληρή τιμωρία της Άρτεμης.

Diana_of_Versailles (1)

Η Καλλιστώ ακολούθησε την θεά και ζούσε μαζί με άλλες παρθένες στα βουνά και τα ποτάμια της Αρκαδίας.

Μια μέρα που έτυχε να βρίσκεται μόνη της σε ένα ρυάκι είδε μια μεγάλη αρκούδα να την πλησιάζει. Η Καλλιστώ που δεν φοβόταν τα ζώα άρχισε να την χαϊδεύει.

Όμως ήταν ο Δίας που ξαφνικά εμφανίστηκε μεγαλόπρεπος. Είχε δει πριν μέρες την νέα και θαμπώθηκε από την ομορφιά της,  και βρήκε αυτό τον τρόπο να την πλησιάσει.

Όμως η Άρτεμη λίγες  ημέρες αργότερα κατάλαβε τι συνέβαινε και της ζήτησε να θυμηθεί τον όρκο που είχε δώσει.

Η Καλλιστώ έγινε κατακόκκινη μα δεν είπε λέξη. Αφού πρόδωσες τον όρκο μου είπε η Άρτεμη θα τιμωρηθείς παραδειγματικά. Αφού σου αρέσουν οι αρκούδες και κάνεις παρέα μαζί τους θα γίνεις και εσύ αρκούδα. Και αμέσως την μεταμόρφωσε.

Η παρέμβαση του Δία και το όνομα Αρκαδία 

Το έμαθε ο Δίας και στεναχωρήθηκε πολύ. Δεν ήθελε όμως να πάει κόντρα στην Άρτεμη και να κάνει την Καλλιστώ και πάλι γυναίκα. Έτσι πήρε την αρκούδα την έκρυψε σε μια σπηλιά ώστε να μην κινδυνεύει από τους ανθρώπους και τα αγρίμια.

Λίγους μήνες αργότερα η αρκούδα έφερε στον κόσμο ένα όμορφο αγοράκι που ήταν γιος του Δία. Ονομάστηκε Αρκάς επειδή γεννήθηκε από μία Αρκούδα.

Όταν μεγάλωσε ο Αρκάς ο εγγονός του Λυκάονα έγινε βασιλιάς σε εκείνη την περιοχή των βουνών και των δασών, και αργότερα πήρε το όνομά του. είναι η γνωστή σε όλους μας Αρκαδία.

Η Καλλιστώ έγινε η Μεγάλη Άρκτος από την αγάπη του Δία 

Ο Δίας που αγαπούσε πολύ την Καλλιστώ αποφάσισε να την ανεβάσει στον ουρανό και την έκανε έναν από τους πιο λαμπρούς αστερισμούς. Είναι η Μεγάλη Άρκτος που βλέπουμε τα βράδια του καλοκαιριού προς το βορρά.

Από την ελληνική μυθολογία εκδόσεις Πότης Στρατικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles