25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η καταπληκτική δράση της Dogs Voice για τα πυρόπληκτα ζώα : Η δύναμη του εθελοντισμού, η συγκίνηση, και οι καινοτομίες

Βρέθηκα κοντά τους αρχικά σαν εθελόντρια και είναι ότι πιο υπέροχο μου συνέβη τον τελευταίο καιρό. Μιλάμε για θαύματα που βλέπεις να συμβαίνουν, με ενωμένη καρδιά, και  με ακούραστη προσπάθεια.

 Ο εθελοντισμός, σου αλλάζει τη ζωή 

Με τον Στέλιο Δέρβο τον συντονιστή της οργάνωσης, συζητήσαμε τα πάντα. Από το πως στήνεται κάθε φορά η επιχείρηση σε καιρούς κρίσης, τι κατάφεραν στις φετινές πυρκαγιές,

μέχρι τι κάνουμε εάν αντιληφθούμε κακοποίηση ζώου, και επίσης ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι να φιλοξενήσουμε ένα ζώο, ειδικά ΤΩΡΑ που λήγουν οι πρώτες φιλοξενίες για τα πυρόπληκτα.

Πως βρέθηκες στην Dogs Voice Στέλιο;

Ενώ δούλευα, και ενώ υπήρχαν οι φωτιές το 2021, λέω στην μπάντα μου, μάγκες κάτι πρέπει να κάνουμε, είπαμε να μαζέψουμε τρόφιμα, να παρέχουμε βοήθεια στον κόσμο, μαζευτήκαμε πολύς κόσμος στο Καλλιμάρμαρο, δεν μπορέσαμε να περάσουμε στα μέτωπα, και μέσω μιας γνωστής κοπέλας, βρεθήκαμε πάνω στα σκυλάκια στη ΛΑΤΟ και έτσι μπήκα στην ομάδα.

Πρόσφατα αναλάβετε με πολύ μεγάλη επιτυχία την διαχείριση των πυρόπληκτων ζώων που μεταφέρθηκαν αρχικά στο ΛΑΤΟ, και συνέχεια στα Παλιά Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι. Μίλησε μου για την κατάσταση που βίωσες.

Κάθε χρόνο, όπως και φέτος είμασταν έτοιμη όλη η ομάδα να διαχειριστούμε αυτό που συνέβη, δυστυχώς το περιμέναμε, και δυστυχώς ήταν πολύ μεγάλος ο όγκος πυρόπληκτων ζώων που κληθήκαμε να διαχειριστούμε και να φροντίσουμε. Όλο αυτό μας δοκίμασε σωματικά και ψυχολογικά, όλη η ομάδα ήταν συνέχεια εκεί, και το ευτυχές είναι ότι 450 ζωάκια βρήκαν αγάπη, φροντίδα και περίθαλψη. Αυτό με έκανε πολύ χαρούμενο.

Ποιες ήταν οι πιο δυνατές στιγμές;

Σίγουρα οι επανενώσεις είναι από τις πιο δυνατές στιγμές, δηλαδή όταν ένα ζωάκι βρίσκεται ξανά με τον ιδιοκτήτη του, η σκηνή που τον έβλεπε, τον μύριζε, κούναγε την ουρίτσα του, και ότι άλλο δύσκολο ερχόταν όλοι οι εθελοντές με μια αγκαλιά έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους. Έγιναν πάνω από εκατό επανενώσεις.

Πόσοι εθελοντές βοήθησαν, και πως καταφέρνετε  να διαχειρίζεστε τις κρίσεις; Υπάρχει κάποιο σχέδιο που ακολουθείτε κάθε φορά;

Πάνω από 300 εθελοντές συνέδραμαν 

Δεν θα έλεγα ακριβώς εγχειρίδιο κρίσης. Οι εθελοντές που βοήθησαν ξεπέρασαν τους 300. Το πως οργανωνόμαστε, αρχικά με αλληλο συνεννόηση και το πλάνο που ακολουθούμε με τη βοήθεια της Έλενας Δέδε, με την οποία συνεννοούμαστε κάθε φορά πως θα αντιμετωπίσουμε τα πράγματα.

Η ιδρύτρια της Dogs Voice Έλενα Δέδε

Πάμε με βάση την πρώτη χρονιά που στήθηκε το καταφύγιο, όπου για παράδειγμα υπάρχει πάντα γραμματεία που καταγράφει το πόσα ζώα έρχονται, οι κτηνίατροι φυσικά, οι εθελοντές της Ε.Δ.Κ.Ε που είναι πάντα δίπλα μας, οι εθελοντές εκπαιδευτές με επικεφαλής τον καλό μου φίλο Στράτο Βουβουτά και την ομάδα του, εγώ που συντονίζω τους εθελοντές, με την βοήθεια της Μαρίλιας που είναι παντού και πάντα, όπως και η Άρτεμις, που χωρίς εκείνη δεν θα κοιμόμουν καθόλου φέτος, και χωρίζονται αρμοδιότητες, όπως καθαριότητα, ταΐσματα, βόλτες, μεταφορές, οργάνωση προμηθειών κτλ.

Όλη η ομάδα αυτή όπως καταλαβαίνεις είναι πάντα με εισιτήρια ανοιχτά. Καθώς ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι να συ στρατευτούν.

Έρχεται κόσμος να βοηθήσει και υπάρχει ελπίδα, καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι μόνος σου που νοιάζεσαι. Ο εθελοντισμός σου αλλάζει τη ζωή, πέραν ότι γνωρίζεις ανθρώπους και γίνεσαι οικογένεια.

Περιέγραψε μας μια συγκινητική στιγμή

Ήταν ακριβώς το πρώτο βράδυ όταν βρεθήκαμε στα Παλιά Ολυμπιακά Ακίνητα. Με τον Στράτο όταν μπήκαμε στα σκυλάκια ήταν όλα με την κοιλίτσα τους ανάποδα, και απολάμβαναν το aircondition, την ασφάλεια, και την ησυχία ενός κλειστού χώρου, και θέλω να αναφέρω εδώ, ότι νιώσαμε ότι τα καταφέραμε, και δεν θα καίγονται τα σκυλάκια, πάνω στα τσιμέντα, ούτε οι εθελοντές, και θα υπάρχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες. Πρέπει σε αυτό να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Γαλατσίου, Γιώργο Μαρκόπουλο, που έκανε την κίνηση να δοθούν τα Παλιά Ολυμπιακά Ακίνητα στην Dogs Voice, ώστε και εμείς να είμαστε σε πιο καλή κατάσταση και να διαχειριστούμε τις καταστάσεις, αλλά περισσότερο για τις ψυχούλες που υποφέρουν.

Εκεί είπα, τα καταφέραμε, είναι ήσυχα, έχουμε ένα χώρο.

Η μεγάλη βοήθεια από τον Δήμαρχο Γαλατσίου 

Γιατί πήγατε πρώτα στο ΛΑΤΟ;

Το ΛΑΤΟ είναι ο χώρος που διαχειριζόμαστε την κρίση εδώ και 3 χρόνια. Από φέτος όμως που ήρθαμε  στα Παλιά Ολυμπιακά Ακίνητα, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και στη συνέχεια αυτό τον χώρο, ώστε από τον Σεπτέμβρη να τον φτιάξουμε. Δηλαδή όλα τα crate να είναι έτοιμα στημένα, να μην χρειάζεται να στήνουμε, να ξεστήνουμε, και να είναι αυτός ο χώρος διαχείρισης κρίσης πάντα. Είναι τεράστιο αυτό για εμάς, το παλεύαμε τόσα χρόνια, να μας δώσουν ένα χώρο. Ο Γιώργος Μαρκόπουλος να είναι καλά, μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ.

ΛΑΤΟ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Πρώτη η Dogs Voice τόλμησε να επίχειρήσει στο ΧΥΤΑ όταν κανείς άλλος τολμούσε..

Πες μου την πιο δύσκολη επιχείρηση που κάνατε ποτέ.

Μια πολύ δύσκολη στιγμή, ήταν αυτή στο ΧΥΤΑ. Ρίχνανε από τον Ασπρόπυργο και από παντού σκυλιά, και τα σκυλιά πολλαπλασιαζόντουσαν. Η πρώτη εικόνα που αντίκρυσα εκεί ήταν ένα μεγάλο σκυλί, να τρώει ένα σαπισμένο σκυλί. Όταν πήγαμε με τον Στράτο έπαθα κρίση πανικού, από αυτό που αντίκρυσα, από την μυρωδιά του χώρου, δεν είχε σχέση ούτε με τις φωτιές που είχαμε μάθει να διαχειριζόμαστε..

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dogs’ Voice (@dogsvoice)


Από την άλλη ενώ ρίχνανε τα σκυλιά οι ασυνείδητοι, οι άνθρωποι του ΧΥΤΑ κάνανε ότι μπορούσανε, όπως ο Διευθυντής τους, που άφηνε το αυτοκίνητο ανοιχτό με το air-condition για να μπαίνουν να δροσίζονται. Και μας κάλεσαν και μπήκαμε μέσα και πήραμε 40 κουτάβια και μανάδες και τα σώσαμε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dogs’ Voice (@dogsvoice)

Φαντάσου σκηνές, όπως με το κομπόστ, που πετάει χώμα από πάνω, και είχαν πάει οι μανάδες να γεννήσουν εκεί, ένα πράγμα σαν να ανεβαίνεις στον 3ο και μπήκαμε εκεί για να τα βγάλουμε, γιατί αν έπεφτε βροχή, αυτό ως τοξικό υλικό, θα έφερνε καθίζηση, ζεσταίνει πάρα πολύ, και θα πεθαίνανε τα μωρά. Έγινε μεγάλη δουλειά και ήμασταν οι μοναδικοί που πήγαμε.

Λύγισες ποτέ;

Παρότι είναι πολύ δύσκολο και σωματικά και ψυχολογικά, αλλά η σχέση που έχουμε αναπτύξει με την ομάδα, με τα μάτια, με μια κουβέντα, και τα ματάκια των σκύλων, δεν σου αφήνουν περιθώριο να τα σκεφτείς όλα αυτά. Συνήθως λυγίζω μετά την κρίση..

(από την κούραση εννοεί εδώ ο Στέλιος), κατά τη διάρκεια της κρίσης όποιος από την ομάδα πάει να λυγίσει πέφτουμε ο ένας πάνω στον άλλο, με ένα καλαμπούρι, με ένα χειροκρότημα στο τέλος μιας βάρδιας.

Πως μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής στη Dogs Voice;

Καταρχήν να έρθει σε επαφή με τα social media της Dogs Voice. Aυτό που μπορεί να κάνει ο κόσμος και να βοηθήσει πάρα πολύ, είναι να φιλοξενήσει ένα ζώο. Αυτό μας δίνει εμάς πολύτιμο χρόνο, για να του βρούμε ένα σπίτι, και επίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για αυτόν που φιλοξενεί τελικά να υιοθετήσει

Εδικά τώρα που  ΛΗΓΟΥΝ  ΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ, Η DOGS VOICE έχει ανάγκη την ανταπόκρισή σας

“Στις φιλοξενίες καλύπτεται η τροφή, ακόμα και το μπολάκι και το crate, τα φάρμακα οτιδήποτε” 

Όπως και στην υιοθεσία έχουμε δωρεάν μάθημα σε ότι χρειαστεί ο πιθανός γονιός, και κυρίως είμαστε πάντα δίπλα τους, ότι και να χρειαστούν. Επίσης η ομάδα βγάζει συνεχώς εκκλήσεις και stories στο ινσταγκραμ οπότε καλό είναι να παρακολουθεί κάποιος.

Έγιναν ευτυχώς κάποιες βαθιές τομές, ώστε η κακοποίηση ζώων να θεωρείται κακούργημα. Πιστεύεις πως είναι αρκετά αυτά; Τι χρειάζεται να γίνει επιπλέον;

Είμαστε ακόμα πολύ πίσω.

Πολύς κόσμος βλέπει μια κακοποίηση ζώου να συμβαίνει, η μαθαίνει για αυτήν. Υπάρχει από πολλούς η απορία τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και που να απευθυνθούν, ώστε να καταγγείλουν χωρίς να φοβούνται αντίποινα από τον ιδιοκτήτη. Τι κάνουμε σε τέτοια περίπτωση;

Καταρχήν πρέπει να εκπαιδεύσουμε, να ενημερώνουμε πολίτες και κηδεμόνες, τι πρέπει να κάνουνε, και να σταματήσει ο κόσμος να φοβάται να μιλήσει. Αν αυτό αρχίσει να γίνεται, τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους.

Το πρώτο πράγμα που γίνεται είναι να καλέσουμε την αστυνομία. Ο αστυνομικός έρχεται και κάνει σύσταση, εάν τον βρουν σπίτι. Αυτό όμως που είναι πολύ σημαντικό και το δημιούργησε η Έλενα με την ομάδα, είναι οι συνήγοροι της Ελλάδας για τα ζώα. Υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή 10410 και mail, και υπάρχει νομική υποστήριξη αυτόματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles