27.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: Το ”όχι” στον Ωνάση, και η μέθοδος του πρίγκιπα Αλί Χαν

Γιατί η Ρίτα Χείγουορθ απέρριψε τον Ωνάση, και έπεσε στην αγκαλιά του Αλί Χαν με την κακή φήμη

Αφιέρωμα : Πως η θεά του έρωτα έπεσε «θύμα» της σαγήνης του Αλί Χαν

Η σαγήνη για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ολόκληρη επιστήμη. Πολλές φορές δεν έχει να κάνει καθόλου, με τον πλούτο ή την ομορφιά, αλλά με την τέχνη και την στρατηγική που χρησιμοποιούν οι σαγηνευτές, και η παρακάτω ιστορία της Ρίτας είναι μια ιστορία σαγήνης, αφού η μεγάλη σταρ υπέκυψε στην γοητεία ενός άνδρα, που ποτέ δεν ερωτεύτηκε..

Το 1948, η 29χρονη ηθοποιός Ρίτα Χείγουρθ, γνωστή και ως «Θεά του Έρωτα του Χόλιγουντ» βρισκόταν σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής της. Ο γάμος της με τον Όρσον Ουέλς διαλυόταν, η μητέρα της είχε πεθάνει και η καριέρα της έδειχνε να έχει βαλτώσει. Εκείνο το καλοκαίρι, αποφασίζει να φύγει για την Ευρώπη, ενώ ο Ουελς ήταν στην Ιταλία, και η Ρίτα κατά βάθος ονειρευόταν μια συμφιλίωση μαζί του.

Πρώτη στάση της υπήρξε στην Γαλλική Ριβιέρα. Οι προσκλήσεις για την καλλονή ηθοποιό ήταν καταιγιστιικές, ειδικά από ευκαταφρόνητους άνδρες καθώς τότε θεωρούταν η ομορφότερη γυναίκα του κόσμου. Ακόμα και ο δικός μας Αριστοτέλης Ωνάσης, όπως και ο Σάχης του Ιράν τηλεφωνούσαν σχεδόν καθημερινά, σχεδόν εκλιπαρώντας για ένα ραντεβού.

Εκείνη απέρριπτε όλους καθώς δεν είχε καμία διάθεση για συντροφιά. Ώσπου λίγες ημέρες αργότερα, δέχεται μια πρόσκληση από την κοσμοπολίτισσα Έλσα Μάξγουελ που έδινε ένα μικρό πάρτυ στις Κάννες. Η Ρίτα αρχικά αρνήθηκε, αλλά η Έλσα επέμεινε τόσο πολύ, που τελικά την έπεισε να αγοράσει ένα καινούργιο φόρεμα, και να εμφανιστεί αργά, κάνοντας μια εντυπωσιακή είσοδο.

Η Ρίτα κατέφθασε με ένα εκθαμβωτικό αρχαιοελληνικό φόρεμα, με τα κόκκινα μαλλιά της να πέφτουν στους ώμους, και τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Ο κόσμος σταμάτησε έκθαμβος για να την κοιτάξει.

Και εκεί ακριβώς ένας άνδρας σπεύδει στο πλευρό της απαλά και την συνοδεύει στο τραπέζι. Δεν ήταν άλλος από τον τριανταεπτάχρονο πρίγκιπα Αλί Χαν, έναν διαβόητο εργένη.. μεταξύ άλλων. Στην αρχή δεν φεύγει λεπτό από δίπλα της, την βομβαρδίζει με χιλιάδες ερωτήσεις, και μετά προσφέρεται να την συνοδέψει στο ξενοδοχείο.

Ο Αλί Χαν έπρεπε να λείψει για δουλειές μερικές ημέρες, και την ικέτεψε να παραμείνει. Καθώς έλειπε, δεν παρέλειπε να της τηλεφωνεί διαρκώς, και να της στέλνει κάθε ημέρα και ένα γιγαντιαίο μπουκέτο τριαντάφυλλα. Εκείνο τον καιρό μια τσιγγάνα χαρτομάντισσα επισκέπτονταν το ξενοδοχείο, και η Ρίτα συμφώνησε να της πει το μέλλον της. «Είσαι έτοιμη να σαλπάρεις για τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής σου, είναι κάποιος που ήδη γνωρίζεις». Μην ξέροντας ποιος μπορεί να είναι αυτός ο άνδρας, η Ρίτα που είχε μια τάση προς τον αποκρυφισμό, αποφάσισε να παρατείνει την διαμονή της.

Ο Αλί Χαν επέστρεψε, της είπε ότι το κάστρο του με θέα τη Μεσόγειο είχε την καλύτερη θέα για να ξεχαστεί από όλους και όλα, και ότι ο ίδιος θα πρόσεχε τη συμπεριφορά του. Εκείνη υποχώρησε. Η ζωή εκεί ήταν σαν παραμύθι, με εκατοντάδες Ινδούς υπηρέτες έτοιμους να της εκπληρώσουν κάθε επιθυμία. Το βράδυ πήγαινε στην τεράστια αίθουσα χορού, όπου με τον Αλί Χαν χόρευαν ολομόναχοι.

Ο Αλί Χαν καλεί τους φίλους της να την γνωρίσουν, με την ίδια να αισθάνεται πάλι αυτή την μοναξιά και την μελαγχολία από τα οποία δεν μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει. Αντιλαμβανόμενος την πρόθεσή της, σαν είχε διαβάσει την σκέψη της ο Αλί Χαν την παίρνει άρον -άρον και την πηγαίνει στην Ισπανία που ήταν η χώρα που ασκούσε στην Ρίτα την μεγαλύτερη έλξη.  Εκεί την προστάτεψε από τους δημοσιογράφους, καθώς η Ρίτα ενόσω είχε ήδη μια κόρη με τον Ουέλς, έκανε τους δημοσιογράφους να αναρωτιούνται την εποχή εκείνη, είναι τρόπος αυτός να φέρεται μια μητέρα;

Στο τελείωμα του ταξιδιού, ο Αλί Χαν κάνει πρόταση γάμου στην Ρίτα, και εκείνη αρνείται, καθώς δεν πίστευε πως ο Χαν είναι το είδος του άνδρα που παντρεύεσαι. Και πάλι όμως ο Χαν την ακολουθεί στο Χόλυγουντ, όπου οι παλιοί της φίλοι ήταν λιγότερο φιλικοί, και γίνεται για άλλη μια φορά σανίδα σωτηρίας για την Ρίτα.

Ένα χρόνο μετά από την στενή πολιορκία του Χαν, υποκύπτει, εγκαταλείπει την καριέρα της, μετακομίζει στο κάστρο και τον παντρεύεται.

Hayworth - Aly Khan

Πως ο πανούργος Αλί Χαν σαγήνεψε το «θύμα»

Ο Αλί Χαν όπως πάρα πολλοί άνδρες, ερωτεύτηκε την Ρίτα Χέιγουορθ όταν την αντίκρυσε στην θρυλική ταινία Τζίλντα το 1948. Έβαλε στο μυαλό του ότι θα σαγήνευε αυτή την γυναίκα.

Όταν άκουσε πως θα ερχόταν στη Ριβιέρα, ήταν αυτός που έπεισε την Έλσα Μάξγουελ να την παρασύρει και να την πείσει να έρθει στο πάρτι και μάλιστα να καθίσει δίπλα του.

Γνώριζε φυσικά για τη διάλυση του γάμου της, και ήξερε πόσο ευάλωτη ήταν εκείνο το διάστημα. Η στρατηγική του βασίστηκε στο να αποσπάσει την προσοχή της από όλα τα άλλα στον δικό της κόσμο προβλήματα, άλλους άνδρες πχ, την καχυποψία απέναντί του κτλ και κατά δεύτερον έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Συνεχή τηλεφωνήματα, λουλούδια, δώρα για να της κάνει μια άτυπη πλύση εγκεφάλου με την παρουσία του.

Έβαλε ο ίδιος την μάντισσα να Ρίτα Χέιγουορθφυτέψει τον σπόρο. Όταν άρχισε πια αυτή ενδόμυχα να τον θεωρεί απαραίτητο, τη σύστησε σε φίλους του, γνωρίζοντας πως αυτή θα αισθανόταν αποξενωμένη, άρα περισσότερο εξαρτημένη πάνω του.

Η εξάρτησή της αυτή, που ο ίδιος καλλιέργησε, εντάθηκε με το ταξίδι στην Ισπανία, όπου βρισκόταν σε ξένη περιοχή και πολιορκημένη από τους δημοσιογράφους. Και πάλι προσκολλήθηκε στον Αλί, για βοήθεια. Τελικά υπέκυψε από αδυναμία, αλλά και εξαιτίας της τόνωσης που αντιπροσώπευε η προσοχή του για τη ματαιοδοξία της.

Δεν ήταν ο πλούτος του Αλί Χαν ή η εμφάνισή του που τον έκαναν σπουδαίο σαγηνευτή. Στην πραγματικότητα ούτε πολύ όμορφος ήταν και ο πλούτος του έμπαινε σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας της κακής του φήμης.

Η επιτυχία του είχε να κάνει αποκλειστικά με την στρατηγική του. Απομόνωνε τα «θύματά» του, δουλεύοντας τόσο αργά και παρασκηνιακά που σχεδόν δεν το πρόσεχαν. Η ένταση της προσοχής του έκανε μια γυναίκα να νιώθει ότι στα μάτια του εκείνη την στιγμή ήταν η μοναδική γυναίκα στον κόσμο.

Αυτή η απομόνωση βιωνόταν ως απόλαυση. Η γυναίκα δεν παρατηρούσε την αυξανόμενη εξάρτησή της, πως ο τρόπος που γέμιζε το μυαλό της με την προσοχή του, σιγά σιγά την απομόνωνε από τους φίλους και το περιβάλλον της. Οι φυσιολογικές υποψίες της για τον άνδρα, απλά καταπνίγονταν από την μεθυστική επίδραση που είχε στο εγώ της.

Ο Αλί χαν ως μαέστρος της σαγήνης, απλά κλιμάκωνε την αποπλάνηση με το να πηγαίνει την γυναίκα σε κάποιο μαγικό μέρος της γης, ένα μέρος που αφενός όμως ο ίδιος γνώριζε καλά, και η γυναίκα αισθανόταν σαν χαμένη…

*από το βιβλίο η Τέχνη της Σαγήνης του Robert Greene

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles