33.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Λάζος Μαντικός : Ο αγαπημένος ρεπόρτερ του Καλημέρα Ελλάδα, μας εξηγεί βήμα – βήμα την διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης στα δημόσια νοσοκομεία

Τον Λάζο Μαντικό τον γνωρίζω χρόνια. Είναι από τους πιο αγαπημένους νέους δημοσιογράφους, και τον απολαμβάνουμε κάθε πρωί, στην κλασσική πια εκπομπή “Καλημέρα Ελλαδα” του ΑΝΤ1, ενώ μας έχει χαρίσει viral στιγμές και άφθονα χαμόγελα.

Ο Λάζος με την αγαπημένη του σύζυγο Αθηνά, πριν λίγο καιρό έφεραν στο κόσμο ένα πανέμορφο μωρό. Το πρώτο τους παιδάκι. Προηγουμένως είχαν πάρει την πρωτοβουλία, να μιλήσουν για την εξωσωματική γονιμοποίηση σε δημόσιο νοσοκομεία, που πολύς κόσμος δεν γνώριζε ότι γίνεται!

”ενιωσα οτι αυτο το ρεπορταζ ζωησ μου θα ηταν καλο να το κανω γνωστο, για να βοηθησω και αλλα ατομα”

Ζήτησα από τον Λάζο να μοιραστεί τις εμπειρίες του μαζί μας, αλλά για πρώτη φορά μας δίνει και τη διαδιακασία βήμα – βήμα που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι νέοι γονείς.

Τον ευχαριστώ πολύ, για αυτή την πολύ όμορφη και ουσιαστική συνέντευξη, που πέρα από την πρακτικότητα, εμπνέει! και δίνει κουράγιο στους γονείς που μπορεί να έχουν κουραστεί από τις συνεχόμενες προσπάθειες.

Λάζο καταρχήν να σε συγχαρώ για το νέο μέλος της οικογένειας. Αλήθεια πως είναι η ζωή ενός νέου πατέρα;

«Σας ευχαριστώ πολύ! Η ζωή ενός πατέρα δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια. Είναι συναισθήματα, στιγμές που δεν μπορείς να τις καταλάβεις αν δεν τις ζήσεις. Είμαι σε άδεια αλλά είναι σαν να δουλεύω εικοσιτετράωρο. Άλλα η αϋπνία και η κούραση είναι «γλυκιά». Είμαι από τους πατεράδες νομίζω που βοηθούν. Πρέπει να βοηθάμε τις συζύγους μας και σε αυτή την κατάσταση, εννοώ τώρα που θηλάζει.

Πως; Μακάρι να είχα στήθος που να βγάζει γάλα. Θα το έκανα! (Γέλια). Έχω να σας πω ότι έχω την βάρδια τη νυχτερινή. Τώρα σκέψου κοιμάται η μπέμπα και βρήκα χρόνο να απαντήσω στις ερωτήσεις σας βλέποντας τη στο μικρό της προσωπάκι. Πόσο αθώα και ξέγνοιαστα είναι τα μωράκια. Μακάρι να γυρνούσαμε σε αυτές τις ηλικίες!

Θέλω να σας πω ότι Κάνουμε μικτή διατροφή. Λες και πάω γυμναστήριο ένα πράγμα (γέλια). Η γυναίκα μου βγάζει γάλα με το θήλαστρο και τα ξημερώματα ταΐζω εγώ τη μπέμπα με μπιμπερό και η γυναίκα μου ξεκουράζεται λίγο. Η μικρή αν και τόσο μικρή μας έχει knock out και τους δυο. Ξέρει να μας παίζει στα δαχτυλάκια της και τα μικρά μικρά ποδαράκια της (γέλια)»

”ΥΠΗΡΞΕ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ πεμπτη προσπαθεια”

Πήρατε με την σύζυγό σου Αθηνά μια ωραία πρωτοβουλία, και επικοινωνήσατε στον κόσμο, ότι υπάρχει δυνατότητα εξωσωματικής γονιμοποίησης και στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που πολύς κόσμος δεν γνώριζε. Πως πήρατε την απόφαση αυτή; 

Όταν είδα ότι πολύς κόσμος δεν το γνώριζε όλο αυτό και έβλεπα πολλά νέα ζευγάρια να δίνουν πολλά χρήματα για να γίνουν γονείς. Ένιωσα ότι αυτό το ρεπορτάζ ζωής μου, θα ήταν καλό να το κάνω γνωστό ώστε να βοηθήσω και άλλα άτομα. Αυτό θεωρώ είναι το σωστό ρεπορτάζ. Να γίνει κάτι ώστε να ευαισθητοποιηθούν κοινωνικές ομάδες.

Να υπάρξει αντίδραση, να επωφεληθούν συνάνθρωποι μας. Ξέρεις, ένα ζευγάρι καταστράφηκε οικονομικά για να καταφέρει να φέρει στον κόσμο ένα υπέροχο παιδί μέσω εξωσωματικής.

Έκανε 4 εξωσωματικές σε ιδιωτικά κέντρα, πούλησαν σπίτι, περιουσιακά στοιχεία και είχαν πλέον μείνει ταπί που λέμε. Έψαχναν λοιπόν να κάνουν εξωσωματική και άλλη. Δεν το έβαζαν κάτω… Μου έστειλαν μήνυμα όταν διάβασαν το άρθρο μου αρχικά.

Τους είπα για την δυνατότητα αυτή. Δηλαδή την εξωσωματική μέσω επιτροπής δημοσίου και δημοσίου νοσοκομείου. Έγιναν γονείς στην 5η προσπάθεια! Αυτό για εμένα μου έδωσε και άλλη δύναμη να το κάνω γνωστό αυτό. Έστω λοιπόν και ένα ζευγάρι να βοηθούσαμε μέσα από αυτό το προσωπικό μας βίωμα, θα ήταν αρκετό για εμάς. Έτσι το προσωπικό μας βίωμα αυτό, έγινε για εμένα προσωπικά το καλύτερο ρεπορτάζ ζωής μου θα έλεγα…»

Θα ήθελα να μας περιγράψεις βήμα βήμα την διαδικασία που πρέπει να κάνει ένα νέο ζευγάρι προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη έγκριση. 

Καταρχάς να σας πω ότι η επιτροπή εξωσωματικής είναι ανεξάρτητη και μπορεί αν θέλει κάποιος να περάσει από την συγκεκριμένη μόνο για τα φάρμακα της εξωσωματικής που κοστίζουν (πάνω από 1200€ υπολογίστε) και όλη την υπόλοιπη διαδικασία της εξωσωματικής (έμβρυομεταφορά κλπ) να την κάνει σε ιδιωτικό ιατρείο. Οι τιμές διαφέρουν σε κάθε ιδιωτικό κέντρο. Εμείς τα κάναμε όλα μέσω δημοσίου!

Βημα1: Πρέπει να αποδείξετε στην επιτροπή ότι τουλάχιστον ένας από τους δυο έχει πρόβλημα γονιμότητας. Εμείς είχαμε κάνει μια αποτυχημένη σπερματέγχυση σε ιδιώτη και μια δεύτερη πάλι αποτυχημένη στο νοσοκομείο ΕΛΕΝΑ. Μας έδωσαν οδηγίες στο νοσοκομείο στη συνέχεια όταν είδαν ότι δεν μπορούμε να γίνουμε γονείς με φυσιολογικό τρόπο.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρώην αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου ΕΛΕΝΑ Έλενα Κοντοσταθάτου, τη νυν διοικήτρια κα Γεννηματά και φυσικά τον γυναικολόγο μας και πρώην διευθυντή του τμήματος εξωσωματικής του νοσοκομείου Νικόλαο Παπαριστείδη. Φυσικά και όλο το προσωπικό εκεί, χωρίς τους συγκεκριμένους δεν ξέρω αν θα τα είχαμε καταφέρει.

Βημα2: Με μια ανεπιτυχή σπερματέγχυση από ιδιώτη και μία Δημοσίου, μας έδωσαν οδηγίες για το τι χαρτιά χρειάζεται να κάνουμε και εξετάσεις ώστε να καταθέσουμε στην επιτροπή το αίτημα μας για φάρμακα της εξωσωματικής. Εδώ θέλει γρήγορες κινήσεις και πολύ πολύ υπομονή. Το δημόσιο αργεί, αλλά η υπομονή βγαίνει σε κάτι καλό πάντα.

Βημα3: Καταφέρνουμε και περνάμε την επιτροπή. Ξεκινάει η διαδικασία της χορήγησης των φαρμάκων ώστε να βγουν από τη σύζυγο μου ωάρια δυνατά για γονιμοποίηση.

Βήμα4: Πήγαμε στο ΕΛΕΝΑ για ωοληψία στη συνέχεια και λήψη σπέρματος. Εδώ ξεκινάει η αγωνία… Αν όλα πάνε καλέ και σχηματιστεί έμβρυο.

Βημα5: Εμβρυομεταφορα. Πήγε η σύζυγος μου στο ΕΛΕΝΑ και ήμασταν τυχεροί γιατί και τα τρία ωάρια που είχε βγάλει γονιμοποιήθηκαν. Ανάλογα όμως με την ηλικία να ξέρετε, σας τοποθετούν και συγκεκριμένο αριθμό εμβρύων. Θεωρώ έξυπνη κίνηση των γυναικών στις ημέρες μας που δεν έχουν σύντροφο η μια σχέση και τα χρόνια περνούν, να κάνουν κατάψυξη ωαρίων.

Βήμα6: Το ταξίδι της εγκυμοσύνης… Ήταν δύσκολο, αντιμετωπίσαμε διαφορά θέματα υγείας. Αλλά μόλις φιλάω αυτά τα μικρά πατουσακια τα ξεχνάω όλα…

Για τι κόστος μιλάμε; 

Δεν θα ήθελα να πω ποσό, γιατί μένουν αυτά και ξέρεις δεν θέλω στο μέλλον το παιδί μου να διαβάζει για παράδειγμα ότι έγινε με το Χ ποσό. Όταν είναι να φέρεις μια ζωή στον κόσμο, αξίζει όλα τα χρήματα του κόσμου! Αλλά επειδή εκεί έξω υπάρχουν πολλά ζευγάρια που δυσκολεύονται οικονομικά, θα σου πω ότι όλο αυτό μαζί με τον τοκετό, καθώς γεννήσαμε και στο δημόσιο Μαιευτήριο του ΕΛΕΝΑ, μας κόστισε πάρα πολύ λίγα χρήματα συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα.

Λιγότερο από τα μισά από αυτά που θα δίναμε σε ιδιωτικά κέντρα. Χωρίς φυσικά να θέλω να μειώσω τη δουλειά των ιδιωτικών κέντρων που πραγματικά και εκεί γίνεται εξαιρετική δουλειά.

Λάζο, τι θα ήθελες να πεις στους μελλοντικούς γονείς, που έχουν κάνει πολλές προσπάθειες εξωσωματικής και έχουν απογοητευτεί; 

Να μην το βάζουν κάτω ΠΟΤΕ! Πάντα υπάρχει η ελπίδα και να μην αγχώνονται. Εμείς είχαμε αγχωθεί. Δεν σου κρύβω ότι μπορεί να ήταν και αυτός ο λόγος. Στις ημέρες μας οι ρυθμοί είναι δύσκολοι. Και είχα μέσα μου πλέον πει ότι αν δεν, θα υιοθετήσουμε ένα παιδί. Στο παιδί μου πλέον όταν το βλέπω στα μάτια σκέφτομαι πόσα παιδιά εκεί έξω δεν έχουν γονείς.

Αν και η υιοθεσία είναι ένα άλλο μεγάλο κομμάτι συζήτησης που «πονάει» πολύ. Είναι δύσκολο για κάθε ζευγάρι να το κάνει. Παραπάνω αναφέρθηκα σε περίπτωση που έκαναν 4 προσπάθειες σε ιδιωτικά κέντρα και έγιναν γονείς με την 5η στο δημόσιο νοσοκομείο ΕΛΕΝΑ!

Πες μου ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις από την καρδιά σου στους νέους γονείς

Να χαρείτε τις πρώτες αυτές στιγμές της ζωής του παιδιού σας γιατί θα μεγαλώσει τόσο γρήγορα που δεν θα ξανά έρθουν. Α και να το φωτογραφίζετε καθημερινά, θα δείτε πόσο γρήγορα αλλάζει. Είναι ωραίο μετά όταν θα μεγαλώσει και θα καταλαβαίνει, να βλέπετε παρέα το ψηφιακό σας άλμπουμ ζωής!

”η αρχισυντακτρια μου και ο γιωργοσ παπαδακησ, ζουσαν την αγωνια μου, και με στηριξαν εξ αρχησ ”

Ο κόσμος σε έχει αγαπήσει ως τον viral ρεπόρτερ στην πρωινή εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ANT1. Λάζο με το χέρι στην καρδιά, τις μέρες που ίσως αγωνιούσες, με τον ερχομό του παιδιού, πόσο εύκολο είναι να βγαίνεις με το χιούμορ που σε χαρακτηρίζει, και να μας χαρίζεις αυτό το απλόχερο χαμόγελο τα πρωινά; 

Είχα στιγμές που έβγαινα σε ζωντανές συνδέσεις και σε ευχάριστα θέματα και έπρεπε να χαμογελάσω, ενώ ήξερα ότι το αποτέλεσμα της σπερματέγχυσης ήταν αρνητικό! Η είχα θέματα που αφορούσαν μικρά παιδιά και είχα γονείς ως καλεσμένους, δεν σου κρύβω ότι συζητούσα με τους ίδιους το πρόβλημα που είχα για να δω αν αντιμετώπισαν και ίδιοι κάτι αντίστοιχο για να γίνουν γονείς και πως το διαχειρίστηκαν. Όλα αυτά πριν βγούμε αέρα. Έτσι; Καταλαβαίνεις…

Ζούσε και η αρχισυντάκτρια μου Άννυ Ζιώγα μαζί μου την αγωνία αυτή, αλλά και ο Γιώργος Παπαδάκης. Καθώς έπρεπε κάποιες στιγμές να φεύγω νωρίτερα από τη δουλειά για τα διαδικαστικά της εξωσωματικής και έπρεπε να είναι ενήμεροι για τον λόγο που φεύγω νωρίτερα. Με στήριξαν εξ αρχής σε αυτό!

 

Άλκηστη Ζαλοκώστα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles