27.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Μαθήματα ζωής από την Σύλβια Αντωνάρου: Η ”δυσκολία” που έγινε δύναμη ψυχής, το ΔΥΑΜΕΑ, και η επίδειξη μόδας που υποκλινόμαστε!

της Άλκηστης Ζαλοκώστα

Για την ζωή της Σύλβιας έχουν γραφτεί ουκ ολίγα αφιερώματα. Η ζωή της θα μπορούσε να γίνει ταινία. Μεσουράνησε ως ένα πανέμορφο μοντέλο,στέφθηκε αναπληρωμαική Μις Ελλάς, για να εγκαταλείψει λίγο αργότερα τον χώρο της μόδας, όταν αντιμετωπίσε σοβαρά προβλήματα υγείας, με αποκορύφωμα την πάρεση από τη νόσο Bell (παράλυση δεξιάς πλευράς) που υπέστη.

Αν κάνει κάτι, αυτή τη γυναίκα μοναδική, εκτός των άλλων, είναι ότι ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Με την πίστη της στο Θεό, και την δύναμή της, ξεπέρασε τα προβλήματα και αποφάσισε να ιδρύσει το σωματείο ΔΥΑΜΕΑ με τον ανιδιοτελή σκοπό της αγάπης και της προσφοράς στον συνάνθρωπο που πάσχει.

Μια από τις υπέροχες πρωτοβουλίες του σωματείου, είναι πια και η καθιερωμένη επίδειξη μόδας ατόμων με αναπηρία, στην οποία σας περιμένουμε όλοι στις 3 Δεκέμβρη. Η Σύλβια ωστόσο μας εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει ΑΜΕΑ, τι προσδοκά από την Περιφέρεια για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, αν έχουμε εμείς οι πολίτες παιδεία, και πολλά άλλα!

ΠΑΛΕΨΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΩ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ

Σύλβια, η ζωή σου θα μπορούσε να γίνει ταινία. Μια πανέμορφη γυναίκα, αναπληρωματική Μις Ελλάς 1988, και μια θαρραλέα γυναίκα που αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα υγείας  και όμως τα κατάφερε! Θα ήθελα να μας μιλήσεις για τη ζωή σου.

Η ζωή μου ταινία…δεν είναι κακή ιδέα με χιούμορ το λέω, ένα βιβλίο εμπειριών θα μπορούσε να γίνει όμως…

δεν υπαρχουν ανθρωποι με ειδικεσ αναγκες, μονο ανθρωποι

Η ζωή μου αποτελείται από τα παιδιά μου, τον σύντροφο μου Ανδρέα και το σωματείο εθελοντισμού και πράξης ΔΥΑΜΕΑ, που σημαίνει :“Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες μόνο άνθρωποι”. Δηλαδή η δημιουργία του (σωματείου) της εμπειρίας μου από την νόσο και το αποτέλεσμα της δύναμης μου.

Βίωσα καθημερινά την απώλεια της σωματικής δύναμης, έχανα το κουράγιο μου ταλαιπωρούσα τους ανθρώπους που αγαπούσα άθελά μου. Πάλεψα με τον ίδιο μου τον εαυτό και το επιτελείο του γιατρού μου για να σταθώ ξανά στα πόδια μου.

Το θάρρος κερδίζεται και αποκτάται όταν οι εμπειρίες της ζωής, σου δίνουν δύναμη να συνεχίσεις χωρίς να απογοητεύεις τον εαυτό σου. Η ζωή με δίδαξε ότι πρέπει να παλεύεις καθημερινά.

 

Σε κάποια συνέντευξή σου ανέφερες πως παρακάλεσες τον Θεό να σε βοηθήσει, και έκτοτε υποσχέθηκες ότι θα βοηθάς τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Η πίστη σώζει;

Η πίστη στον Θεό με οδήγησε στο χειρουργείο και τα λόγια του γιατρού μου “Τα δέντρα καίγονται από τις ρίζες”. Πιστεύω και θα συνεχίσω με όλη μου την δύναμη.

Hγείσαι του σωματείου ΔΥΑΜΕΑ – Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, μόνο άνθρωποι. Πως προέκυψε η ιδέα, που απευθύνεται, και τι κάνει το σωματείο.

Η ιδέα υπήρχε πάντα μέσα μου, ως εθελόντρια πολλών χρόνων κάποια στιγμή ήθελα να βγάλω το κρυμμένο μυστικό από μέσα μου και να το κάνω πράξη.

Έτσι λοιπόν ήρθε η πρώτη επίδειξης μόδας Αμεα από το σωματείο και σιγά η κάθε δράση μας. Το σωματείο προσφέρει ΑΓΑΠΗ σαν πρώτη ύλη και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Έχουμε 11 οικογένειες σε πλήρη σίτιση εβδομαδιαία, εξοπλισμό οικιακό καθώς και ανάγκες μαθησιακές ανά οικογένεια. Επίσης προσφορά κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου, υποστήριξη αθλητών σε αγώνες, διοργάνωση ημερίδων και περισυλλογή καπακιών για ανακύκλωση και αγορά Νοσοκομειακού Αμαξιδίου κτλ.

Μια υπέροχη πρωτοβουλία του ΔΥΑΜΕΑ, είναι η επίδειξη μόδας ατόμων με αναπηρία. Μίλησε μου για την διοργάνωση αυτή, και τα μηνύματα που στέλνει.

Η Επίδειξη Μόδας είναι το κομμάτι που μας εκφράζει όλους!!! Δίνουμε το μήνυμα “Ένταξη στην Καθημερινότητά χωρίς Διαφορετικότητα”.

Μέσα από την επίδειξη γνωρίζουμε τον εθελοντισμό του Έλληνα την πηγή να δώσει και να προσφέρει να χαρεί και να το δείξει... να προβληθεί ΝΑΙ χωρίς να είναι όμως ο αυτοσκοπός του. Χωρίς εισπράξεις και μεγάλα ποσά για κερδοφορία.

Αυτό είναι το ΔΥΑΜΕΑ, με βραβεύσεις αρκετές για το έργο και  την προσφορά του.

”Ο ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΕΙσ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ”

Τον Σεπτέμβρη επισκέφθηκε ο υποψήφιος και νυν Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς δράση του ΔΥΑΜΕΑ στο Παλαιό Φάληρο, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα είναι δίπλα στους συνανθρώπους μας που πάσχουν. Ως πρόεδρος του ΔΥΑΜΕΑ, και ως άνθρωπος που έχεις βιώσει κινητικά προβλήματα, τι προσδοκάς από την Περιφέρεια, τι πρέπει να αλλάξει πιστεύεις;

Μας τίμησε με την παρουσία του και την αμεσότητα με τον κόσμο του ΔΥΑΜΕΑ και τους περαστικούς. Εμείς εκείνη την ημέρα γιορτάσαμε την πρώτη καρδούλα ανακύκλωσης με όνομα συλλόγου στην Ελλάδα.

Η εταιρεία CAN Supplies μας έκανε το ωραιότερο δώρο και ο Περιφερειάρχης πλέον Νίκος Χαρδαλιάς το εγκαινίασε μαζί με τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο.

Αν τα λόγια γίνουν πράξη (που θα γίνουν γιατί νοιάζεται) θέλω να πιστεύω, τότε θα αλλάξουν πολλά στο οδικό δίκτυο, στα πάρκα στην καφετέρια στην πλατεία στην πρόσβαση όλων.

Η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα για τα άτομα με αναπηρία και είναι πολλά χρόνια πίσω σε σχέση με άλλες χώρες. Με πολλά κτίρια από τους Ολυμπιακούς αγώνες 2004 που δεν χρειάζονται πολλές αλλαγές για να γίνουν Στέγη ΑΜΕΑ ή  πάρκο ΑΜΕΑ ή Γυμναστήριο για τα άτομα με αναπηρία η…η…Η…

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας με αναπηρία στην καθημερινότητά τους;

Η ανθρώπινη αντιμετώπιση, η άγνοια που υπάρχει στα σχολεία, η έλλειψη προσωπικού από νοσοκομεία, οικονομικά προβλήματα, μικρά επιδόματα, πρόσβαση στους δρόμους, στα κτίρια θα χρειαστεί να γράφω σελίδες ολόκληρες….

Ως μια γυναίκα με τεράστια δύναμη ψυχής, και ακτινοβολία με μια καρδιά γεμάτη αγάπη, θα ήθελα να μας στείλεις το δικό σου μήνυμα, στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν από κάποιο πρόβλημα υγείας.

Το μήνυμα μου είναι ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. Να σταματήσουν να ζουν δίχως όνειρα οι άνθρωποι.

Μας έχουν οδηγήσει μακριά από τον ανθρώπινο παράγοντα, μας έχουν πάει στην άλλη πλευρά του παραλόγου να θεωρείται φυσιολογικό, την πορεία, το χρήμα την έλλειψη σεβασμού.

Ας δούμε την πραγματικότητα και να αλλάξουμε νοοτροπία για ένα καλύτερο μέλλον που ανήκει στα ΠΑΙΔΙΑ με η χωρίς αναπηρία.

Πιστεύεις ότι υπάρχει παιδεία στους πολίτες, και εν συναίσθηση στα προβλήματα των συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες;

Σε πολύ μικρό ποσοστό υπάρχει εν συναίσθηση όταν καθημερινά ακούω να λένε 1′ θα μείνω στο πάρκινγκ αναπήρων, στην ράμπα αναπήρων κτλ.. Όταν δεν γνωρίζουν ότι η λέξη ΑΜΕΑ δεν σημαίνει κινητικό πρόβλημα αλλά:

ΑΜΕΑ είναι:

Όταν έχω σπάσει το χέρι το πόδι μου και χρειάζομαι βοήθεια κάποιον μηνών, όταν περάσουν τα χρόνια και γίνω υπερήλικας και χρειάζομαι μπαστούνι, όταν κυοφορεί η γυναίκα, όταν έχει μωρό στο καροτσάκι, όταν μάθουμε ότι υπάρχει “Ορατή και Αόρατη Αναπηρία” κτλ

Όταν μάθουν αυτά και άλλα τόσα θα μιλάμε για ΕΝ ΣΥΝΑΊΣΘΗΣΗ.

Πως μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής ή εθελόντρια στο ΔΥΑΜΕΑ;  

Με ένα απλό τηλέφωνο στο σωματείο μας μια αίτηση συμμετοχής εθελοντισμού και με κάποια σεμινάρια πριν από κάθε εκδήλωση για να ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την οποία κατάσταση.

Σας ευχαριστώ πολύ από καρδιάς που δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για την αναπηρία.

*Λίγα Λόγια για την Σύλβια Χρυσούλα Αντώναρου και το ΔΥΝΑΜΕΑ

Η Χρυσούλα Αντώναρου (Σύλβια) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα στις 28/2/1973.
Η καταγωγή της είναι από την Μάνη Λακωνίας και μητέρα δύο τέκνων.
Απόφοιτος Διοίκηση και Διαχείριση- Γραμματειακής Υποστήριξης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.
Σε νεαρά ηλικία ασχολήθηκε με τον χώρο της μόδας καθώς και την υπηρέτησε σχεδόν 20 χρόνια.
Το 1987 έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ομορφιάς του περιοδικού “Ντίσκο Moda I n” όπου κέρδισε και τον ανάλογο τίτλο.
Στην πορεία αποφάσισε να πάει στα πανελλήνια καλλιστεία όπου και εκεί κερδίζει τον τίτλο της Αναπληρωματικής miss Ελλάς.
Ακολουθώντας τον χώρο όπου αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ από τους Έλληνες σχεδιαστές και τους διοργανωτές επιδείξεων,
Όπου αποφασίζει να αποσυρθεί λόγου σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.
Παλεύοντας για αρκετούς μήνες και βλέποντας διάφορες αλλαγές στο σωμα της, παραμένει στο κρεβάτι με πάρεση (μερική παράλυση δεξιάς πλευράς) αντιμετωπίζοντας καθημερινά την επιδείνωση που δεχόταν.
Αφού ξεπερνά το πρόβλημα υγείας, και στέκεται στα πόδια της αποφασίζει να ιδρύσει ένα σωματείο εθελοντισμού και πράξης.
Σήμερα λοιπόν:
Ιδρύτρια και πρόεδρος του σωματείου “Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες μόνο άνθρωποι” με γνώμονα την αγάπη
Αφιέρωσε την ζωή της στον εθελοντισμό και συνεχίζει εθελοντικά να υποστηρίζει το κομμάτι της αιμοδοσίας
Τα Μ.Μ.Ε ασχολήθηκαν με την εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά τηs και βραβεύθηκε πολλές φορές από αθλητικούς συλλόγους.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 

-Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών  

-UNESCO νοτίων προαστίων  

-Δήμος Δάφνης-Υμηττού (“Μαζεύω-Προσφέρω-Ανακυκλώνω Καπάκια”) 

Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας 

-Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος «ΚΟΨΑΧΕΙΛΑ»  Ζωή Κακαρέλη Tae Kwon Do  

Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Δράσεις:

Διοργάνωσε την πρώτη Επίδειξη Μόδας ΑμεΑ στην Ελλάδα υπό την αιγίδα των Δήμων Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης Β.Β.Β,  – 

 η 2η Πανελλήνια Επίδειξη Μόδας ΑμεΑ με το Δήμο Ρόδου Δωδεκανήσων, 3η Πανελλήνια Επίδειξη Μόδας ΑμεΑ με  

τον Δήμο Ελληνικού 

Αργυρούπολης, 4η με το Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Μαγνησίας, 5η Επίδειξη  

Μόδας ΑΜΕΑ με το Δήμο Παλαιού Φαλήρου.  

-Στηρίζω-σιτίζω  

– Πακέτο Αγάπης 

-Μαραθώνιος Αγάπης «ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ» 

-Μην ξεχνάς το καπάκι να κρατάς: Υποστηρικτές ΔΥΑΜΕΑ Can Supplies

-Ημερίδα «Αναπηρία-Αθλητισμός στον 21ο αιώνα» 

-Συμμετοχή Μαραθωνίου «ΔΡΟΜΕΙΣ ΦΑΛΑΝΗΣ» 

-Συνεχής παρουσία μελών μας σε όλους τους Μαραθώνιους 

-Συνδιοργανωτές με το Δήμο Παλαιού Φαλήρου στην εκδήλωση:

-«Θέλω να περπατήσω…μπορώ” 

Συνδιοργανωτές με το Δήμο Ζωγράφου στην εκδήλωση:  “Συμβαδιζω Βαδίζω” 

Χορηγός διαφόρων Αθλητών καθώς και Συλλόγων.  

Παροχές διαφόρων χορηγιών αμαξιδιων, σίτισης οικογενειών καθώς και προσφορές  διαφόρων αναγκών στους εξής Συλλόγους: 

-Ο ΚΑΛΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ 

-ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ 

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ” 

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Ν.ΛΙΟΣΙΩΝ Η ΧΑΡΑ «ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» 

-ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΒΟΛΟΥ 

-ΣΤΕΓΗ ΘΗΛΕΩΝ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ «ΑΓ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ» 

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΑΝΤΟ ΠΡΑΞΗ» 

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΔΩΣΕ ΖΩΗ» 

Συνεχίζοντας το έργο με μια χούφτα ανθρώπων που γνώμονα έχουν την ΑΓΑΠΗ.  Σκοπός του σωματείου είναι η προσφορά και όχι η εισπραξιμότητα… για μας η αναπηρία είναι ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ,  γιατί βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles