25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ο αφορισμός του Νίτσε για τον γάμο

Προτού παντρευτείς, αναρωτήσου . Θα μπορώ με τον άνθρωπο να συζητάω καλά μέχρι τα γεράματα; Τα υπόλοιπα διαβαίνουν και περνάνε σε έναν γάμο..

Στην πασίγνωστη «τέχνη της αγάπης» ο Γερμανός ψυχολόγος Έριχ Φρομ αναρωτιέται τι σημαίνει ο έρωτας για την σύγχρονη κοινωνία

«Για τους περισσότερους ανθρώπους, το πρόβλημα του έρωτα συνίσταται κυρίως στο αγαπιέμαι, παρά στην πράξη του αγαπώ, στην ίδια τους δηλαδή την ικανότητα να αγαπούν.

Για αυτό το πρόβλημά τους είναι να καταφέρουν να αγαπηθούν, να είναι αξιέραστοι. Για να επιτύχουν αυτό τον στόχο, ακολουθούν διάφορους δρόμους.

Ο ένας δρόμος είναι χρησιμοποιούμενος κυρίως, από τους άνδρες, να είναι ισχυροί, να έχουν επιτυχία, να είναι πλούσιοι, τόσο όσο τους επιτρέπει το κοινωνικό πλαίσιο της θέσης τους.

Ο άλλος δρόμος, χρησιμοποιούμενος ειδικά από τις γυναίκες, απαιτεί να είναι ελκυστικές με τη φροντίδα του σώματος, των ρούχων κτλ»

Ο Φρομ επισημαίνει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αγαπήσει έναν άνθρωπο μόνο αν έχει γνωρίσει πρώτα τον εαυτό του και σέβεται την ίδια του την ατομικότητα. Μόνο τότε θα είναι σε θέση να κατανοήσει το ταίρι του και να σεβαστεί την ατομικότητά του.

Όπως τονίζει, ο Νίτσε, μετά την μικρή αλλά αναγκαία παρένθεσή του Φρομ, το να μπορούν δύο σύζυγοι να συζητούν σε όλη τους τη ζωή , εγγυάται ότι θα μπορούν να γνωρίζουν και να πλησιάζουν ό ένας τον άλλον ολοένα και πιο πολύ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles