27.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ο πιο πρωτότυπος μαθητικός διαγωνισμός έρχεται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών: “Από το σύμπαν στον άνθρωπο”

Ένα πολύ ενδιαφέρον μαθητικό διαγωνισμό διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών με θέμα από το «Από το Σύμπαν στον άνθρωπο…»”

Κίνηση μιμητική της Γης περί τον άξονά της  ονόμαζαν οι Αρχαίοι Έλληνες τον ζεϊμπέκικο ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 

Χορός: Το δώρο των θεών στη γη και τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει καμιά τελετουργία που να

γίνεται χωρίς τον χορό σύμφωνα με τον Λουκιανό.

 

Ο χορός της γης και των ανθρώπων

Η λέξη  χορός  έχει τριπλή σημασία:  ́Εκφράζει τη χαρά και το χώρο όπου εκτελείται η κίνηση, δηλώνει οποιασδήποτε μορφής ρυθμικά επαναλαμβανόμενη κίνηση και τέλος δηλώνει το έμψυχο υλικό που ορίζει το χώρο, συμμετέχει δηλ. στο χορό ́ ( Δρ. Ζώζη Δ.Παπαδοπούλου, Αρχαιολογία και Τέχνες.)

Ειδικότερα ο κύκλος δείχνει την κυκλική κίνηση, την επικοινωνία των χορευτών πρόσωπο με πρόσωπο και δημιουργεί κοινότητα ενώνοντας τα μέλη μιας ομάδας με κοινά χαρακτηριστικά.

́Κίνηση μιμητική της Γης περί τον άξονά της ́ ονόμαζαν οι Αρχαίοι Έλληνες τον ζεϊμπέκικο χορό και θεωρούσαν ότι είναι η αναπαράσταση του πλανητικού συστήματος .

Και φυσικά δεν είναι δυνατόν να λείπει η φυσική και οι κανόνες της από τον χορό. Οι νόμοι της διέπουν οποιαδήποτε χορευτική κίνηση. Από το tango και το μπαλέτο μέχρι τους δημοτικούς και σύγχρονους χορούς. Οι κανόνες ισορροπίας, οι νόμοι δράσης – αντίδρασης αλλά και παγκόσμιας έλξης συναντώνται σε κάθε είδους χορό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ενεργοποιείται με την επιστροφή των μαθητών Δευτεροβάθμιας στα σχολεία τον Ιανουάριο 2024. Ο χώρος διεξαγωγής, η ημερομηνία αποστολής περιλήψεων και ο τρόπος συμμετοχής αναφέρονται παρακάτω.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Καλλιτεχνική Εταιρεία “Πολύμνια”, με διοικητικό υπεύθυνο τον σκηνοθέτη Κωστή Παπαϊωάννου, στα πλαίσια των δράσεων Επιστήμης και Τέχνης, με στόχο την πολύπλευρη πολιτισμική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη των νέων, διοργανώνουν το “5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τέχνης”.

Σκοπός του διαγωνισμού:

Είναι πλέον εμφανές ότι για τις προκλήσεις του μέλλοντος η ανθρωπότητα θα χρειαστεί επιστήμονες που εκτός από την επιστημονική τους κατάρτιση, θα διαθέτουν και μια ευρεία μόρφωση και ικανότητες από τα πεδία της τέχνης, της φιλοσοφίας κι επομένως και της ηθικής. Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας δημιουργίας επιστημόνων με πολύπλευρη προσωπικότητα που συνδυάζει επιστημονική και τεχνολογική γνώση καθώς και καλλιτεχνικές ευαισθησίες έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός

«Από το Σύμπαν στον άνθρωπο».

ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τηλ.: 2103635701 – 2103610690 / Ώρες επικοινωνίας: 10:00 – 19:00 καθημερινές.

Γραμματειακή υποστήριξη: Πολυχρονάτος Κώστας 6973292808

Οργανωτική Επιτροπή: Σεβαστού Μάντυ – Ζαλοκώστα Άλκηστις – Παρασκευοπούλου

Κατερίνα-Καραμπερόπουλος Κώστας – Συνάνη Κατερίνα.

Ώρες επικοινωνίας: 17:00 – 21:00 καθημερινές.

Δηλώσεις συμμετοχής στο email: eef.athens@gmail.com

Συντονισμός δράσης: Δημητροπούλου Βάσω

Υπεύθυνος δράσης: Φιλντίσης Παναγιώτης Αντιπρόεδρος της ΕΕΦ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles