25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Παραμύθια για να ακούς και να παίζεις!! Ελάτε να γίνουμε όλοι παιδιά!

Παραμύθια για να ακούς και να παίζεις»

Τρίμηνο παιδικό εργαστήριο, που έχει στόχο να φέρει σε επαφή τα παιδιά με το μαγικό κόσμο των παραμυθιών, λαϊκών και σύγχρονων, μέσα από την συνδιαλλαγή τους με το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσικοκινητική και τον ευρύτερο κόσμο των τεχνών.

Τα παραμύθια αποτελούν ένα εξαιρετικό ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό εργαλείο, που παρέχει πνευματική καθοδήγηση και θετικές αξίες ζωής με τρόπο ευχάριστο, παιχνιδιάρικο και ελκυστικό. Μέσα από τις ιστορίες τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο που τα περιβάλλει και τον εαυτό τους, Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνουν την αυτοεικόνα τους και κατανοούν τις διαφορετικές πλευρές της πραγματικότητας.

Ταξιδεύοντας μέσα στον παραμυθιακό κόσμο ταυτίζονται με τους ήρωες του με τρόπο συμβολικό, προβάλλοντας επάνω τους δικές τους σκέψεις και συναισθήματα. Αποφορτίζεουν έτσι φόβους, εσωτερικές συγκρούσεις και προβληματισμούς, μαθαίνοντας να βρίσκουν λύσεις και να ξεπερνούν εμπόδια.

Στα πλαίσια των συναντήσεων μας το παραμύθι, ξεπερνώντας τα όρια της απλής αφήγησης, παίρνει τη μορφή βιώματος και γίνεται αφορμή για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Η τέχνη είναι ένα άριστο εργαλείο για το ζωντάνεμα ενός παραμυθιού. Τα παιδια έχουν τη δυνατότητα να δραματοποιήσουν, να ζωγραφίσουν, να τραγουδήσουν ή να χορέψουν τα στοιχεία του. Επιλέγουν έναν συγκεκριμένο ρόλο και τον αποδίδουν θεατρικά, εικαστικά ή μουσικοκινητικά.

Παροτρύνονται από τον εμψυχωτή να τον προεκτείνουν και να τον εμπλουτίσουν, δημιουργώντας το δικό τους σενάριο και επιτρέποντας στο ρόλο τους να τους οδηγήσει. Αναγνωρίζουν σκέψεις και συναισθήματα, ξεχασμένες σωματικές αισθήσεις, διαφορετικές όψεις του εαυτού τους και του κόσμου γύρω τους. Η σύμβαση της τέχνης «ξεκλειδώνει» σφιξίματα συναισθηματικά ή νοητικά και απελευθερώνει τη φαντασία και το δημιουργικό δυναμικό των παιδιών.

Όλη αυτή η διαδικασία, καθώς πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο ομαδικό, προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία για ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η συντροφικότητα και η εμπιστοσύνη. Έτσι, η ομάδα μπορεί να γίνει για τα ίδια μια ιδιαίτερα θετική εμπειρία. Γιατί *όπως στα παραμύθια με ευτυχισμένο τέλος ο ήρωας ενώνεται με τη σύντροφο της ζωής του, έτσι και στην πραγματική ζωή το άτομο ολοκληρώνεται και νιώθει ευτυχισμένο όταν, εκτός από το να είναι ο εαυτός του, είναι ικανό, όντας ο εαυτός του, να είναι μαζί με κάποιον.»

Γιώτα Τσιότσκα

Η Γιώτα Τσιότσκα είναι απόφοιτη ηθοποιός και νηπιαγωγός. Παράλληλα με το χώρο του θεάτρου εργάζεται συστηματικά ως θεατροπαιδαγωγός και εμψυχώτρια ομάδων παιδιών. Τα τελευταία δέκα χρόνια συνεργάζεται σταθερά με εκπαιδευτικούς χώρους, καλλιτεχνικά εργαστήρια και οργανώσεις όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, ως υπεύθυνη τμημάτων θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργικής απασχόλησης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles