27.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ποιός δημιούργησε τις περίφημες Αλκυονίδες μέρες;

Οι Αλκυονίδες μέρες

Mπορεί να ζούμε την κλιματική αλλαγή, που πια έχουμε καλοκαίρι μέσα στον χειμώνα, αλλά ο μύθος των Αλκυονίδων ημερών διατηρέιται ολοζώντανος, και υπάρχει μια πλούσια ιστορία από τον αρχαίο μύθο σύμφωνα με τον οποίο ο Δίας ήταν αυτός που τις δημιούργησε.

Κατά τις περιόδους αυτές ο καιρός είναι σχεδόν ανοιξιάτικος. Επικρατεί άπνοια και τέλεια ευδία ενώ η θερμοκρασία παρουσιάζει άνοδο κατά 5 με 10 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία σημειώνει μεγάλη πτώση.

Η ορατότητα στον καθαρό ορίζοντα είναι εκπληκτική η θαλπωρή στον ανθρώπινο οργανισμό δίνει τόνο πρόσθετης αισιοδοξίας, τα νησιά φαίνονται σαν να πλέουν και να ταξιδεύουν ενώ τα βουνά είναι εντυπωσιακά γαλάζια. Ο ελληνικός χώρος μοιάζει σαν χώρος μαγικού ονείρου.

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε πως το φαινόμενο εμφανίζεται μόνο επτά ημέρες πριν και επτά ημέρες μετά την χειμερινή τροπή.

Το φαινόμενο των Αλκυονίδων είχε απασχολήσει πολύ τους αρχαίους και το απέδιδαν στην εντολή του Διός, για να γεννά τότε τα αυγά του το γνωστό πουλί αλκυών χωρίς να τα παρασύρουν τα χειμερινά κύματα.

Πολύ γοητευτικό θρύλο έχει πλάσει η αρχαία μυθολογία γύρω από αυτό το γλυκύ δώρο της φύσεως στον ελληνικό χώρο.

η Περίφημη Αλκυόνη Herbert_James_Draper_-_Halcyone_(1915)

Ο βασιλιάς του Ολυμπιακού Δωδεκάθεου οργίσθηκε καθώς η Αλκυών και ο σύζυγος της Κήυξ αλληλοαποκαλούνταν Ήρα και Ζευς. Και τους μεταμόρφωσε εκείνη στο ομώνυμο πουλί, και εκείνον σε ένα άλλο όρνεο, τον Κήυκα. Αλλά η Αλκυών γεννούσε τα αυγά της στην ακρογιαλιά και επειδή οι νεοσσοί της παρασύρονταν από τα κύματα, εκείνη θρηνούσε γοερά για την καταστροφή του μητρικού της ονείρου.

Ο Δίας τότε την σπλαχνίστηκε και διέταξε τους ανέμους όταν η αλκυών επωάζει κατά τις χειμερινές τροπές, να μην φυσούν για 14 ημέρες.

Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι αρχαίος αυτός θρύλος όχι μόνο δεν λησμονήθηκε, αλλά ακόμη και σήμερα δσε διάφορα ελληνικά παράλια και στα νησιά του Αιγαίου διηγούνται τον θρύλο για τα πουλιά και τις χειμωνιάτικες λιακάδες.

οι καλεσ μερες μεσα στον γεναρη λεγονται μερες των πουλιων

Η αρχαιότερη γραπτή μαρτυρία έρχεται από την Πάτμο και είναι γραμμένη το 1883. Το κείμενο του θρύλου λέει « οι καλές μέρες που κάνει στα μέσα του Γενάρη, λέγονται μέρες των πουλιών.»

Γιατί τα γλαρόνια που χτίζουν τότε τις φωλιές τους παρακάλεσαν τον Θεό να τους χαρίσει 2-3 καλές ημέρες για να η χαλάει η τρικυμία τις φωλιές τους και να μπορούν να ξεκλωσσιάζουν τα αυτά τους. Ο θεός τους άκουσε και για αυτό μέσα στον χειμώνα κάνει μέρες καλοκαιρινές.

πουλί αλκυόνη Alcedo_atthis_eating_a_tadpole

Γλαρόνια στην Πάτμο ονομάζονται οι αλκυόνες. Όσο για τον αριθμό των ημερών αυτός ποικίλλει. Άλλοτε είναι 3  άλλοτε 7 άλλοτε διαφορετικός.

Σε ένα όμως συμφωνούν και οι αρχαίες και οι νεότερες μαρτυρίες.

Ότι μέσα στην καρδιά του χειμώνα και για χάρη της αλκυόνας η θάλασσα είναι γαληνεμένη σαν καθρέπτης.

Ο Λουκιανός το είπε θαυμάσια «ακύμαντον και γαλήνιον άπαν το πέλαγος, όμοιον, ως ειπείν, κατόπτρω»

*από την μεγάλη εικονογραφημένη λαογραφία γεωγραφία ιστορία ΕΛΛΑΣ του Κ.Ρωμαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles