28.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

8 συγκλονιστικές αρχές για να ζεις καλά και ουσιαστικά, από τον Επίκτητο

 

  1. Ενδιαφέρσου για αυτό που τυχαίνει να έχεις. Η εσωτερική γαλήνη ξεκινά όταν σταματάμε να λέμε το ‘’έχασα’’ για πράγματα, και αντί για αυτό λέμε ‘’επιστράφηκε εκεί από που έχει έρθει’’. Έχασες τον σύντροφό σου; είναι σκληρό ναι, αλλά σύμφωνα με τον Επίκτητο έχει επιστρέψει από εκεί που ήρθε. Σου πήραν τα υπάρχοντά σου; ;έχουν και αυτά επιστραφεί από εκεί που έχουν έρθει.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι να προσέχεις τα υπάρχοντα σου όσο τα έχεις και          για όσο τα έχεις.

  1. Η καλή ζωή είναι η ζωή της εσωτερικής γαλήνης. Το πιο βέβαιο δείγμα μιας ανώτερης ζωής είναι η ηρεμία. Η ηθική πρόοδος έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση από την εσωτερική ταραχή. Μπορείς να σταματήσεις να δυσφορείς για τούτο και για κείνο.
  2. Αγνόησε ότι δεν σε αφορά. Μην ασχολείσαι με τις εντυπώσεις των άλλων για εσένα. Είναι θαμπωμένοι από τις εξωτερικές εμφανίσεις των πραγμάτων. Μείνε προσκολλημένος στο σκοπό σου. Αυτό και μόνο θα δυναμώσει την θέλησή σου και θα δώσει σκοπό στη ζωή σου.
  3. Στη ζωή, συμπεριφέρσου σαν να ήσουν σε συμπόσιο. Σκέψου ότι η ζωή σου είναι σαν να βρισκόσουν σε συμπόσιο και συμπεριφέρσου με ευγένεια.  Όταν περνούν από σένα τα πιάτα, άπλωσε το χέρι σου και πάρε μια μέτρια μερίδα.  Αν ένα φαγητό δεν έχει περάσει ακόμη από εσένα, περίμενε υπομονετικά τη σειρά σου.  Αν ένα φαγητό σε προσπεράσει, απόλαυσε αυτό που βρίσκεται ακόμα στο πιάτο σου.
  4. Παίξε καλά το κομμάτι που σου έχει δοθεί. Είμαστε σαν ηθοποιοί σε έργο. Η θεία θέληση μας έχει απονείμει τους ρόλους στη ζωή, χωρίς να μας συμβουλευτεί. Μερικοί από εμάς θα παίξουν σε ένα μικρό δράμα, άλλοι σε πιο μεγάλο. Μπορεί να μας δοθεί ο ρόλος ενός φτωχού, μιας διασημότητας ή ενός δημόσιου προσώπου, ενός αναπήρου, ή ενός απλού πολίτη. Παρ όλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ποιοι ρόλοι μας παραχωρούνται, το να παίξουμε τους ρόλους που μας δίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να παραπονιόμαστε είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε.
  5. Τα πάντα συμβαίνουν για καλό σκοπό. Όπως σκέπτεσαι αυτό γίνεσαι. Απόφευγε να προσδίδεις εύπιστα στα γεγονότα δύναμη, και σημασίες που δεν έχουν. Παρέμεινε ήρεμος. Τα πολυπράγμονα μυαλά μας, πάντα προτρέχουν να βγάζουν συμπεράσματα, κατασκευάζοντας και ερμηνεύοντας σύμβολα εκεί που δεν υπάρχουν. Αντί για αυτό υπέθεσε πως ότι σου συμβαίνει σου συμβαίνει για καλό.  Πως αν έχεις αποφασίσει να είσαι τυχερός, θα είσαι τυχερός.
  6. Κανείς δεν μπορεί να σε βλάψει. Οι άνθρωποι δεν έχουν τη δύναμη να σε βλάψουν. Ακόμα και αν κάποιος σε βρίζει και σε χτυπά, το να θεωρήσεις υβριστικό ή όχι αυτό που συμβαίνει είναι πάντα δική σου επιλογή. Επομένως αν κάποιος σε εξοργίζει, θυμήσου ότι αυτό που σε εξοργίζει είναι η αντίδρασή σου στο περιστατικό αυτό.
  7. Η ευτυχία μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα μας. Η ελευθερία είναι ο μόνος αξιόλογος στόχος στη ζωή. Κερδίζεται με το να μη δίνουμε προσοχή σε πράγματα που βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας. Δεν μπορούμε να έχουμε ελαφρά καρδία, αν το μυαλό μας είναι ένα ζοφερό καζάνι φόβου και φιλοδοξίας. Η αυθεντική ευτυχία είναι πάντα ανεξάρτητη από εξωτερικές συνθήκες. Εξασκήσου άγρυπνα να παραμένεις αδιάφορος στις εξωτερικές συνθήκες. Η ευτυχία σου μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα σου.

Από το βιβλίο η τέχνη του ζην- Επίκτητος της Σάρον Λέμπελ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles