26.8 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Aίγυπτος: Oι 3 πυραμίδες που φτιάχτηκαν από ματαιοδοξία και η μυστηριώδης Σφίγγα.

Οι πυραμίδες της Γκίζα και τα μνημεία χιλιάδων ετών, που φτιάχθηκαν από ματαιοδοξία, και στοίχισαν τη ζωή μυριάδων ανθρώπων 

Egypt.Giza.Sphinx

Το πλέον γνωστό συγκρότημα φαραωνικών αρχαιοτήτων βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Κάιρο, επί της αριστερής όχθης του ποταμού Νείλου. Περιλαμβάνει τρεις περίφημες πυραμίδες και ένα γρανίτινο άγαλμα την Σφίγγα. Η τοποθεσία αυτή λέγεται Γκίζα.

Οι πυραμίδες κατασκευασμένες από τεράστιους ογκόλιθους, καταπλήσσουν με την τελειότητα στην οποία η αρχιτεκτονική, μηχανική, γεωμετρία, και οικοδομική, είχε ανέλθει στην Αρχαία Αίγυπτο, αν σκεφτείς κανείς ότι κτιστήκανε κατά το 4.400 -3.910 π.Χ

Οι τρεις αυτές πυραμίδες είναι του Χέοπος, Χεφρήνος, και του Μικερίνου.

Η μεγαλύτερη όλων είναι του Χέοπος, καθώς έχει ύψος 138 ολόκληρα μέτρα.

Για χιλιάδες χρόνια, και μέχρι ωσότου ανεγερθούν ο πύργος του Άιφελ, και οι ουρανοξύστες στην Νέα Υόρκη, αποτελούσαν το υψηλότερο οικοδόμημα της υφηλίου.

Για να την κτίσει, ο Φαραώ Χέοψ, που βασίλεψε κατά το 4.200 π.Χ χρησιμοποίησε μυριάδες εργατών επί δεκάδες ετών.

Μπορεί σήμερα το οικοδομικό αυτό μεγαθήριο να γεννά τον θαυμασμό, υπήρξε όμως ένα έργο που στοίχησε τη ζωή αναρίθμητων ανθρώπων.

Δεκάδες χιλιάδες εκ των εργατών πέθαναν κατά τον μόχθο και την εξάντληση, ή φονεύθηκαν από τους αμείλικτους επιστάτες κατά την διάρκεια των εργασιών.

Ο Χέοψ μάλιστα, άφησε μνήμη απαίσια και καταραμένη στους υπηκόους του.

Ο διάδοχός του, Χεφρήν, όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την κακή μνήμη του προκατόχου του, αλλά τον μιμήθηκε, χτίζοντας μια λίγο μικρότερη πυραμίδα.

Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο επόμενος Φαραώ Μικερίνος, που έκτισε την Τρίτη πυραμίδα και ήταν αρκετά μικρότερη από τις προηγούμενες δύο.

Το μέγεθος των κολοσσιαίων αυτών οικοδομημάτων και η τεράστια εργασία που απαιτήθηκε, γίνονται αντιληπτά από το εξής γεγονός: Το 1196 ο Σουλτάνος της Αιγύπτου Μελέκ ελ Αζίζ Οσμάν Μπέη Γιουσούφ, θέλησε να διαλύσει την μικρότερη από από τις τρεις πυραμίδες, δηλαδή αυτή του Μικερίνου.

Επί οκτώ μήνες, χιλιάδες εργατών υποβλήθηκαν σε μια μάταιη εξάντληση, ενώ δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να αφαιρέσουν παρά μόνο ένα μέρος του επιστρώματός της.

Η  Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζα – Το μυστηριώδες άγαλμα που κανείς δεν γνωρίζει ούτε πως, ούτε πότε φτιάχθηκε 

Great_Sphinx_of_Giza_May_2015

Εκτός των πυραμίδων υψώνεται πάνω από την άμμο στον χώρο της Γκίζας, το γνωστό, πελώριο, τερατόμορφο, και αινιγματικό άγαλμα, η Σφίγγα.

Ονομάστηκε έτσι από τους Αιγυπτιολόγους, τόσο γιατί θυμίζει το γνωστό μυθικό ανθρωπόμορφο τέρας της ελληνικής μυθολογίας, όσο και γιατί αποτελεί μυστήριο αυτή η παράστασή της.

Η Σφίγγα είναι τεράστιος βράχος ύψους 20 μέτρων που έχει λαξευτεί, και παριστάνει λιοντάρι καθισμένο, με στήθος και κεφαλή άνδρα.

Ορισμένοι Αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι η κεφαλή της είναι ομοίωμα του Φαραώ Χεφρήνος, που είδαμε πως έκτισε την δεύτερη πυραμίδα της Γκίζας. Άλλοι ωστόσο πιστεύουν πως η κεφαλή αναπαριστά τον Θεό Χαρμακή, δηλαδή τον Ανατέλλοντα Ήλιο.

Αξιοπερίεργο είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τίποτα παραπάνω, ούτε ο σκοπός που φτιάχτηκε  η Σφίγγα αλλά ούτε και ο χρόνος κατασκευής της.

Πάντως φαίνεται ότι είναι αρχαιότερο οικοδόμημα από τις πυραμίδες, άρα δεν ευσταθεί η υπόθεση ότι αναπαριστά τον Φαραώ, και το μόνο βέβαιο είναι ότι ατενίζοντάς την, παραμένει κανείς εκστατικός για το ύψος της καλλιτεχνικής και τεχνικής τελειοποίησης που είχε φτάσει ο άνθρωπος, 4.000 τουλάχιστον χρόνια πριν και από τον Χρυσό Αιώνα του Περικλέους.

Η Σφίγγα πάρα πολλές φορές καταχώθηκε από την άμμο, και επανειλημμένα στην μακρόχρονη ιστορία της, ανασύρθηκε στην επιφάνεια. Επίσης παρουσιάζει ελάχιστη φθορά παρά τους αναρίθμητους αιώνες που επήλθαν από την κατασκευή της. Είναι λοιπόν πολύ μυστηριώδες, ότι μόνο η μύτη απουσιάζει που θα είχε μήκος ένα μέτρο, διότι οι Μαμελούκοι συνήθιζαν να κάνουν σκοποβολή έχοντας αυτήν ως στόχο..

 Η Σφίγγα στην αρχαια ελληνική μυθολογία και τα αινίγματά της 

Πολλά χρόνια μετά το τέλος της βασιλείας του Κάδμου, στη Θήβα βασίλευε ο Λάιος. Σύζυγός του ήταν η όμορφη Ιοκάστη. Ο Λάιος όμως σκοτώθηκε, και τον θρόνο του πήρε ο αδελφός της Ιοκάστης ο Κρέοντας.

Εκείνη την εποχή έγινε κάτι τρομερό που σκόρπισε για πολλά χρόνια τον πανικό και τον θάνατο στην όμορφη πόλη του Κάδμου και στην γύρω περιοχή.

Η Θεά Ήρα για να τιμωρήσει τους Θηβαίους που είχαν πέσει σε πολλές αμαρτίες, έφερε από την μακρινή Αίγυπτο ένα ανθρωπόμορφο τέρας που ονομαζόταν Σφίγγα.  Στην γλώσσα των αρχαίων η λέξη σφίγγα σήμαινε, εκείνη που πνίγει.

Η Σφίγγα είχε σώμα, ουρά και πόδια λονταριού, στους ώμους της είχε φτερά, και το κεφάλι της ήταν γυναικείο. Ένα όμορφο γυναικείο κεφάλι.

Το τέρας αυτό κατοικούσε συνήθως πάνω σε ένα βράχο, στο βουνό Φίκιο που υπήρχε ένα πέρασμα. Πολλές φορές δε, κατέβαινε και στη Θήβα και καθόταν πάνω σε μια κολώνα.

Αλίμονο όμως στον διαβάτη που θα τύχαινε να περάσει μπροστά της. Τον σταματούσε, και του ζητούσε να λύσει ένα συγκεκριμένο αίνιγμα. Κανείς όμως δεν μπορούσε να το λύσει, και το τρομερό τέρας έπνιγε τα θύματά της και τα καταβρόχθιζε.

Πολλοί προσπάθησαν να σκοτώσουν την Σφίγγα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Δεν κοιμόταν ποτέ, πετούσε σαν το γοργότερο πουλί, και τα φοβερά της νύχια δεν αστειεύονταν.

Πάρα πολλοί Θηβαίοι λοιπόν είχαν πέσει θύματά της, και αυτό ανάγκασε τον Κρέοντα να δηλώσει ότι όποιος κατόρθωνε να την σκοτώσει ή να λύσει το αίνιγμά της, θα τον πάντρευε με την όμορφη Ιοκάστη και θα του προσέφερε το βασίλειο της Θήβας.

Κάποτε βρέθηκε στην περιοχή της Θήβας ο γνωστός σε όλους  Οιδίποδας που στην αρχαία γλώσσα σημαίνει «ο άνθρωπος με τα πρησμένα πόδια».  Και ενώ προχωρούσε αμέριμνος σε ένα μονοπάτι, στο βουνό Φίκιο με κατεύθυνση τη Θήβα, ξαφνικά αντικρίζει μπροστά του το φοβερό τέρας.

Καθώς είχε ακουστά για αυτήν, τον κυρίεψε αρχικά ένα ρίγος φόβου.

Διαβάτη, είπε η Σφίγγα με ανθρώπινη φωνή, μπορείς να μου λύσεις ένα αίνιγμα;

-Είμαι έτοιμος να το ακούσω αποκρίθηκε.

– Άκουσε λοιπόν και σκέψου καλά πριν απαντήσεις. Υπάρχει στη γη, ένα πλάσμα με 4 πόδια, ένα με 2, και ένα με 3 πόδια, και έχουν το ίδιο όνομα. Και όσο πιο πολλά πόδια έχει αυτό το πλάσμα τόσο πιο δύσκολα τρέχει. Και είναι το μόνο πλάσμα που αλλάζει μορφή, από όλα τα πλάσματα που ζουν στην στεριά, στον αέρα, και την θάλασσα. Ποιο είναι αυτό;

O Oιδίποδας κράτησε την ψυχραιμία του και άρχισε να σκέφτεται. Ξαφνικά κάτι σαν αστραπή έλαμψε και φώτισε το νου του .

Το βρήκα! Είπε στην Σφίγγα. Το πλάσμα αυτό είναι ο άνθρωπος. Όταν είναι μωρό περπατάει με τα τέσσερα πόδια, όταν μεγαλώσει περπατάει με τα δύο, και όταν γεράσει στηρίζεται στην μαγκούρα του  και έτσι έχει τρία πόδια.  Όταν περπατάει με τέσσερα και με τα τρία, δεν μπορεί να τρέξει. Ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα που αλλάζει μορφή.

Τότε ένα φοβερό ουρλιαχτό βγήκε από το στόμα της Σφίγγας και αντί να ορμήσει και να πνίξει τον διαβάτη, όπως έκανε όλες τις άλλες φορές, πήδησε από τον βράχο στη θάλασσα και πνίγηκε, λυτρώνοντας μια για πάντα τον λαός της Θήβας και της ευρύτερης περιοχής από τον φόβο του θανάτου.

Που να ήξερε ωστόσο ο Οιδίποδας, ποια θα ήταν η μοίρα του..

Πηγες

Παγκόσμιος Λαογραφική Γεωγραφική Εγκυκλοπαίδεια (Μέγα)

Ελληνική Μυθολογία (Πότη Στρατική)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles