22.7 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ο Σύμβουλος του Βασιλιά – Ενα πρωτότυπο παραμύθι με μόλις 6 ευρώ!

Τι πιο ωραίο για τις διακοπές των παιδιών, από ένα καλό βιβλίο με διδακτικό νόημα. Τι πιο ωραίο από ένα αντίβαρο, σε όλα αυτά τα τάμπλετ που έχουν “αιχμαλωτίσει” ακόμα και τα μικρά παιδάκια.

μια πρωτότυπη ιστορία για τους μικρούς μας φίλους 

Τι όμορφο η μανούλα να διηγείται το παραμύθι στο παιδί της, ξεφυλίζοντας τις σελίδες του, και να μαθαίνουν μαζί;

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το νέο βιβλίο για παιδιά του βραβευμένου συγγραφέα (Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014) Μάκη Τσίτα.

Μια φορά κι έναν καιρό εμφανίστηκε ένας άνθρωπος που είχε την ικανότητα να δίνει τη σωστή απάντηση για οποιοδήποτε θέμα. Γι’ αυτό και ο βασιλιάς της χώρας τον ονόμασε Σοφό, τον έκανε επίσημο σύμβουλό του και τον πήρε μαζί του στο παλάτι. Και στην αρχή όλα κυλούσαν ωραία και καλά κι ήταν όλοι χαρούμενοι. Λίγο καιρό όμως μετά τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, ο σύμβουλος έκανε το ένα µμεγάλο λάθος μετά το άλλο… Μα τι συνέβαινε στ’ αλήθεια;

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία, με χιούμορ και φαντασία.

Η πολύ ωραία και ταιριαστή εικονογράφηση είναι της Μαιρηλίας Φωτιάδου.

Για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας

Σειρά: Μικρές Καληνύχτες

Βιογραφικό:

Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά και σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη. Ζει στην Αθήνα και διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr. Έργα του στο θέατρο σκηνοθέτησαν οι Ρούλα Πατεράκη, Τατιάνα Λύγαρη, Σοφία Καραγιάννη, Προμηθέας Αλιφερόπουλος, Έρση Βασιλικιώτη, Taru Makela, Alexandru Mazgareanu. Στίχους του μελοποίησαν οι Γιώργος Σταυριανός, Τάκης Σούκας, Τατιάνα Ζωγράφου, Νίκος Βασιλείου. Διηγήματα και βιβλία του για παιδιά έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Για το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός» (εκδόσεις Μεταίχμιο) έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 και τιμήθηκε από τους Δήμους Αθηναίων, Πέλλας, Έδεσσας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το «Μάρτυς μου ο Θεός» κυκλοφορεί σε 12 ευρωπαϊκές γλώσσες. Έχει εκδώσει 5 βιβλία για ενήλικες και 29 βιβλία για παιδιά, τα τρία από τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο: «Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία» (Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Κύπρου), «Έρχεται ο γίγαντας» (Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), «Ο σύμβουλος του βασιλιά».

Ο σύμβουλος του βασιλιά

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Σαν τα παλιά, σοφά παραμύθια. Σύντομο και κατανοητό για τους μικρούς, συμβολικό για εκείνους που αγαπούν τα παραμύθια, με έναν ήχο από παλιούς, αγαπημένους μύθους. Ο Μάκης Τσίτας, παρότι διέπρεψε στη λογοτεχνία για ενήλικες, ποτέ δε λησμόνησε τις ιστορίες για μικρούς. Σε αυτές ο σκοπός του ακούγεται και πάει σαν των παλιών παραμυθάδων».

Ελένη Σαραντίτη, bookbar.gr

«Χρειάζεται ιδιαίτερη τέχνη για να “μεταμορφωθούν” σε απλό λόγο, κατανοητό από τις μικρότερες ηλικίες, διαχρονικά προβλήματα της ζωής, ή και πιο σύνθετα, που γέννησε ο σύγχρονος βίος.

Αυτή είναι και η περίπτωση του Μάκη Τσίτα, ταλαντούχου “παραμυθά” παράλληλα με το σημαντικό του πεζογραφικό έργο για ενήλικες. Επιλέγει προσεκτικά τη θεματική του, κατόπιν το κατάλληλο σκηνικό για να σταθεί η ιστορία του, ώστε με τον λιγότερο δυνατό αριθμό λέξεων να δοθεί όλη η αρχική ιδέα».

Διώνη Δημητριάδου, fractalart.gr

«Για ακόμα μια φορά με επιδεξιότητα, δεύτερη στα πλαίσια της μακρόβιας σειράς Μικρές Καληνύχτες, ο διακεκριμένος συγγραφέας Μάκης Τσίτας προσφέρει ένα άψογα ενορχηστρωμένο φιλοσοφικό παραμύθι με την προβιά του κλασικού.

Οι γνωστές αρετές των άρτιων παραμυθιών είναι ξανά παρούσες: απουσία άμεσων μηνυμάτων και διδακτισμών, έμμεση διατύπωση προβληματισμών και φιλοσοφικών ερωτημάτων, απλότητα στην αφήγηση, απουσία υπερβολών ή επίδειξης κάποιου υποτιθέμενου αφηγηματικού πλούτου, καλοδομημένη πλοκή, ακώλυτη εξέλιξη. Ο Τσίτας είναι μαιτρ και σε αυτό το στυλ γραφής».

Απόστολος Πάππος, elniplex.com

«Ο Μάκης Τσίτας με το βιβλίο του “Ο σύμβουλος του βασιλιά” συμβάλλει με τον δικό του τρόπο να μη χαθεί το όνειρο και η φαντασία της νέας γενιάς μέσα από τη μηχανοποίηση του σύγχρονου βίου. Η περίπλοκη ζωή μας εξαρτάται από παράγοντες οικονομικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς. Η τεχνολογία μπορεί να έχει κάνει τεράστια βήματα, όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο συγγραφέας πολύ έξυπνα και έντεχνα βάζει στο έργο την αντίθεση να υποφώσκει κραυγαλέα: ο παλιός σύμβουλος, ο άνθρωπος με τη σοφία και την τεκμηριωμένη σκέψη και ο νέος άνθρωπος/εποχή με τον ρόλο που έχει δώσει στη μηχανή… Ένα ακόμη εξαιρετικό παραμύθι του Μάκη Τσίτα που πρέπει να διαβάσουν όσο γίνεται πιο πολλά παιδιά».

Λίλια Τσούβα, literature.gr

«Στον “Σύμβουλο του βασιλιά” λοιπόν, έχουμε μια ιστορία που επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να αναλογιστούν τα συμβάντα και να εξάγουν τα συμπεράσματά τους. Μόνα τους! Όχι επειδή κάποιος σκέφτηκε για λογαριασμό τους και τα κατέθεσε στο χαρτί. Ο κύριος Τσίτας προσφέρει στους μικρούς αναγνώστες μια ιστορία μυθιστορηματικού τύπου η οποία περιέχει ανατροπή (στοιχείο που διασκεδάζει όλες τις ηλικίες) και αφήνει τα παιδιά να προβληματιστούν με τα παθήματα των ηρώων, να επιλέξουν εκείνα τους αγαπημένους τους, να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με κάποιους κ.ο.κ χωρίς να σημειώνει εκείνος τις υφές. Με άλλα λόγια, χωρίς να παράγει μασημένη τροφή, παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ιστορία με εξέλιξη κι ανατροπή και αφήνει στον αναγνώστη τα περαιτέρω περνώντας υποδόρια τα μηνύματα».

Τζένη Κουκίδου, koukidaki.gr

«…όλα είναι άψογα, λειτουργικά και εύστοχα: κείμενο, εικονογράφηση, γραφιστική και τυπογραφική λεπτομέρεια, αισθητική που συνάδει με το περιεχόμενο, μέγεθος που συνάδει με τον προ-ύπνιο στόχο τής σειράς αυτής. Βιβλίο υποδειγματικό, πρότυπο και πρωτότυπο».

Κωνσταντίνος Μπούρας, fractalart.gr

«O Mάκης Τσίτας πάντα διαυγής, άμεσος και αφαιρετικός, καθώς απευθύνεται σε μικρές ηλικίες, θίγει ένα ιδιαίτερο θέμα. Τελικά τι πρόσωπο ήταν αυτό που ήξερε μόνο να λέει “όχι” , αλλά δεν ήξερε μάλλον γιατί το κάνει αυτό; Επεκτείνοντας, πολλάκις παρεξηγούμε τους ανθρώπους ή αποκομίζουμε λανθασμένες εντυπώσεις από αυτούς και βασιζόμαστε πάνω τους. Αλλά αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Είναι κάπως παράξενη- δεν λέω σκοτεινή -τούτη η ιστορία. Μπορεί αυτό το συνεχές «όχι» να ακούγεται σαν παιχνίδι στα αυτιά των παιδιών, όμως δεν είναι θέμα εύκολο. Τολμηρός στην επιλογή του θέματος, χωρίς προσποιήσεις, φιοριτούρες, περιττά στολίδια. Άλλωστε το κείμενο συμπληρώνεται υπέροχα από τα έντονα, πλούσια και καλοδουλεμένα εκφραστικά σχέδια της Mαιρηλίας Φωτιάδου, που κάνουν αίσθηση».

Ασημίνα Ξηρογιάννη, Περί Ου

«Η ιστορία του Μάκη Τσίτα τονίζει με πολύ παραμυθένιο τρόπο την συνεχή επαγρύπνηση και εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνουμε σε ανθρώπους, ειδικότερα αν δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για αυτούς. Πόσο εύκολο είναι να παρασυρθεί κάποιος από άλλους, όταν δεν είναι σίγουρος για τις δικές του αποφάσεις και αντιλήψεις. Την προσοχή μας λοιπόν επιζητά τούτο το παραμύθι, την κρίση και την ισχυρή μας άποψη. Την ευκολία που μπορούμε αν παρασυρθούμε όταν δεν γνωρίζουμε καταστάσεις και πρόσωπα.

Υπέροχος λόγος, μεγάλη φαντασία και “σύγχρονες δοκιμασίες”, ίσαμε την αλήθεια και την κάθαρση».

Ελένη Μπετεινάκη, cretalive.gr

«…ο συγγραφέας δημιουργεί μία μεστή, γρήγορη και κατανοητή από τα μικρά παιδιά ιστορία…. Μία ιστορία που μας εξηγεί πως φυσικά δεν είναι κακό να ζητάμε και να αφουγκραζόμαστε τις γνώμες των άλλων ανθρώπων γύρω μας, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να φιλτράρουμε τα όσα ακούμε. Μία ιστορία που στοχεύει στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και σκέψης και κυρίως, μας διδάσκει πως για να ευσταθεί μία σκέψη/άποψη θα πρέπει να συνοδεύεται από ορθά επιχειρήματα».

Κυριακή Γανίτη, vivliovamon

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles