12.9 C
Athens
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024

Tι γνώμη είχε για τα νιάτα ο Αριστοτέλης;

Πως αντιμετώπιζε τα νιάτα ο Αριστοτέλης; Ιδού ένα ερώτημα με τεράστια φιλοσοφική αξία, που ο μεγάλος φιλόσοφος συνδέει και την ηγεσία σε μεγάλη ηλικία.

Αχ αυτά τα νιάτα

 Ο Αριστοτέλης θίγει το σημαντικό ζήτημα της ωριμότητας στο πλαίσιο της συμπεριφοράς των ηγετών και της αναζήτησής τους για το τέλειο αγαθό.

”ο Αριστοτέλης αντιμετώπιζε τα νιάτα κυρίως ως μια φάση την οποία έπρεπε να καταβάλλουμε σοβαρές προσπάθειες για να ξεπεράσουμε”

Στον μακρύ κατάλογο των απαραίτητων αγαθών του Αριστοτέλη, η νεανική ηλικία είναι απούσα.

Συνηθίζουμε να λέμε « Πάντα θες να είσαι περισσότερο πλούσιος, περισσότερο όμορφος, περισσότερο λεπτός, περισσότερο νέος» μα ο Αριστοτέλης αντιμετώπιζε τα νιάτα κυρίως ως μια φάση την οποία έπρεπε να καταβάλλουμε σοβαρές προσπάθειες για να ξεπεράσουμε.

Ή όχι και τόσο καλή γνώμη του Αριστοτέλη για τα νιάτα, φαίνεται πως είχε επηρεαστεί από τη σχέση του με τον νεαρό Αλέξανδρο.

Ο Αριστοτέλης συμπέρανε νωρίς ότι οι νέοι είναι ανάξιοι της φιλοσοφίας. Και αυτό γιατί παρότι μπορούσε να έχει μαθητές που απορροφούσαν σαν σφουγγάρι γνώσεις όπως ιστορίας, γραμματικής, γεωμετρίας, δεν μπορούσαν να εσωτερικεύσουν τα ηθικά διδάγματα, όπως ακόμα και ο Αλέξανδρος νέος, αν και λαμπρός μαθητής, ο μετέπειτα Μέγας Αλέξανδρος.

15 αιώνες αργότερα, ο Σαίξπηρ  διάβασε τις σκέψεις του Αριστοτέλη στο θέμα της νεότητας, κι στον Τρωίλο και τη Χρυσηίδα συνόψισε ποιητικά τους διαχρονικούς στοχασμούς του μεγάλου Έλληνα.

«Πάρι και Τρωίλε, τα είπατε καλά και οι δυο σας

Σχολιάσατε το θέμα και το ζήτημά μας

Μα επιπόλαια, δεν παραλλάζετε πολύ

Από τους νέους που ο Αριστοτέλης τους ενόμιζε

Ανίκανους να ακούσουν ηθική φιλοσοφία»

Ούτε και οι καλύτεροι μαθητές του Αριστοτέλη, οι εμβριθείς γνώστες των μαθηματικών εννοιών ήταν σε θέση να κατανοήσουν ζητήματα ηθικής συμπεριφοράς.

Αφού επεσήμανε τα ηθικά ολισθήματα των εξυπνότερων, κατέληξε πως η εύρεση του αγαθού δεν μοιάζει με την εύρεση λύσεων σε μαθηματικά προβλήματα.

Ήθελε λοιπόν να πει ότι το κοφτερό μυαλό, και η επιστημονική γνώση σε ένα νέο δεν συνιστούν ότι θα μπορεί να καταλάβει βασικές ηθικές έννοιες της ζωής.

Η αλήθεια είναι ότι ο νέος άνθρωπος διακατέχεται από ένα έντονο πάθος, και βιολογικό και γενικό, και μια τεράστια ορμή, που δεν αφήνει να σκεφτεί βαθιές ηθικές αξίες, πράγμα το οποίο ένας άνθρωπος μετά τα 40 μπορεί να το καταλάβει, γιατί έχουν μεσολαβήσει οι πολύτιμες εμπειρίες και η πείρα.

Ίσως είναι και ο λόγος αυτός που η ωριμότητα έχει συνδεθεί με την ηγεσία και σπάνια βλέπουμε ηγέτες στην πολιτική σε πολύ νεαρή ηλικία.

Ωστόσο είναι μόνο η πείρα που κάνει έναν ηγέτη σωστό;

Όμως αυτό είναι ένα άλλο φιλοσοφικό ερώτημα.

 

 

Από το βιβλίο η Μέθοδος του Αριστοτέλη του James O TOOL

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles