25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Vintage αφιέρωμα: Τα κόμικς που αγαπήσαμε

Μπλεκ, Κάντυ- Κάντυ, Ποπάυ, Τιραμόλα, Σεραφίνο! Άρτσι!

Αυτά τα περιοδικά απαρτίζουν γλυκιές και περασμένες εποχές.

Ατάκες όπως μα τα χίλια ελάφια! του εμβληματικού Μπλεκ, η δύναμη του Ποπάυ που ήταν το σπανάκι, ο αιώνιος έφηβος Άρτσι, η αγαπημένη ορφανή Κάντυ..

Ποιο κορίτσι αλήθεια δεν δάκρυσε με τις περιπέτειες της τόσο γλυκιάς Κάντυ, και ποιο αγόρι δεν ταυτίστηκε με τον Μπλεκ.

Απο τον Ποπάυ λοιπόν που έτρωγε το σπανάκι, μέχρι τον Σεραφίνο και τους άλλους ήρωες, το κάτωθι αφιέρωμα προσδοκεί να τους ξανασυστήσει, αλλά και να θυμίσει αγαπημένες στιγμές της παιδικής ηλικίας και εφηβείας, περιλαμβάνοντας πλούσιο υλικό αλλα και εικόνα και ήχο!

Τιραμόλα! ο ελαστικός ήρωας 

Ο Τιραμόλα  έκανε την εμφάνισή του μόλις το 1952! Στην Ιταλία.

Το κύριο χαρακτηριστικό του σούπερ ευέλικτου και αγαπημένου ήρωα, ήταν ότι ήταν φτιαγμένος από καουτσούκ, και αυτό του έδινε την δυνατότητα να εκτείνει τα μέλη του για πολλά μέτρα που έφταναν και τα χιλιόμετρα!

Το πρόσωπό του ήταν οβάλ, είχες μαύρες γραμμές για σώμα, έναν κύλινδρο για μύτη, και φορούσε ένα ημίψηλο καπέλο.

Στιγμές δόξας διένυσε κυρίως μέχρι και τη δεκαετία του 80.

Την δεκαετία του 90 ωστόσο επανακυκλοφόρησε με νέο μοντέρνο σχέδιο, αλλά δεν ήταν σαν τα πρώτα χρόνια επιτυχίας του.

Στην Ελλάδα ο Τιραμόλα ήρθε το 1970 από τον εκδοτικό οίκο Καμπανά που ανέλαβε την κυκλοφορία του.

Τον Τιραμόλα και τις φανταστικές περιπέτειές του, πλαισίωναν ο λύκος Πουγκατσώφ, ο Ινδιάνος Καριμπού, ο Πέπο και ο Κάρλο, και ο υπερήρωας Μίστερ Ματζέστικ.

 

Κάντυ – Κάντυ η αγαπημένη ηρωίδα του ορφανοτροφείου με τις φακίδες και την αγνή καρδιά 

Δεν υπάρχει κορίτσι που να μην έχει παρακολουθήσει αυτή τη σειρά, και αν υπάρχει μπορεί να το γράψει σε σχόλιο, την εποχή εκείνη. Πόσα κορίτσια κλάψανε για τις δυστυχίες της μικρούλας ηρωίδας, που παρότι περνούσε δύσκολα, δεν το έβαζε κάτω, είχε μια αγνή καρδιά και συγχωρούσε..

Αυτό το αγγελικό πλάσμα με τις φακίδες η Κάντυ Γουάιτ Αντλευ,  μεγάλωσε στο σπίτι του Πόνυ, το μικρό αλλά συμπαθητικό ορφανοτροφείο, που την περιέθαλψε, καθώς βρέθηκε όταν ήταν μωρό σε ένα καλαθάκι, μαζί με τη φίλη της Άννυ, στην είσοδο του ορφανοτροφείου από την κυρία Πόνυ και την αδελφή Μαρία, μια κρύα νύχτα του χειμώνα.

Η Κάντυ ήταν ένα αγοροκόριτσο, με πανέξυπνο πνεύμα, που έκανε όλο σκανταλιές αλλά είχε την πιο αγνή καρδιά. Μέσα από τα επεισόδια, τα παιδιά ταυτίζονταν με τις περιπέτειες αυτού του μικρού και τόσο καλόκαρδου κοριτσιού, τον έρωτά της με τον Άντονι, αλλά και τις κακουχίες που ερχόταν αντιμέτωπη και τον τρόπο που τα αντιμετώπιζε.

Η Κάντυ Κάντυ εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1975 σε μια νουβέλα της Γιαπωνέζας συγγραφέα Κέικο Νάγκιτα υπό το ψευδώνυμο Κιόκο Μιζούκι. Όταν η Μιζούκι συνεργάστηκε με την εικονογράφο manga Γιούμικο Ιγκαράσι, το ιαπωνικό περιοδικό Nakayoshi έδειξε ενδιαφέρον για την Κάντυ Κάντυ. Εκδιδόταν στο περιοδικό στη χρονική περίοδο των τεσσάρων ετών, και το 1977 κέρδισε το πρώτο βραβείο Kodansha Manga Award.

Στην Ελλάδα έκανε το ντεμπούτο της το 1984 και προβλήθηκε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ως το 1987 σημειώνοντας πρωτοφανή επιτυχία για τα ελληνικά δεδομένα! Μάλιστα είχαν δημιουργεί φανατικοί τηλεθεατές της Κάντυ τόσο παιδιά όσο και ενήλικοι.

Έπειτα, την προβολή της σειράς έκανε η ΕΡΤ 3, ενώ το 1989 προβλήθηκε ξανά σε καθημερινή βάση από την ΕΡΤ1, γνωρίζοντας και πάλι επιτυχία.

Δυστυχώς ενώ μέχρι πριν τρία χρόνια όλα μα όλα τα επεισόδια τα έβρισκε κανείς στο Ytube τώρα έχουν κατέβει. Είναι τόσο καλοσχηματισμένη και σπουδαία αυτή η σειρά που ακόμα και τώρα βλέπεται ευχάριστα.

Αυτή η εξέλιξη δυστυχώς μάλλον οφείλεται στην αντιπαλότητα κάποιων συνεργατών για τα δικαιώματα της σειράς από την Ιαπωνία όπου ξεκίνησε, και μέχρι να λυθούν, δεν βρίσκει πια κανείς την σειρά ολόκληρη.

 

ΆΡΤΣΙ – Ο αιώνιος έφηβος 

Η σειρά ξεκίνησε το 1989 και ολοκληρώθηκε μετά από 311 τεύχη. Πόσα και πόσα παιδιά την εποχή εκείνη περίμεναν υπομονετικά να έρθει το σαββατοκύριακο που έβγαινε το περιοδικό και να το αγοράσουν με το χαρτζιλίκι τους. Ο αιώνιος έφηβος Άρτσι και οι συνομήλικοι ήρωές του, μέσα από τις περιπέτειές τους σε αυτοτελείς ιστορίες συνήθως καθήλωναν τους εφήβους φίλους.

Σεραφίνο- Ο καλόκαρδος αλητάκος 

Ο Σεραφίνο είναι ιταλικό περιοδικό κόμικς, δημιούργημα του σχεδιαστή Egidio Gherlizza, που κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 1948 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η πορεία του διακόπηκε μετά το θάνατο του δημιουργού του. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καμπανά το 1969 και σταμάτησε να εκδίδεται το 1992.

Ο Σεραφίνο είναι ένας άστεγος καλόκαρδος αλητάκος, που είχε την εμφάνιση ανθρωπόμορφου καγκουρό αρχικά, και σκύλου μετά το 1952.

Η απήχησή του ήταν πολύ μεγάλη και έφτασε τη δεκαετία του 1970 να πουλά δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα κάθε εβδομάδα. Στα τεύχη του Σεραφίνο εκδίδονταν και οι ιστορίες του Ινδιάνου Καριμπού, του δημοσιογράφου Τέντυ και πολλών άλλων ηρώων.

ΠΟΠΑΫ Ο ήρωας με το σπανάκι 

Το 1933 η Paramount Pictures σε συμφωνία με τα Fleischer Studios κυκλοφόρησε την πρώτη σειρά κινουμένων σχεδίων, με ήρωα το ατίθασο ναυτάκι με τη πίπα που τρώει σπανάκι για να αποκτήσει την μαγική του δύναμη. Την χαρακτηριστική φωνή του ντουμπλάρει ο τότε γνωστός ηθοποιός William “Billy” Costello με μεγάλη επιτυχία (αργότερα αντικαταστάθηκε από τον ηθοποιό Jack Mercer).

Οι μικρού μήκους ταινίες βρίσκουν στο κοινό μεγαλύτερη απήχηση απ ότι τα κόμικς, με αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις να τον θεωρήσουν σαν τον καλύτερο χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων του Χόλιγουντ το 1938.

Ο Ποπάι λοιπόν εμφανίστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά στο μακρινό 1947 στο περιοδικό Σινεάκ, σε σχέδια του Segar. Την δεκαετία του 1960 κυκλοφόρησαν στριπ σε διάφορες εφημερίδες, όπως για παράδειγμα στην Απογευματινή. Στα τέλη της δεκαετίας του 60, οι εκδόσεις του Μίκυ Μαους Τερζόπουλου, στο περιοδικό βέλος, κυκλοφόρησαν μέρη ιστοριών σε σχέδια του Bud Sagendorf.

Γύρω στα μέσα του 1973 ο Ιωάννης Δραγούνης πήρε την άδεια να τον φέρει εκ νέου και να δημοσιεύσει τις περιπέτειές του σ’ ένα περιοδικό κόμικς. (Με πληροφορίες από την βικιπαίδεια).

Ο Ποπάυ που ήταν ναύτης του πολεμικού ναυτικού, λατρεύτηκε με πάθος από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Ποιος δεν θυμάται την Όλιβ το κορίτσι του πρωταγωνιστή αλλά και τους υπόλοιπους ήρωες των αγαπημένων κινουμένων σχεδίων που έγιναν και σειρά. Ή Όλιβ μάλιστα συνήθιζε να τον κτυπά συχνά, αλλά ο Ποπάυ την λάτρευε!

  • Olive Oyl: (Όλιβ) Το κορίτσι του Ποπάυ
  • Swee’Pea: Το μωράκι που βρήκε ο Ποπάυ μπροστά στην πόρτα του σπιτιού του και το υιοθέτησε.
  • Wellington Wimpy.
  • Castor Oyl: Ο αδελφός της Όλιβ
  • Bluto ( Brutus): Ο κακός της σειράς
  • The Sea Hag: Η κακιά μάγισσα

 

ΜΠΛΕΚ Ο ρωμαλέος ξανθός άνδρας και οι περιπέτειές του 

Μα τα χίλια ελάφια!  Μα τον αλλήθωρο ήλιο! Μα τους χίλιους πλανήτες!

Μερικές από τις πασίγνωστες και τόσο ωραίες ατάκες του Μπλεκ, ενός περιοδικού από τα πιο αγαπημένα την δεκαετία του 80.

Φυσικά τα περισσότερα αγόρια είχαν ταυτιστεί με τον γεροδεμένο ήρωα, τις περιπέτειες και τα ιδανικά του.

Σήμερα υπάρχει πολύς κόσμος που διατηρεί προσωπική συλλογή με τα συλλεκτικά τεύχη που έχουν μεγάλη αξία όμως!  Σε κάποια παλιά τεύχη είχαν κάνει την εμφάνισή τους και οι τότε σιδεροτυπίες! Δηλαδή στάμπες που σιδερωνόντουσαν πάνω στα μπλουζάκια με τους αγαπημένους ήρωες.

Και ο Μπλεκ κυκλοφόρησε πρώτη φορά στην Ιταλία και συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου του 1954. Πρωταγωνιστής φυσικά ο Μπλεκ, φορούσε μόνιμα τον γούνινο σκούφο του και κυνηγούσε ολημερίς τους Βρετανούς Αποικιοκράτες.

Ήταν ψηλός και γεροδεμένος ξανθός, και εκτός από το καπέλο του, φορούσε (όλες τις εποχές του χρόνου) το χαρακτηριστικό γούνινο γιλέκο και ζακέτα, και το παντελόνι με τις καστόρινες μπότες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δημιουργοί του ήθελαν να περάσουν το μήνυμα της απελεύθερωσης της πατρίδας, επομένως είχαν εστιάσει στην μεταφορά αυτού του μηνύματος και περισσότερο και λιγότερο στα προσωπικά του Μπλεκ.

Και βέβαια οι φίλοι του ήρωα που τον πλαισίωναν ήταν ο Ρόντυ, και ο καθηγητής Μυστήριος.

Ο Μπλεκ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε εβδομαδιαία βάση, τον Ιούνιο του 1969 από τον Στέλιο Ανεμοδουρά και η έκδοση τερματίσθηκε τον Ιούνιο του 1994.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλειό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FOLLOW US ON SOCIALS

5,500ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles